МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Величанствени успех слоге и јединства српског народа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Величанствени успех слоге и јединства српског народа

20.maj 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, дан након избора за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, да је Српска листа остварила већи и бољи резултат него 2017. године на локалним изборима.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је на конференцији за новинаре честитао Србима на КиМ на, како је рекао, величанственом успеху слоге, јединства и заједничке борбе за опстанак на Космету, на одговорности коју су показали, спремности и решености да се боре да Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток остану српски и у институционалној и органској вези са Србијом.

Такође, истакао је да овакви резултати показују да је настојање појединих да дође до бојкота тих избора потпуно пропало.

Ђурић је изнео податак да је Српска листа 2017. године освојила 16.031 глас, а на јучерашњим изборима 21.858 гласова, што значи да је СЛ освојила 5.827 гласова више него пре две године.

Напоменуо је и да је на локалне изборе на северу КиМ 2017. године изашао 23.891 бирач, а овог пута 24.895 бирача.

"То значи да смо показали слогу, истрајност, решеност и одлучност да се боримо да останемо своји на своме и да су позиви на бојкот и да се гласа за албанске кандидате доживели потпуну пропаст", рекао је Ђурић.

Говорећи о резултатима избора по општинама, Ђурић је рекао да је 2017. градоначелник Лепосавића Зоран Тодић освојио 5.105 гласова или 63 одсто, а јуче 92,33 одсто или 7.004 гласа.

"Другопласирани је по нашим подацима и Српске листе Фисник Весељи из покрета Самоопредељење са 48 гласова, трећепласирани је Шаћир Хетени са 38 гласова из партије Тачија и Весељија".

У Зубнином потоку Срђан Вуловић је освојио 3.995 гласова или 98,35 одсто, док је на претходним изборима Стеван Вуловић освојио 2.691 глас или 79,18 одсто.

Другопласирана је била Лиридона Кахринами са 12 гласова из Самопредељења и Хисен Мехмети са 11 гласова из Тачијеве странке, додао је Ђурић.

"У овој кампањи постојао је огроман напор да се људи и у Зубином потоку застраше, па смо имали нападе на представнике Српске листе, паљење аутомобила, а Кадри Весељи је одлазио у албанско село Чабра, али упркос томе у Зубином Потоку албанске партије су освојиле само 23 гласа".

У Косовској Митровици Горан Ракић је 2017. освојио је 5.371 гласа, а јуче 7.092, дакле повећао је гласове са 67,45 одсто на 83,56 одсто, навео је Ђурић.

"Другопласирана је била Гонђа Чауша коју је подржао Марко Јакшић један од лидера покрета "Један од пет милиона", која је освојила 446 гласова или 5,26 одсто, она је из Тачијеве и Весељијеве странке, а трећепласирани је био Едрен Атићи са 326 гласова или 3,85 одсто из покрета Самопредељење".

У Звечану је градоначелник Вучина Јанковић 2017. имао 2.863 гласа или 70,59 одсто, а сада 3.767 гласова или 91,81 одсто. Другопласирани Иљир Пеци из Тачијеве и Весељијеве странке имао је 130 глсаовам а трећепласирани Авди Пеци из покрета Самопредљење са 81 гласом.

"Иначе, интересантно је да је избила у Звачану туча између Албанаца у штабу једне од њихових партија. Код Срба је, хвала Богу, све прошло како треба", нагласио је Ђурић.

Рекао је да су локални избори на КиМ одржани на укупно 87 бирчки места, уз присуство скоро 300 представника ОЕБС - а и додао да су били присустни на бирачким местима и дипломатски предстанвици западних држава, као и приштинске Централне изборне комисије.

У петак састанак Срба са КиМ са председником Вучићем

Председник Александар Вучић састаће се у петак у Београду са представницима Српске листе и руководиоцима свих српских институција на КиМ, са којима ће разговарати о даљим корацима, најавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Сви даљи кораци биће повлачени у договору са изабраним представницима српског народа и представника институиција Србије", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Поносимо се сарадњом и односима које постоје са изабраним предстаницима српског народа на КиМ, рекао је Ђурић.

Упитан за контрамере против Приштине, Ђурић је рекао да ће и о томе бити речи у петак.

"Све ће бити детаљно и темељно размотрено. Данас је важно да је српски народ енергично показао своју политичку вољу", рекао је Ђурић.

Ђурић: Резолуција о геноциду жалосна прича косовске скупштине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да је резулоција косовске скупштине о геноциду Србије на КиМ "жалосна и хорор прича косовског парламента", као и да лидери терористичке ОВК, који су својим рукама чинили злочине, глуме сада неку правду, судије и истраживаче геноцида.

Ђурић је одговарајући на питања новинара рекао да је та резолуција резултат нервозе албанских политицара и њиховог страха да би могли да буду позвани на одговорност од стране међународног суда за злочине на КиМ.

"То није само њихова срамота већ и оних из међународне заједнице који већ 20 година ћуте и дозвољавају то", нагласио је он.

Каже да је видео да су неки дипломатски представници у Пришстини износили негативне ствари о тој резулуцији, али је све то млако и само на нивоу вербалне осуде, то јест због медија.

Ђурић наводи да је исто тако било и када су уведене таксе на робу из централне Србије, да су сви били начелно против, али да нико није ништа конкретно урадио.

"Само су била саопштења да Албанци то не би требало да раде и када то ураде њихова ''несташна деца'' ствари буду само још горе за Србе", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Тако је било и са, како каже, трансформацијом косовских снага безбедности у војску и да су сви били против тога, као и НАТО који сада са њима организује заједничке војне вежбе.

Ђурић каже да је у претходних седам година упознао пуно српских жртава албанског насиља на КиМ, али и да је имао мање прилика да упозна албанске жртве, који је свакако било.

Подсетио је да је посланица Фљора Бровина 2004. на најгори могући начин злоуоптребила жртве, показавши фотграфије са људима које је лажно хтела да прикаже као Србе, а што је имало велике последице.

Ђурић је додао да се испоставило да је та слика лажна и да је циљ тога био да се продубе међуетнички сукоби на КиМ, пошто је искоришћено и приказано као српски злочин то што су се двојица албанских дечака несрећно утопила у селу Чабра.

"Представили су то као српски атак и злочин над Албанцима и то је био повод за невероватне ствари на КиМ".

Ђурић је апеловао на представније међународне заједнице који су најодговорнији за политичке токове у прехтодбних 20 година да се са тим сулудим стварима престане.

Ђурић: Кукали да немају прилику,сад неће разговор у скупштини

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да део опозиције, иако је месецима критиковао да нема прилике за разговор о Косову и Метохији у институцијама, сада, када је седница сазвана, не жели о томе да разговара у парламенту.

"Кукали су и плакали месецима да тобоже немају прилику да у институцијама разговарају о КиМ. Месецима су причали, иако постоје редовне седнице Одбора за КиМ, како се у парламенту не расправља о томе и тиме су најдиректније погрешно обавештавали и обмањивали јавност", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре коментаришући одлуку дела опозиције да не присуствује посебној седници парламента о КиМ, 27. маја.

Он је навео да сада, након што је председница парламента, на иницијативу председника Србије засвала тематску седницу о КиМ, опозиција не жели о томе да разговара у скупштини.

"Ваљда би више волели да се о КиМ разговра на улицама, на начин на који су они навикли, уз насиље, претње, погрде и тешке речи, него у институцији која је демократски избарана", додао је Ђурић.

Према његовим речима, то је показатељ политичке хипокризије, дволичности и неспремности да се расправља на месту на којем је тако нешто и предвиђено о озбиљној теми, која би требало да повезује политичке странке, а не да их дели.

Он је изразио жаљење што се од опозиције не може очекивати та врста одговорности.

То је и производ чињенице да те политичке странке, не само да немају било какв план или идеју о Косову и Метохији, већ упорно избегавају да пред јавност изађу и буду позване на одговорност због онога што су радиле у вези КиМ, у време када су биле на власти, навео је Ђурић.

Он је додао да је у време Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бориса Тадића Србија претрпела неколико озбиљних удараца када је реч о КиМ.

"Никада нећу престајати да подсећам на то да су 2010. они пред Међународни суд правде, иако су знали да га чини већина судија које су именовале државе које су признале једнострано проглашену независност КиМ, послали такво питање, да је стигао одговор који није у инересу Србије и на који се данас у Приштини позивају", рекао је Ђурић.

Како је рекао, људи који су доживели политички банкрот и препознати су као они који, због њихових ранијих активности, немају кредибилитет да се баве питањем КиМ, сада избегавају дијалог о тој теми у парламенту.

Ђурић је додао и да Савез за Србију на Космету нема страначку структуру и одборе, јер "Јеремић, Ђилас и остали у политичком смислу, међу нашим народом, практично и не постоје".

"Људи добро памте ко је поставио гранцију на Јарињу и Брњаку", констатовао је Ђурић.

На питање да ли ће седница бити отворена за јавност, Ђурић је рекао да је та одлука на председници скупштине, али да је он уверен да ће се о томе расправљати јавно.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике