МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић у СБ УН: Веома компликована ситуација, страхујем за будућност Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић у СБ УН: Веома компликована ситуација, страхујем за будућност Срба

17.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упознао је вечерас Савет безбедности УН, али и светску јавност, са настојањем Приштине да правним и политичким насиљем, економским притисцима и једностраним потезима, попут увођења такси и формирања тзв. војске Косова, створи нову ситуацију на терену и изнуди признање од Србије, мимо дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је рекао да је уплашен за будућност српског народа, али и целог региона.

Председник Србије истакао је, на хитно сазваној седници Савета безбедности УН, поводом ситуације на КиМ, да Приштина није испунила обавезе из споразума које је потписала у Бриселу, као и да крши ЦЕФТА споразум и ССП.

Ситуација је, истакао је српски председник, ужасно компликована. "Уплашен сам за будућност народа у целом региону", истакао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан што се седница одржава по хитном поступку, јер је јако битно и праведно да се тако учини због веома компликоване ситуације на терену.

„То значи да се ми суочавамо са све више потешкоћа у области КиМ. Морам рећи да сам јако забринут, и чак помало уплашен за будућност не само мог народа и наше земље Србије, већ целокупоног региона", казао је он.

Вучић је додао да је пажљиво слушао уводни говор подгенералног секретара УН Де ла Кроа, и казао да би желео нешто другачије од онога што је рекао да пренесе, иако се слаже са много ствари из тог излагања.

„Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и много труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како би се суздржали од одговора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива обе стране да нешто учине или не учине. Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договорено. Као што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо много уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели", рекао је он.

Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, јесте формирање Заједнице српских општина.

„То је једна једина обавеза и данас је 2.070. дан како није спроведена у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно", нагласио је Вучић говорећи на енглеском језику.

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и идаље смо у процесу дијалога под посредовањем Брисела, да на доводе Београд у тешку ситуацију кандидујући самопроглашено Косово за чланство у међународним организацијама, што Србија сматра провокацијом.

„Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто галсова. Онда су почели да окривљују Србију, као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева", рекао је он.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједбном, успоставила, супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ.

„Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавност реаговала добро на то, повећали су на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова. Шта више, угрозили су целокупну српску заједницу на КиМ, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", објаснио је он.

„Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку ко забрањује и спречава слободни проток људи и добара, само зато што не воли политичке одлуке друге стране", упитао је Вучић.

Председник Србије је указао да је КиМ званично територија са најмањом стопом повратка расељених у свету, од свега 1,5 одсто.

"Само толико људи се вратило и то углавном у згаришта", рекао је Вучић и подсетио да постоји обавеза УНМИК-а да осигура безбедан повратак свим повратницима у њихове домове.

Како је рекао, не постоји ниједан такав проблем у целом свету, нити ишта слично томе.

Вучић је подсетио да је Богдан Митровић када је хтео да обиђе своју разрушену кућу сурово третиран у присуству ћерки и унука и притворен, без даље истраге, и да то није једини случај онога што раде Србима који се усуде не да се врате на своја огњишта већ и да се обиђу своје куће.

Он је казао да је Приштина најављивала од 2014. да ће створити сопствену војску и да је још бивши министар спољних послова Иван Мркић у марту 2014. упозорило генералног секретара УН Бан Ки Муна о могућости стварања војске и великој опасности од косовских безбеносних снага.

Вучић је подсетио да резолуцијом 1244 настаје законски оквир за наставак међународног присуства на КиМ, као и мандат за безбедно окружење за све у том смислу.

"УНМИК ће блиско сарађивати са међународним снагама на КиМ. Подсетио бих на тачку 4, анекс 2 резолуције 1244 која предвиђа међународно безбедносно присуство са значајним учешћем НАТО, што мора бити под јединственом командом уз обавезу да обезбеди безбедни повратак свих интерно расељених лица или избеглица".

Вучић каже да члан 9 предвиђа не само демилитаризацију ОВК већ и свих других наоружаниих косовских албанских снага и група, што је потпуно јасно.

"Из ког документа проистиче суверено право да оснују своју војску? Нигде то није написано у том облику ни у њиховом уставу… Нису могли да нађу седам Срба који ће гласати за то и онда, кога је брига за закон и чињенице, основали су тзв. косовске оружане снаге".

Вучић додаје да су ипак изненађујуће добили огромну подршку за то са многих западних адреса.

Он је подсетио да Приштина за свако оружано присуство на северу КиМ мора да добије сагласност од НАТО и одобрење од локалне спрске заједнице.

"Већ су прекршили то правило неколико пута, чак су и претукли шефа српског преговарачког тима, који је седео на округлом столу у северној Митровици".

"Потпредседник УН Лакроа је рекао да су у Приштини љути због Интерпола, али ми смо им рекли да то не раде, преклињали смо их да то не раде без завршетка дијалога. Само смо се бранили, бранили смо своју суверену државу Србију у складу са Повељом УН", истакао је Вучић.

Додао је да су неки рекли да је то због тога што смо започели кампању за повлачење признања Косова.

"Желим да кажем да, откако смо започели дијалог 2012, и наставили 2013, они су добили 19 нових признања а ми нисмо ништа рекли, нисмо били љути, никог нисмо нападали, ником нисмо претили, , али кад је почео обрнути процес одједном је то постала грешка", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је одувек чинила све да би одржала стабилност и мир широм регије и суздржава се од тога да вуче погрешне потезе јер смо лоше прошли у прошлости.

"И не желимо да наша деца живот проводе у разним ратовима. Али, преклињем све вас, и то је моја највећа молба вечерас, мора неко да спречи те људе, да их заустави, јер те мере које су недавно донели - то је нешто што није усклађено са 21. веком", поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВК који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова, да разуме да су границе Косова оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити - ништа.

"Моје питање за све вас. . .тај будући дијалог, на чему би требало да се заснива, на кликерима са којима ће се деца играти у двориштима или шта?", упитао је Вучић.

Вучић позвао УН на већу улогу у процесу дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас Уједињене нације да преузму већу улогу у процесу дијалога Београда и Приштине.

"Немамо ништа против да дијалог буде под покровитељством ЕУ, али желимо да се Уједињене нације много више укључе у тај процес", рекао је Вучић на седници Савета безбедности УН, коју је, након формирања војске Косова, тражила Србија.

Вучић је рекао да је, поред свега, Србија спремна да настави процес дијалога, након што Приштина врати ствари на пређашње стање.

"Ми морамо да видимо кораке и потезе које ће повући Приштина, морају да повуку те ужасне тарифе и друге потезе и ми ћемо наћи начина да осигурамо безбедност нашег народа", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике