МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Не разумем зашто Приштина иде на то да "купује време"
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Не разумем зашто Приштина иде на то да "купује време"

27.март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се плаши да Приштина неће скоро укинути таксе на српску робу и да заправо не жели да настави разговоре за време актуелне администрације Европске уније.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Оцењујући да Приштина чека некакве промене, Вучић је у интервјуу на ТВ Хепи истакао да не разуме зашто то раде и зашто "купују време", јер тиме само показују своју неодговорност.

Срби су, подвукао је, у тешкој ситуацији због застоја у преговорима.

"Ноћне море имам сваку ноћ, надајући се да ће све проћи мирно и у Зубином Потоку, Митровици, Грачаници, сваком месту на КиМ. А, они би морали да имају још веће, јер ништа неће моћи да ураде са оним што сматрају својом земљом, а што ми третирамо као нашу", рекао је Вучић.

Председник је подвукао да без договора с Београдом, Приштина нигде ништа никада не може да уради.

"Не разумем да су ти људи толико неодговорни да то не виде", приметио је.

Вучић је указао да је и ЕУ могла да реагује на приштинско удвођење такси и да је имала механизам који би скупо коштао Приштину, али да то није учинила.

Он је појаснио да је Европа могла да покрене поступак по питању кршења Споразума о стабилности и придруживању (ССП).

"Али, политичка одлука је била да не иду у тај поступак, рачунајући да ће тиме Приштину и радикалне елементе у Приштини да доведу до још већег сукоба с њиховим народом и униште јој европску перспективу", навео је Вучић.

Тиме су, каже, заправо рекли Приштини - "немоћни смо пред вама, можете да радите шта год хоћете".

То је био погрешан сигнал, подвукао је председник Србије.

Како је рекао, након стабилизације Србије у економском смислу, потребан је покушај договора са Албанцима.

Вучић је указао да ће Срби и Албанци у наредних 100 година бити два највећа народа у региону и да ће бити велика ствар ако се обезбеди мир између два народа у наредних 100-150 година, иако је, како каже, свестан да би Срби највише волели да чују "како ћемо некога да протерамо преко Проклетија".

Подвукао је да дугорочног мира нема без решења.

У разговору с председником, новинар Милован Јовановић рекао је да је најважнија ствар у његовој политичкој каријери управо то да постигне споразум с косовским Албанцима, и упитао га да ли је свестан да је у томе препуштен сам себи, да иза њега у томе не стоје ни коалициони партнери, ни сви из његове странке, ни део Академије, ни део универзитета, ни део опозиције...

"Ако постигнете споразум, обезбедили сте будућност нашој деци и свима нама. То је предуслов за миран сан наше деце", рекао је Јовановић.

Додао је да први пут после 30 година косовски Албанци добијају укоре и опомене од САД, док се Србија третира као конструктиван фактор.

Вучић:Са Албанцима нам је потребан дугорочан мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није оптимиста по питању КиМ, да би му било најлакше да опсује мајку косовском председнику и премијеру Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, али да је његова обавеза да чува српски народ на КиМ и да је зато потребан дугорочан мир са Албанцима.

"Сваку прилику за разговор користићу да пошаљем добру поруку албанском народу, јер нам је потребан мир с њима. Најважније је да сачувамо дугорочно мир, којег нема без постизања решења", нагласио је Вучић.

Он је додао да не мора да дође до договора и решења за годину дана и да би био успех када би се постигло решење и за пет или 10 година, а све у циљу да буде мир.

Напоменуо је да је од прве Призренске лиге прошле 140 година и да је зато потребно време за постизање решења.

На коментар да нико неће успети да реши питање КиМ ако га он, Вучић, не реши пошто има толику подршку народа, председник Србије је казао да конкретно за то питање не би имао подршку ни 20 одсто људи.

"Све што изностите о било чему (по питању Албананца) спутавате. Је л'' треба да опсујем мајку Тачију и Харадинају? То ми није проблем, на најтврђи начин сам заступао интересе Србије", казао је Вучић.

Додао је да су за разлику од њега, Тачи и Харадинај у преговорима у Бриселу мањи од "маковог зрна" и да (бивше шефица дипломатије ЕУ) Кетрин Ештон може да каже ко је био најхрабрији у преговорима.

Вучић: Изненађен сам изјавом Скота

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да га је изненадила данашња изјава америчког амбасадора у Београду Кајла Скота да не треба кривити само Приштину, да је кривица за тренутне односе Београда и Приштине и одсуство дијалога на обе стране.

"Изненађен сам данашњом изјавом Скота. Стани, човече. Кажу да преваљујемо кривицу. Реци, шта је наша кривица", рекао је Вучић синоћ у емисији "Цхирилица" ТВ Хепи.

Србија није уводила контрамере Приштини, рекао је Вучић на опаску новинара да су неки од њега тражили да херметички затвори пролазе ка КиМ.

"Сад имам за те паметњаковиће питање. Знају ли они да бисмо тако затворили наш народ на Косову, довели у опасност животе и снабдевање народа? Или мисле да смемо да донесемо закон у којем кажемо - овај улаз одобрен Србима, а Албанцима није? То је 1932. година, Хитлерова Немачка, и Србија такве законе неће доносити", закључио је Вучић.

Шта Вучићу у разговорима замерају Мичел и Палмер?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су му бивши, а и садашњи високи функционер Стејт департмента, Вес Мичел и Метју Палмер, у разговорима највише замерали и говорили да је "некоректан" у контексту дијалога с Приштином због тога што, захваљујући ангажовању Србије, поједине земље повлаче признање независности Косова.

Вучић је упитао да ли су САД замералеи Приштини када је Мадагаскар признао независност Косова, а сада, примећује, замерају када Мадагаскар повлачи признање.

"Мичел и Палмер у нашим разговорима нису били некоректни, већ кажу ''дајте, разговарајте с људима из Приштине и постигните решење'', али сам се с њима сваки пут посвађао, јер кажу ''ти си некоректан, што признање Косова повлаче земље''", казао је Вучић.

Председник истиче да САД позивају земље да не повлаче признање, а да су га у то уверили, каже, и представници Доминиканске Републике и Суринама, који су му показали циркуларно писмо у којем се од њих тражи да не повлаче признање КиМ.

Вучић је упитао како је то Србија некоректна и поново указао на низ неодговорних одлука Приштине, међу којима су, наводи, антицивилизацијске таксе, које су, каже непримерене за 21. век, као и платформа која није за дијалог, већ против њега.

"Молио сам (шефицу дипломатије ЕУ) Федерику Могерини да им не дозволе да изгласају ту платформу, добили смо нацрт платрофме шест месеци раније, упозорио сам их, они су ми рекли да неће доћи до тога. Приштина је ипак изгласала", указао је Вучић.

Указао је и на то да Заједница српских општина још није формирана на Косову, а да су чак изгласали и такозвану косовску војску, која је, подсећа председник, у супротности чак и са "косовским уставом".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике