МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић и Срби са КиМ - седам закључака
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић и Срби са КиМ - седам закључака

24.maj 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пренео је да је на данашњем састанку са 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на КиМ донето седам закључака по питању актуелне ситуације на КиМ, међу којима је и да нема дијалога Београда и Приштине док се не укину таксе.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Размотрена је на свеобухватан и темељан начин ситуација на Косову и Метохији са којом се као држава суочавамо, као националном питању број један", навео је Ђурић.

Каже да је први закључак да је Српска листа на изборима у недељу остварила величанствену победу и демонстрирала јединство спрског народа и жељу да своје деловање и опстанак заснива на вези са државом Србјом.

"Да је јединство народа на КиМ и државе нераскидиво и да су избори јасна порука свима у Приштини и међународној заједници да је ту везу немогуће прекинути без обзира на притиске".

Други закључак је да после те победе на изборима, како је рекао председник Александар Вучић, не сме да буде "спавање на ловорикама" и хвалисања, рекао је Ђурић.

Зато је, како каже, послата порука са врха представницима Срба на КиМ да се од њих очекује да раде још више на унапређењу положаја нашег народа на КиМ.

Трећи закључак да порука да су представници Срба дужни да се боре сваког дана за српске интересе и да буду спремни ако буде потребно да напусте своје фунцкције у случају нових притисака.

"Да ће изабрани градоначелници на северу обављати своје дужности у пуном капацитету само док не уследе нови притисци који би њихово деловање учинило бесмисленим".

Ђурић наводи да је четврти закљчак да су сви једногласни да нема даљих разговора са привременим инситуцијама у Приштини у оквиру дијалога Београд и Приштине до повлачења такси и притисака, без обзира на различите уцене.

"И да ћемо до завршетка састанка најављеног за почетак јула у Паризу, пратити ситуацију пажљиво. Ако ни до тада не буде повлачења једностраних такси Пришитне, да ће Србија предузети врло енергичне, оштре и ефикасне мере против представника институција у Приштини, који ће бити циљане на интересе сепаратиста, али такве да се избегну негативне последице за Србе на КиМ. Апеловано је, такође, на представнике међународне заједнице да допринсе смањивању могућности ескалације".

Пети закључак је, пошто је присуствовао Вучић као врховни команданр оружаних снага Србије, спремност да се заштити српски народ у покушају нарушања његове безбедности и опстанака.

"Изражена је нада да ће међународна мисија спроводити свој мандат како да до насилних сценарија никада не би дошло. Поновљена је искрена решеност Србје да на миран начин решава проблеме, али и челична одлучност да се спрски народ на КиМ заштити од сваке евенетуалне намере да га више не буде", навео је Ђурић.

Шести закључак је да ће бити убразана реализација плана председника Вучића за улагање и спровођење бројних пројеката у српске средине на КИМ: болнице, путеве, школе, привреду, и слично.

Ђурић каже да ће све сто је најављено да ће бити завршено до Видовдана бити готово, а остало када како је планирано.

Седми закључак су Срби са КиМ сам иницирали, а суштина је порука да се председник Србије добро борио за свој народ. Они су изразили велику захвалност предсенику Вучићу за велике напоре у заштити српских интереса на КиМ и помоћ Србије народу на КиМ.

Ђурић је најавио да ће Српска листа у наредном периоду морати и шире да отвори своја врата, за све људе на КиМ, из различитих средина, можда и оне из прошлости са различитим ставовима, како би и у наредом периоду могло да се рачуна на консензуалну подршку.

Ђурић: Српска листа се не враћа у институције Приштине,подржаће рушење владе

Српска листа се неће вратити у приштинске институције и не подржава владу у Приштини, али је спремна да подржи сваку политичку странку која покрене иницијативу за рушење владе Рамуша Харадинаја, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је то изјавио одговарајући на питање шта се у последњих шест месеци постигло бојкотом институција на КиМ и поновио да су градоначелници четири општине на северу КиМ спремни да поново напусте те функције ако Приштина настави са притисцима или ако покуша да их продуби.

''То не значи да су спремни да те институције препусте Албанцима. Ако треба и сто пута да изађемо и покажемо да је север КиМ наш, и на изборима и на улици и на сваком другом месту, учинићемо то сто пута и гласачким листићима и на сваки други начин'', рекао је Ђурић новинарима после састанка представника Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем.

Поновио је да су Срби изласком на локалне изборе спречили Албанце из Приштине да преузму контролу у четири српске општине на северу КиМ.

Ђурић је приметио да Албанци говоре о мултиетничком друштвуи и жељи да интегришу Србе, а владајуће странке намећу Србима таксе, док опозиционе странке говоре да толико мрзе Србе да не желе са њима да руше Харадинајеву владу.

Додао је да је то показатељ где је албанско друштво данас и нагласио да се Српска листа трудила да буде фер и коректан партнер према свима са којима је разговарала, док су други уводили таксе Србима на КиМ и покушавали да згазе српске интересе у јужној покрајини.

''То је неозбиљан и неодговаран однос Албанаца према Србима и стварности јер решења за КиМ нема ни на видику. Док не будемо дошли до неког договора Београда и Приштине о КиМ, о било чему, ваља нам живети и очувати мир. Било би мудрије да су отворили врата за сарадњу са Српском листом, али то нису учинили'', казао је директор Канцеларије за КиМ.

Упитан да прокоментарише да ли приче о криминализацији севера Косова представљају покушај отимања севера, Ђурић је рекао да такве оцене имају искључиво циљ и задатак да делегитимишу српске представнике и ослаби српска позиција.

Ђуић је навео да је легло криминала управо у Пришитни и да су на челу тамошњих институција злочинци.

Подсетио је на званичне податке Полиције Косова који говоре да је највећи број расветљених и најмањи број тешких кривичних дела на северу, али да Албанцима не сметају те чињенице да оптужују Србе.

Потпредседник Српке листе Далибор Јефтић је одговарајући на питање о повратку Срба на КиМ рекао да је тај процес на поражавајућем нивоу, као резултат угрожене безбедности, али и узурпиране имовине.

Ракић: Победа српског јединства

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је, после састанка политичких представника Срба са КиМ са председником Србије, да су изабрани градоначелници спремни да напусте поново институције ако не буде разумевања Приштине, али и да ће се то десити на свим нивоима - од тужилаштава и судова, до просвете.

Према његовим речима, победа Српске листе је победа српског јединства.

"На данашњем састанку захвалили смо председнику Вучићу на пожртвовању, на свему ономе што ради да би свима нама на КиМ олакшао живот", рекао је Ракић на конференцији за новинаре.

Како каже, избори су показали да није успео бојкот на који су позивали из центра Београда поједини квазиполитичари или опозиција.

"А тај бојкот би значио да на северу КиМ владају други, Албанци или неко кога би међународна заједница поставила из свог џепа а то би значило погром Срба", рекао је Ракић, подсетивши да у јужној Митровици не живи ниједан Србин.

Позвао је међународну заједницу да уважи вољу народа и додао да од амбасадора и представника међународних организација није добио још ниједну честитку на томе што је читав процес протекао у миру.

"Али су се сетили изборног процеса из 2017. Кад ми у разговору са амбасадорима поменемо нешто од раније, на пример погром, они кажу:"хајде да причамо о будућности, немојте се враћати у прошлост. А кад је њихов интерес у питању онда се сете 2017, па чак иду и до Првог светског рата, Косовског боја. Ваљда им је Милош крив кад је њихв интерсе у питању", закључио је Ракић.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, који долази из Штрпца на југу Космета, рекао је да је убедљива победа на изборима на северу и Србима јужно од Ибра дала додатну снагу.

"Наша најевћа снага је јединство, и не само политичких представника, већ и већа подршка Срба, изказана кроз гласање, политици Српске листе и, пре свега, председника Вучића", рекао је Јевтић.

То је, како је рекао, политика опстанка, нормалног живота сваког Србина на КиМ, чији је циљ мир.

"Нисмо срећни када видимо иницијативе и резолуције у парламенту у Приштини", додао је Јевтић.

Како је рекао, Срби су данас јасно послали поруку да неће успети да разбију српско јединство они који то покушавају.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је пропао покушај Приштине да интегрише северне општине Космета, као што је најављивао градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири.

"Срби су били јединствени, осетили опасност и на демократски и миран начин спречили угрожавање виталних интереса", рекао је Ивановић.

Он је уверен да се по излазности и гласовима за кандидате Српске листе види да су они који су на претходним изборима гласали за неке дурге кандидате, сада једнодушно гласали за Српску листу.

"У Косовоској Митровици је то посебно занимљиво. Они који су гласали за Оливера Ивановића на претходним изборима, сада су гласали за Горана Ракић. Ово најбоље одбацује сулуде оптжбе појединих марионета из опозиције, који покушавају своју државу и Србе да оптуже за злочин над Оливером", рекао је Ивановић.

Он је додао да се ситуација на Космету погоршава и да све показује да нема замрзнутог конфликта.

"Зато смо и подржали напоре државе и председника да се ситуација на КиМ што пре реши на компромисан начин, јер ће сутра бити теже и горе за решавање ситуације", рекао је Ивановић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике