МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић:Не знам какве су шансе за наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић:Не знам какве су шансе за наставак дијалога

04.април 2019. Извор: Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не може да каже какве су шансе да дође до договора с Приштином, јер то, пре свега зависи од притиска међународне заједнице на привремене косовске институције.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Он је гостујући на РТС-у јутрсо рекао да је Србија спремна за договоре и да би то било у интересу свих како би се спречили нови ратни сукоби на КиМ, упади на север и да би се омогућио даљи напредак Србије у европским интеграцијама.

"Ако они то неће, неће ништа боље њима бити, јер њихове акције на берзи су у паду", рекао је Дачић.

Према његовим речима, међународна заједница има обавезу да контролише "чедо које је одгојила", и додао да нико не може да верује да САД као велика сила не може да се избори с једним (косовским премијером) Рамушем Харадинајем.

"Верујем да им је тешко, али ако је њима тешко, могу да мислим како је српском народу", рекао је Дачић.

Како је рекао, Београд мора да упозорава међународну заједницу да неће дозволити сценарио попут "Олује" у Хрватској 1995.

"Ако међународне снаге не могу да гарантују безбедност, онда ће се Србија наћи пред дилемом, као и у време ''Олује'', како да реагује. Ако Србија реагује улази у сукоб с Кфором, онда се ту поставља питање регионалне стабилности", рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву америчког генерала Тода Волтерса који је пред Сенатом изјавио да су амерички војници потребни на Косову како би одговорили на "спољне малигне претње", Дачић је рекао да је за Американце малигна претња Русија и Кина.

"Ја бих им препоручио да престану да се баве ''ратовима звезда'' и сагледају реалну ситуацију на терену. Који су то малигни утицају споља? Из Албаније 100 одсто, претпостављам, јер та земља тежи да усиса Косово да то буде једна држава. Колико времена треба да прође да се реализује неки међународни документ. Ја сам га потписао. Ми смо преварени и ми и међународна заједница", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао и да он стално трпи притиске зашто ради на повлачењу признања независности Косова и навео да Приштина више не може да постане чланица ни једне међународне организације.

"Не разговара се о трајном решењу, а чим се до њега дође, чим се види да не иде у правцу у ком желе, да постану члан међународних организација, да легализују своју независност, сигурно да неће ићи ка договору", рекао је Дачић.

Према његовим речима, најодговорнији за блокаду дијалога је премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај, али уопште Приштина и сви остали.

"Не могу да кажем да су то Велика Британија и Немачка, али они држе ту равнотежу и одржавају Харадинаја за разлику од (косовског председнка Хашима) Тачија. Неки врше притисак на Харадинаја, а како су ми рекли амерички званичници, они су остали затечени јер (председник скупштине Кадри) Весељи и Харадинај не могу да седе за једним столом", рекао је Дачић и додао да не сумња да администрација америчког председника Доналда Трампа жели да до договора дође.

Говорећи о Бриселском споразуму, Дачић је констатовао да је од његовог потписивања прошло шест година, али да Приштина више и не помишља да формира Заједницу српских општина (ЗСО), као и да се у међувремену догодило низ ствари које су отишле далеко од споразума попут формирања тзв. косовске војске и увођења такси на српску робу.

"Створена је нова ситуација, а на нас се врши притисак да наставимо дијалог. Сигуран сам да помака даље неће бити док се не заврше избори у ЕУ, јер поједине земље дају назнаке да Приштина треба да сачека са укидањем такси док се не заврше избори", закључио је Дачић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике