МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић:Србија се пита,не очекујем да нам сервирају решење
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић:Србија се пита,не очекујем да нам сервирају решење

19.април 2019. Извор: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић не очекује да се на Конференцији о Западном Балкану у Берлину нађе било какав предлог решења за Косово и Метохију јер, како наводи, сви знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Брнабићева је у интервјуу за Радио Београд јуче нагласила да је Србија земља која се пита и учествује у разговорима око судбине својих грађана.

"Мислим да сви наши партнери знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења. Мислим да је данас потпуно јасно да је Србија земља која се пита и учествује у разговорима око судбине државе, њених грађана. Дакле, не очекујем да наши партнери покушају, нити мислим да стварно имају намеру да у било ком тренутку изађу са готовим решењем", рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је нагласила да је Србија данас у потпуно другачјој позицији захваљујући својој политици и упорности председника Александра Вучћа.

"Србија има другачији имиџ и ужива другачије поштовање", оценила је Брнабић.

Премијерка Србије није желела да говори о евентуалним контрамерама против Приштине због таксе која је уведена на српску робу, преноси РТС.

"Не бих говорила о конкретним контрамерама, то је нешто на чему ради наш тим. Гледаћемо како на најбољи начин да то урадимо. Ја се и даље надам да неће бити потребе за увођењем контрамера. Надам се, можда сам превише наивна или превише оптимиста, да ће, након састанка у Берлину, Приштина, можда, повући ту одлуку о таксама", навела је она.

Каже и да је разочарана што и поред притиска, пре свега из Брисела и Вашингтона, Приштина не имплементира договорене споразуме.

"Ја јесам разочарана тиме што је прошло шест месеци, као што је прошло скоро шест година од Бриселског споразума, где и поред притиска, пре свега из Брисела и Вашингтона, Приштина не имплементира договорене споразуме, или наставља са нецивилизацијским мерама као што је ова такса. С друге стране, не чујем ништа осим вербалних позива и осуда", истакла је Брнабић.

Сматра да Брисел има много јаче механизме да натера Приштину да поштује Цефта споразум.

"Тај механизам је Споразум о стабилизацији и придруживању, који из неког разлога не користе. Ја сам разговарала са представницима Европске делегације у Србији и са неким људима из Брисела око тога, али... око тога сам свакако разочарана. Мислим да је Брисел, не само могао, него и морао много одлучније да наступи", нагласила је премијерка Брнабић.

Председница Владе поновила је да дијалог не може да се настави док Приштина не повуче одлуку о увођењу такси.

"Та одлука је супротна здравом разуму. Супротна је свему на чему је радила ЕУ, пре свега кроз Берлински процес, који је иницијатива канцеларке Ангеле Меркел. Дакле, супротна је регионалном економском, транспортном, инфраструктурном повезивању", истакла је Брнабић.

Она је указала да се са партнерима из ЕУ годинама радило на стабилном региону, али да су одлуке Приштине против тога.

"Регион који је стабилнији, јачи, који је боље интегрисан, који нуди људима једну другачију перпсективу и другачију будућност. Ове одлуке Приштине су против свега тога", оценила је премијерка.

Београд, напоменила је, ни у најтежим тренуцима није прекидао привредну сарадњу.

"Мислим да је стварно минимум сваког минимума, црвена линија, да се одлука о тим нецивилизацијским мерама повуче и да се онда настави дијалог", наводи премијерка Србије.

Према њеним речима, у једном тренутку је разматрана могућност међународне арбитраже.

"Ми имамо потписан Цефта споразум. Споразум је од стране Приштине потписан као Унмик Косово. Ми смо размишљали да ли да идемо на медународну арбитражу. Али ако идете на медународну арбитражу, када смо разговарали са Унмиком - они су се прогласили ненадлежним за то", рекла је она.

Онда, како је навела, долази се у ситуацију где ти уговори ништа не важе.

"Они су једно мртво слово на папиру. Ви немате с ким да идете на ту арбитражу, Унмик је ненадлежан, Брисел не жели да поштује сопствени Споразум о стабилизацији и придруживању", навела је премијерка.

Брнабићева је поручила да Београд жели да остане толерантан, али да је питање времена докле то може да остане.

"И онда се налазимо сами у ситуацији у којој желимо да се понашамо цивилизовано, желимо да не пренагљујемо у потезима, да покажемо да смо и толерантни и одговорни и предвидиви. Међутим, чини ми се да нам ништа друго неће остати на располагању осим контрамера", закључила је Брнабић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике