МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Сајам вина у КМ:"Јединство винара, јединство државе Србије"
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Сајам вина у КМ:"Јединство винара, јединство државе Србије"

30.април 2019. Извор: Танјуг

У северној Косовској Митровици данас је отворен “Вакршњи сајам вина” који је окупио познате винарије из централне Србије, Војводине и КиМ, а заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев поручио је да можемо сви да будемо поносни на своје виноградаре и винаре који су и овим скупом показали међусобно и јединство државе Србије.

Сајам вина у КМ

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Козарев је на отварању Сајма захвалио свима који су прешли стотине километара како би били овде са својим народом на КиМ и утрли пут да ова манифестација постане праска.

Ово је симболичан догађај на који можемо да будемо поносни, и хвала министарству пољоропривреде што су овде и на свему што чине за наш живаљ на КиМ да боље и успешније ради и развија се у сваком смислу.

“А то нам је и задатак дат од стране председника Србије Александра Вучића, и део је полиитке Владе Србије подржан и усвојен крајем прошле године кроз највећи инвестициони циклус још од времена бивше Југославије на овамо и који је у току, а интензивно га прате и председник Вучић и премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за КиМ Марко Дјуриц”, рекао је Козарев.

Док се они боре политички на великој арени, додао је, са тешким противницима и јаким полтичким аргументима за будућност политичког опстанка и останка српског народа и државе и бољу будућност свих нас, и када је КиМ и наш народ и земља у целини у питању, и у Берлину ових дана и Пекингу недавно и свуда где треба на нама је да побеђујемо на овом пољу, радом, трудом позитивним духом, да се окупљамо И показујемо до чега нам је највише стало, а то је нормалан живот, рад и просперитет.

Како је оценио, штандови су премали за све оне који су спремни да прикажу своју производњу те стога сви могу да буду поносни на виноградаре и винаре из Метоије, али и захвални винарима и виноградарима из централне Србије што су овде.

“Верујем да ће ово бити стална пракса. Хвала свима што су овде у оволиком броју и показују шта је српство И српско КиМ И ста је оно за шта се боримо и како се боримо за живот, за рад, будућност деце, будућност српског КиМ”, поручио је Козарев.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић изјавио је да је поносан што је на светој српској земљи И што се на једном месту налазе винари од Велике Хоче до Суботице, што, оценио је, показује јединство државе Србије.

Станојевић је оценио да је та пољоривредна област највише напредовала, да Министарство помаже развој у оквиру 77 виногорја те да имамо шест ознака винарија заштићеног географског порекла, две у Великој Хочи - Петровић И манатир Високи Дечани.

Као Министарство помагаћемо овакве манифестације, али и развој виноградарског и винарског сектора, нагласио је и захвалио Канцеларији за КиМ, “Винким путевима Србије” и виноградарима из централне Србије.

Он је изразио уверење да ово јесте прва манифестација али да ће се сви састајати свих наредних година на Ускрс и показивати и надаље јединство и винарског сектора И државе Србије.

Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић казао је да су се окупили да покажу постојаност, трајање И нераскидиву везу са државом Србијом, што поазује И присуство представника Владе Србије И Канцеларије за КиМ.

“Имајући у виду да је ово први сајам који се одржава у Косовској Митровици ово је права прилика да се на једном месту размене искуства и поспеши рад малих и средњих предузећа. Ово је потврда да ће држава помоћи и олакшати жиовт нашем народу на све могуће начине и још једном исказујемо захвалност председнику Вучићу, влади и директору Канцеларије за Ким Марку Дјурићу на свему што чиме за нас и што су подржали овај фестивал, а који ће помоћи еконоски развој нашег живља” рекао је Спирић.

Манифестација се одржава први пут, има за циљ подстицање производње и промоцију породичних винарија са простора КиМ.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике