МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Љајић: На КиМ испоручено мање робе за 280 милиона евра
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Љајић: На КиМ испоручено мање робе за 280 милиона евра

11.август 2019. Извор: РТС

Од новембра прошле године, од момента када је Приштина увела таксе на робу из централне Србије, трају опомене, убеђивања и констатације да је то неприхватљиво. Таксе су, међутим, и даље на снази. Ових дана навршава се девет месеци од те одлуке приштинских власти. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да је од увођења такси испоручено мање робе на КиМ у вредности од 280.800.000 евра.

Расим Љајић

Фото: Танјуг

Расим Љајић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да Србија на дневној бази прати колика је штета.

"Од 21. новембра, од када су таксе уведене, до 8. августа је мање робе испоручено на КиМ за 280,8 милиона евра. То значи да дневно мање шаљемо робу на Косово за 1.075.000 евра. Према томе огромна је штета у финансијском смислу. Ми сви заборављамо да је то у односу на период када није било такси и када смо у целој години извезли робу за 440 милиона евра. Процене су за ову годину да то може да иде преко 500 милиона евра и то би се свакако и реализовало", навео је Љајић.

Према његовим речима, процењује се колика ће штета бити у погледу раста БДП-а.

"Најгори сценарио који се вероватно неће догодити је да би то могло да утиче са 0,8 процентних поена. Али, не верујемо да ће се то десити, јер би то значило да нико од привредника који извози робу на Косово не нађе нека алтернативна тржишта. Верујемо да ће то бити мање од процењених лоших 0,8 процената", нагласио је Љајић.

На питање да ли то значи да очекује да извозници пронађу алтернативна тржишта, а не да се таксе укину, Љајић наводи да у овом тренутку то није реално.

"Имате озбиљну политичку кризу на КиМ и изборе. Сада се сви утркују ко је први увео таксе и чија је то идеја била, јер ће се то у кампањи користити за убирање политичких поена. Чак и они који су били склони да се иде на неку суспензију такси на 120 дана, тврде да ни после избора не треба укинути таксе, јер процењују да то може да донесе неки глас више уколико на тој теми истрајавају", рекао је Љајић.

Љајић додаје да су само два фактора реално могла да утичу на таксе.

"САД и ЕУ, чак и из ЕУ је то могла да уради Немачка. Све друго је то било као да чајем од камилице лечите рак. Очекивања од Цефте да то уради није било реално. Ми нисмо били наивни да у то верујемо. У старту смо рекли да не очекујемо ништа од Цефте, али да морамо неку легалну процедуру да спроведемо. Чак ни ови од којих би могло да се очекује нису били ефикасни, а друг је питање зашто нису били ефикасни", навео је Љајић.

На питање да ли је Србија могла да утиче контрамерама и какав би њихов ефекат био Љајић је истакао да се све време размишљало о томе, али да је пре свега реч о судбинама људи који тамо живе.

"Тешко је наћи меру која ће погодити једну етничку заједницу, а није ни добро да уводите етнички мотивисане мере преме било коме. Мислим да је Србија изгубила у економском смислу, али да је политички победник. Данас не можете никог да нађете у свету ко би јавно подржао таксе. Према томе да смо ми увели контрамере ми бисмо ту предност изгубили", казао је Љајић.

Лако је, каже, донети котрамере и медијски задовољити јавност.

"Међутим, морате водити рачина кога ће те контрамере погодити са једне стране, и са друге да ли ће дати неки практичан резултат у смисли притиска да се ове мере које је Приштина увела укину", навео је Љајић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике