МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Могућа изненађења на састанку у Вашингтону
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Могућа изненађења на састанку у Вашингтону

30. август 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да ће делегација Србије учинити све да избегне увлачење наше земље у геополитичке игре великих сила, али је оценио да су могућа изненађења на састанку у Вашингтону.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за ТВ Прва рекао да је за њега лично изненађење то што поједини политички кругови у Београду, уместо да пруже подршку, "забијају нож у леђа" државном тиму Србије, на челу са председником Алексадром Вучићем, оптужујући га да ће да изда Косово и Метохију или Србију увуче у конфликт са Западом.

"Државна делегација Србије ће учинити све да избегне увлачење Србије у геополитичке игре великих сила. Ми не можемо да утичемо на то у којој мери ће они бити усаглашени, али можемо да утичемо на то колико ћемо ми бити спремни", рекао је Ђурић.

Он је додао да ће тим, на челу са председником Вучићем, отићи у Вашингтон са конкретним пројектима економског повезивања, изградње нових путева, железница, пруга, подршке за младе људе, пољопривреднике и привреднике на КиМ свих националности.

"За економски развој КиМ, са једне стране, а са друге стране, са јасном поруком да се са Србијом не разговара језиком уцене и притисака и да не прихватамо лажи које свакога дана изговара Авдулах Хоти да ћемо прихватити да се тамо призна или разговара о признању КиМ. Врло брзо ћемо га за само неких 72 сата разочарати, ако му је то циљ", поручио је Ђурић.

Он је додао да су могућа изненађања на састанку у Вашингтону.

"Разговарао сам са домаћинима, људима из Беле куће, који припремају агенду за економску сарадњу. Увек је могуће да се на агенди нађе нешто друго. То је нешто што би, у политичком смислу, било изненађење", рекао је Ђурић.

Каже да је за њега лично изненађење то што поједини политички кругови у Београду, како је навео, умешто да пруже подршку државној делегацији Србије "јер нам је потребна снага и јединство да бисмо добро наступили", на неки начин забијају нож у леђа државном тиму, на челу са преддседником Вучићем.

Како је навео, неки покушавају да оптуже Вучића да ће да изда КиМ, а други га оптужују да ће Србију да увуче у конфликт са Западом.

Ђурић је оценио да је то "ужасно неодговорно и неозбиљно", наводећи да такве оптужбе долазе од људи "који су у претходном периоду показали да немају ни кредибилитета ни идеја".

"Много више бих волео да су пружили конкретне предлоге и решења, осим тога да, са једне стране, заратимо са свима или, са друге стране, као што су неки предлагали, попут Саше Јанковића, да признамо Косово, прихваимо чланство Косова у Интерполу и изгубимо и дамо све што смо претходних година озбиљном борбом сачували", поручио је Ђурић.

Он је додао да је поносан на то што је Србија сачувала.

"И на то што је наш тим, на челу са председником, успео да врати КиМ као тему. То није била тема с обзиром на то у каквом смо се положају налазили", навео је Ђурић.

У свету се данас обележава Међународни дан несталих, а на питање колико је често на столу са представницима Приштине то питање, Ђурић је рекао да је Вучић рекао Хотију да ако жели да се реши питање несталих, треба да се сложе да се отворе архиви тзв. ОВК, као и други архиви.

"Њихов одговор је био да архиви УЧК не постоје. Онда су у косовској скупштини покушали да уведу кривично дело којим би постало кажњиво откривање тих истих архива, за које су тврдили на састанку да уопште и не постоје. Ми смо им изнели на састанцима јасне доказе, делове чак и самих архива смо презентирали", рекао је Ђурић.

Он је додао да је реч о хуманитарном питању и да породице имају право на истину.

"Ми ћемо наставити да захтевамо да се архиви терористичке ОВК отворе и нудимо да сви наши архиви буду доступни", поручио је Ђурић.

Ђурић: Тражимо присуство КФОР-а, није случајан напад

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да је Београд тражио од Кфора да успостави стално присуство на терену у Бабином мосту, оценивши да напад на Србе у том селу није случајан, већ представља одраз екстремистичке политике коју годинама уназад воде албански политичари.

Ђурић је за ТВ Прва оценио да косовска полиција очигледно "није вољна или није у стању" да заштити Србе у Бабином мосту које је, како је нагласио, стратешки позиционирано између Приштине и Косовске Митровице и где се налази српска школа са више од 100 ђака.

"Ово је пети-шести напад на Србе у том крају у последњих неколико месеци. Зато смо тражили да Кфора да успостави стално присуство на терену у том селу. У том смислу, представници наше војске разговараће са људима из Кфора", рекао је Ђурић.

Он је додао да подаци којима располаже показују да су исељавања Срба, у општинама у којима не чине већину, присутна и данас.

"Захваљујући подршци Владе Србије и солидарности целог нашег народа, наши људи су материјално, где год је могуће и где год је држава могла да дође, колико толико обезбеђени, али тамо где нема физичке безбедности, Срби тешко опстају", истакао је Ђурић.

Он је нагласио да Србија нове "Олује" и погроме, као што је био онај из 2004. године на КиМ, неће дозволити.

Ђурић је рекао да врх Албанаца на Косову и Метохији узима у обзир изјаве државног руководства да ће на сваки начин и свим средствима заштитити Србе.

"Надам се да за тиме неће бити потребе, али будите сигурни да ће држава Србија реаговати како треба, ако неко нешто покуша", поручио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике