МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Оптужнице добра вест,али тај суд је по косовским законима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Оптужнице добра вест,али тај суд је по косовским законима

26. јун 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на КиМ, али указује да треба имати у виду да је специјално тужилаштво и суд формиран по косовским законима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

„"А то је, да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на КиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на КиМ и ту правимо компромисе", рекао је.

„"Знамо да су били страшни злочини над Србма и добро је да за њих постоји правда, то је добра вест. Али, у свему другоме морамо да покажемо уздржаност и да том узџаношћу штитимо српски народ на КиМ од било каквог насиља и инцидената и напада. Јер, лако је нама у Београду, а тешко Србима у Штрпцу и другим местима на КиМ".

„ Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

„Вучић рекао да већ два дана званични Београд ћути, од када смо обавестени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту теба водити рачуна о три ствари:

„Прво, специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани су по косвоским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају.

„"То нас у старту ограничава", додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

„ "Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на КиМ за злочине против српског и неалбанског становништва".

„ "И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на КиМ, а не искључује могућмост изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ".

„ Председник Србије је говорећи о важности животних тема на КиМ казао да смо зато инсистирали на иницијативи Мини Шенген и важности слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

„Истиче да зато не разуме захтеве са Косова и неких земаља у окружењу у којима се каже да Србја не сме да купи косовски Телеком, иако је Србија дала најповољнију понуду.

„Вучић додаје да су се и неке новине у Србији радовале, јер ће доћи политчка одлука да Србија то неће моћи да купи, како би се ваљда зашитила права Албанаца.

„Вучић је додао да то не разуме, с обзиром да је Србија спремна да плати више него други за косовски Телеком.

„Председник Вучић каже и да Београд не бира ко ће седети са друге стране стола у преговорима са Приштином и да су то њихове унутрашње ствари.

„Београду је, како наводи, свеједно ко ће бити са друге стране и ко ће од приштинских политичара учествовати у преговорима.

„"Нити се одушевљевам, нити тугујем за оним што се збива на албанском делу политичке сцене. То је њихова ствар. Као што сам био спреман и у Минхену сам разговарао и са Аљбином Куртијем, на неком округлом столу и жестоко му одговорио, и са Хашимом Тачијем, тако ми није никакав проблем да разговарам са било ким другим или да неко од наших људи разговара са било ким другим", рекао је он.

„Ко год да преговара, како каже председник, позиција Приштине се неће променити и да ће сви инсистирати на томе да добију признање независности Косова и ништа мање од тога.

„ "Да ли ће да траже нешто висе, то је друго питање, али неће ништа мање од тога", рекао је Вучић.

„Он је додао да му није било пријатно када је на преговоре ишао са Хашимом Тачијем, Аљбином Куртијем, али да је "све то живот".

„" Нити је њима лако, нити је нама лако. То је живот. Са пријатељима разговарате, са другима преговарате. Наша је обавеза да преговарамо", рекао је Вучућ.

„Вучић : О наставку дијалога и самиту у понедељак или уторак

„ Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће вероватно у понедељак или уторак јавност бити обавестена о датуму наставка дијалога Београда и Приштине и самиту који ће вероватно томе претходити, али да то није на њему да каже, већ на представницима ЕУ.

„"Нисам човек који се истрчава. Приштина је објавила датум, иако смо замољени и једни и други да ћутимо. Ја знам датуме, али као частан човек не могу у јавност о нечему што је посао ЕУ и појединих чланица, Француске и Немачке", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

„Он је додао да нема смисла да се упушта у бесмислене игрице, које политичари воле да би себе заштитли од неких будућих напада.

„ Поновио је да верује у то да ће Србија добити и званичну потврду о завршетку преговра са ЕУ 2024. године.

„"Инсистираћу на томе и верујем да ћемо добити званичну потврду за 2024, а верујем да ћете у понедељак или уторак и из Париза и Берлина, а и из Брисела бити обавештени о наставку дијалога и самом самиту", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике