МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Састанка у Паризу највероватније неће бити
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Састанка у Паризу највероватније неће бити

20.јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да са 99 одсто сигурности може да каже да састанка у Паризу неће бити.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Мислим да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном, да су на посебан начин желели да пошаљу поруку Немцима и Французима да нису Европљани ти који треба да решавају косовски проблем“, рекао је он гостујући на ТВ Пинк.

Вучић је, у "Новом јутру" казао да се Србија понашала конструктувно, озбиљно и да жели дијалог и конструктивно решеје, али не жели да улази у разговоре у којима мора рећи унапред да ће потписати независност, а да о таксама не може да се прича.

Он је казао да су то све ствари које показују да Приштина не жели дијалог и да жели да свим у потпуности управљају САД и нико више.

То, према његовим речима, није реално, а Немци и Французи су поруку добро разумели.

„Мислим да је њихова одлука да састанка неће бити", додао је Вучић указујући да су шансе мање од један одсто да Албанци прихвате да се разговара о таксама и да састанка ипак буде.

"Париза ће бити само уколико Албанци буду рекли да ће се понашати озбиљно, а тога неће бити, нагласио је председник.

Он је рекао да ће француски председник Емануел Макрон за мање од месец дана доћи у Београд и да ћемо га "дочекати како треба".

Брнабић: Неодржавање састанка у Паризу пропуштена прилика

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас, након што је председник Србије поручио да практично нема шансе за одржавање састанка у Паризу 1. јула, да је то велика пропуштена прилика, да не разуме политику Приштине и шта је алтернатива дијалогу.

"Огромна штета, огромна пропуштена прилика, поново губимо време због тога што су неки неразумни и не схватају колико је сваки дан за регион битан. Изузетно сам разочарана и не знам шта је алтернатива дијалогу, шта је други начин да решимо проблеме које имамо", рекла је она новинарима у Паризу.

Каже да је потребно бити храбрији и наводи да сви говоре о Преспанском споразуму и праве паралеле али да би се постигао споразум или компромис морате да имате две стране спремне за компромис.

Овде то није случај, рекла је премијерка Србије.

У Преспанском споразуму, ма колико он био лакши од проблема Београда и Приштине, постојале су две стране у потпуности спремне на компромис - обе су нешто изгубиле али су обе много тога добиле, указала је премијерка.

"Жао ми је, тај се састанак вероватно неће одржати. Не знам шта је алтернатива, надам се да ће неко успети да разговара са Приштином шта је паметно и шта је будућност", истакла је она.

Додала је да не разуме политику политичких лидера у Приштини.

Србију ће недостатак споразума, компромиса о дугорочној нормализацији односа са Приштином сигурно успорити али Приштина нема где без тог споразума, каже она.

Они немају никакву перспективу, каже Брнабић, а оваквим понашањем шаљу поруку не само ЕУ већ и другим партнерима, САД, које су их неколико пута позвале да укину таксе и реаговали неким конкретним мерама.

"Али шта та порука значи за нас? Не могу бити срећна зато што они кажу - нема никаквиг договора, не занима нас ни шта каже Берлин, Париз, Вашингтон, јер то није добро ни за кога у региону, ни за Србе ни за Албанце на КиМ. Не разумем ту политику, не знам шта је следеће и молим све наше партнере да дођемо до тих разговора, да Приштина разуме шта раде пре свега Албанцима на Косову, па онда Србима на КиМ, свима нам и региону и Европи", рекла је Брнабић.

Додаје да то никаквог смисла нема јер изолација Приштине не значи само то већ опасност за регион и Европу.

Упитана какав био могао да буде став САД према нама и да се спекулише да би могао да буде тврд и да би можда били само за мању корекцију,, Брнабић каже:

"Зашто би био тврд? Хајде прво да дођемо поново до дијалога Београда и Приштине па ћемо онда да видимо. Неки компромис мора да се постигне."

Србија, како каже, не може да изгуби све, нити Приштина може да добије све.

"Не знам како било ко у Приштини мисли да разговор може да се води - ово су моји услови, прихватите или их оставите- то није могуће", поручује она.

Навела је да су и немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у Берлину рекли да се тако не води европска политика.

Политика компромиса је политика 21. века и међународних односа, то је зрелост лидера, ако нисте довољно храбри пустите друге да обезбеде бољу будућност, рекла је она.

"Даћемо све од себе, сав политички капитал, ризиковаћемо и наше позиције, некад и наше животе за другачији Балкан али морамо да имамо другачијег партнера с друге стране стола", закључила је премијерка.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике