МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Дијалог не постоји,признање Косова немогућа мисија
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Дијалог не постоји,признање Косова немогућа мисија

30.април 2019. Извор: Танјуг

Састанак у Берлину није нови формат дијалога Београда и Приштине, јер дијалог не постоји, а позиција Србије остаје непромењена - признати Косово је немогућа мисија, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

"О чему они (Приштина) уопште причају - они уопште не причају о дијалогу, дијалог за њих не постоји. Постоји само да Србија призна Косово. Мислим да овде треба да буде потпуно јасно да је наша позиција непроменљива. Ми признати Косово са оваквом унилатералном одлуком, како они кажу са садашњим границама, јесте немогућа мисија", изјавио је Дачић за РТС.

Према његовим речима, јучерашњи састанак у Берлину представља покушај да се дијалог одблокира.

"Овај састанак је на неки начин једна додатна гаранција да у међувремену, док дијалог не постоји, неће долазити до неких инцидентих ситуација у очекивању неког следећег састанка, али не дијалога, него састанка где ће се поново покушати да се дође до неког решења", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је констатовао да у Берлину није дошло до спектакуларних резултата у смислу отпочињања неке нове рунде дијалога јер, како је указао, дијалог тренутно не постоји.

"Да би се тај дијалог обновио, као што знате, Србија је јасно рекла, а то је (председник Србије Александар) Вучић и јуче поновио, да ми очекујемо да се укине једнострани акт увођења такси на робу из Србије и БиХ", нагласио је Дачић, додајући да до тога није дошло.

Шеф дипломатије је истакао да се дијалог сада не може пребацивати на трећу страну, с обзиром на то да је формат дијалога усвојен у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Немогуће је да се сада пребацује на неког трећег, да се неко убацује нови, а да се не питају неко као што су сталне чланице Савета безбедност. То помињем да не би дошло до одређених погрешних тумачења да је реч о неком ново формату. Видите да су Албанци тражили да и Америка учествује, зато што мисле да ће они бити на њиховој страни", истиче Дачић.

Он је навео да је Приштина на састанку у Берлину, без обзира што су сви апеловали да укину таксе, наступила веома агресивно.

"Видели сте какве су то изјаве, они очигледно покушавају да својом старом тактиком учине да ставе ногу у врата и да стално причају о неким новим темама", казао је Дачић.

Наводећи да је за почетак јула најављен наставак састанка, Дачих истиче да због тога косовски председник Хашим Тачи и тамошњи премијер Рамуш Харадинај неће предузимати нове агресивне потезе.

Министар је оценио да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон организовали берлински састанак са добрим намерама и са циљем да се изврши додатни притисак на Приштину.

Он је истакао да пришитнске власти не схватају да је циљ састанка био да се на њих изврши додатни притисак.

"Сигуран сам да имају нечију подршку да буду тако тврдоглави. Чекају да мандат Европске комисије прође, критикују Европску унију. Ми смо захвални ЕУ на једној конструктивности коју је имала у вођењу дијалогу, није то лако. Са друге стране, захвални смо Меркеловој и Макрону што су заказали овакав састанак", рекао је Дачић, истичући да Србија никада није правила проблеме Европској унији.

Дачић подсећа да је Приштина престала да говори о обавезама из Бриселског споразума, тачније о Заједници српских општина.

"Донели су одлуку о формирању војске, увели су таксе. Они хоће да убију дијалог, јер њима дијалог не треба, већ признање Србије. Ствари су се промениле. Тако да може оваквих састанака да буде колико хоћете, али ако нешто не буде у интересу Србије, Србија то никада неће прихватити. Сигуран сам да је тако било и јуче на овом састанку", казао је он.

"Иако нисам био присутан, убеђен сам да је председник Вучић био веома оштар када су они набрајали све што желе, а он их пита имате ли још неку жељу. Од тога нема ништа", рекао је Дачић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике