МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ракић:Приштина показала да не жели мир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ракић:Приштина показала да не жели мир

14.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је данас да је Приштина одлуком о формирању војске Косова показала да не жели мир.

Горан Ракић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ракић је истовремено упозорио да је Кфор једина снага којој је дат мандат да носи оружје и обавеза да осигура безбедност на северу, али и у српским срединама јужно до Ибра.

"Имам јасну поруку за Приштину и међуанродну заједницу да нећемо наседати на провокације али ћемо се борити за мир. Нисмо уплашени и остаћемо овде. Ова одлука у Приштини, којом је погажена Резолуција 12 44, за нас је неприхватљива и апсолутно је одбацујемо и за нас нема никакву снагу", поручио је он, остакавши још једном да је једина оружана формација коај може да дође на север - Кфор.

"Осим Кфора, што је потврђено у Резолуцији 12 44 али и Бриселском споразуму, никакве снаге не могу доћи на север без сагласности Срба. Ми смо овде свој на своме, уз свој народ, а ова одлука показује да Приштина не жели мир", рекао је Ракић.

Кфор је тај који мора да обезбеди мир на овоим просторима, на северу, као и у српским срединама јужно од Ибра, додао је Ракић.

Студенти "сахранили" међународно право, Резолуцију...

Студенти у северном делу Косовске Митровице својеврсним перформансом ''сахранили'' су међународно право, Повељу УН, Резолуцију СБ УН 1244 и Војно-технички споразум из Куманова изражавајући тако протест због одлуке Приштине о формирању тзв. војске Косова.

Они су започели перформанс "посмртном поворком" од студнетске мензе до зграде Унмика и ОЕБС-а.

Студенти су носили примерак Повеље УН, Резолуције СБ УН 1244 и Војно-техничког споразум из Куманова, као и лист на којем је писало "међународно право".

Симболично, у 12.44 сати, након минута ћутања, "сахранили" су међународно право, Повељу УН, Резолуцију СБ УН 1244 и Војно-технички споразум из Куманова.

Студенти су ископали рупу, у њу убацили примерке докумената, а затим је закопали и оставили "сузу", на којој је писало "Последњи поздрав, Срби са КиМ".

Носили су цвеће, а преко уста им је било прелепљена трака на којој је стоји "100 одсто таксе, 0 одсто слободе", која симболично означаја ћутање међународне заједнице.

Студент прорекор Универзитета у Косовској Митровици Немања Бишевац захвалио је студентима и грађанима што су у великом броју присуствовали студентском перформансу, односно "сахрани", којом су показали да данас за Србе на КиМ ти међународни документи и међународно право не постоје.

Он је, "у име свих ожалошћених Срба са КиМ и студената", позвао све да се након "сахране" мирно и демократски разиђу.

У изјави новинарима председник СКОНУС-а Милан Савић рекао је да су студенти показали да су их међународна заједница, сви фактори мира и стабилности у свету у свету издали.

"Издали су наше поверење које су покушавали да изграде од 1999. године", рекао је он.

Како је навео, Резолуција 1244 СБ УН каже да се на КиМ морају демилитаризовати оружане снаге тзв. одбрамбене војске Косова и да након тога одређени део наших јединица може да се врати.

"Не само да се после 20 година то није десило, већ видимо да данас нелегалне формације које су убијале, палиле наша села, огњишта, рушиле цркве, добијају законски оквир за постојање, односно данас постају војска Косова", рекао је Савић.

Поручио је да студенти желе да покажу свету и међународној заједници да нас не могу више варати.

"Видимо да вас и вашу помоћ више не можемо да очекујемо. Показали смо заставама у Косовској Митровици нашу националну припадност и која војска је наша и у коју земљу гледамо, да нас заштити", рекао је Савић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике