МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дан сећања на КиМ: Срби праштају, али не заборављају
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 555 3885
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дан сећања на КиМ: Срби праштају, али не заборављају

24.март 2019. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Ззељко Јовић положио је данас, поводом обележавања 20 година од почетка НАТО агресије на СРЈ, венце на спомен обележја палим борцима у Звечану, као и месту Жеровница, и поручио да смо народ који прашта, али и не заборавља.

Дан сећања на КиМ

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Јовић је претходно разговарао са породицама страдалих у НАТО агресији и од руку албанских терориста, а након полагања венца у Звечану рекао да то обележје само по себи довољно говори, али је суштина у томе што то није једино такво знамење страдалима, јер, нагласио је, нема места, града, села, у Србији где таквих споменика нема.

“Стотине хиљада људи у Србији оплакују наше мученике и хероје који су страдали несрећне 1999. године у безочној, притивправној, безумној агресији. А страдали су, једни, само зато су били део српског народа, поносног, малог, али непокорног, а други што су херојски бранили своју отаџбину”, истакао је Јовић и упитао "Шта је требало - да је не бране”.

Како је рекао, Срби су народ помирења, и праштају, али и не заборављају.

Према његовим речима, знамо да ће божија казна стићи све оне који су планирали и спроводили ту злочиначку акцију, али се надамо, такође, да ће их стићи и земаљска правда и да ће одговарати пред судом, као што Срби одговарају пред разним међународним судовима, јер када су они у питању, навео је, нека правда постоји у смислу да им се суди и да се тражи да се казне и када јесу и када нису криви.

“Нама остаје да будемо саборни, да будемо заједно, јер само заједно можемо да победимо све несреће које нису прошле и изазове који нас чекају, а који нису нимало лаки”, рекао је Јовић.

Председник привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић је рекао да је споменик подигнут онима који су настрадали од терористичке руке и НАТО бомби, да је повод за данашње окупљање тежак и тужан, али још тада ултимативно наметнут.

“Оно што је тада започето није било бомбардовање већ агресија на суверену земљу која то није ничим заслужила, а поднела је страшне жртве. Ваздушни удари су трајали 78 дана, а агресија на нашу земљу и даље траје”, поруцио је Тодосијевић.

Како је рекао, повод је био измишљени масакр у Рачку, а управо су албански терористи чинили највећа злодела на КиМ, а то наставили и током агресије и након доласка, како је подвукао, такозване мировне мисије.

Он је прочитао имена 13 страдалих житеља Звечана за време агресије и од руку терориста и поручио: “Обавеза је наша да се сећамо свакога дана свих њих који су дали свој живот за Србију. Опростити можемо - заборавити само ако нас не буде”.

Председник Одбора за помоћ КиМ из Републике Српске Милорад Арлов је такође, у име Одбора и Делегације градова и општина РС, положио венац на спомен обележје у Звечану и подвукао да су дошли како би подржали српски народ у опстанку и останку на својим просторима.

Како је рекао и у РС има много споменика онима који су дали животе за слободу српског народа и њиховом праву на постојање и живот на вековним огњиштима и поручио Србима на КиМ да у РС имају пријатеље, а истовремено се захвалио Србији као и Канцеларији за КиМ који све раде како би сачували свој народ.

Градоначелник Звечана у оставци Вучина Јанковић је такође изразио захвалност свима који су се борили и дали животе за своју земљу, а да је на свима да се трудимо да та жртва не буде узалудна.

Борба траје и данас, 20 година касније, морамо се свим снагама трудити и борити као што су то и они чинили, казао је Јанковић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић касније данас присуствоваће и комеморативној академији поводом 20 година НАТО агресије у Зубином Потоку.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 555 3885
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике