МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Београд и Приштина склопили економски споразм,потписали с Трампом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Београд и Приштина склопили економски споразум,потписали с Трампом

05. септембар 2020.

У Овалној соби Беле куће у Вашингтону данас су делегације Београда и Приштине потписале споразум о нормализацији економских односа.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

У Овалној соби, која је канцеларија председника САД Доналда Трампа, постављена су додатна два стола за којим су седели, свако на својој страни, председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, а у средини шеф америчке државе.

Након потписивања документа Вучић и Хоти су "свој" примерак прослеђивали Трампу, који је на споразум стављао свој потпис.

Церемонији потписивања присуствовале су и две делегације.

Трамп: Београ и Приштина договорили нормализацију економских односа

Амерички председник Доналд Трамп рекао је данас у Белој кући да су СЕ "Србија и Косово сагласили да нормализују економске односе" и поздравио, како Је навео "огоман помак", постигнут више од деценије након што је јужна српска покрајина поргласила независност.

Трамп је говорећи у Овалној соби пред састанак са највишим званичницима Београда и Приштине рекао да се Србија сагласила да премести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а да су се "Косово и Изрел договорили да нормализују односе и успоставе дипломатске везе".

Ко је све био на потписивању споразума у Белој кући

Церемонији потписивања Економског споразума између Београда и Приштине, поред председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија, као и америчког председника Доналда Трампа, присуствовао је и потпредседник САД Мајк Пенс.

Такође, били су присутни и специјални саветник председника САД Ричард Гренел, амерички сенатор Рон Џонсон, саветник за националну безбедност Роберт О' Брајен, као и специјални саветник председника САД Џаред Кушнер.

У Овалној соби, у којој је споразум потписан, били су и чвланови делегације Београда, Синиша Мали, Марко Чадежž и Марко Ђурић.

Шта све стоји у Споразуму из Вашингтона?

Споразум о економској нормализацији Београда и Приштине, који је данас потписан у Белој кући подразумева, између осталог, приступање Приштине иницијативи "мини-Шенген", улагање у инфраструктуру...

Споразум, како пиšше Блиц, предвиђа: Пришšтина постаје део иницијативе Мини Шенген који су поред председника Србије Александра Вуцица иницирали и албански премијер Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев прошле године.

Неке од конкретних користи овога су, осим стотина милиона годисње новог српског извоза, и то што се решава садаšњи застој у признавању сертификата, укида се могуцност уводења једностраних трговинских баријера, укидају се досадаšње колоне камиона и возила на административним прелазима и олакšава граданима слободно кретање.

Осим тога, признавање диплома и професионалних сертификата пруžице веће šансе младим људима на обе стране, посебно Србима са Универзитета у Косовској Митровици који су до сада били дискриминисани јер им институције у Приšтини нису признавале дипломе Споразум подразуемва и улагање у мреžу путева и пруга.

Уз аутопут Ниš - Приšтина пуног профила, и уз изгледно америцко финансирање, Србија добија јоš једну директну žелезницку пругу, преко Косова и Метохије, до Јадранског мора, до луке Драц; Такоде, наšе средине на КиМ бице повезане новомžелезницком пругом која це из Приšтине преко Косова Поља и Прилуžја излазити на Мердаре.

Постигнут је договор у вези са имовином Српске православне цркве, којим се Приштина формално обавезала да ће поцети да поштује пресуде које се односе на имовину СПЦ, што је важно због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, али и Пећке патријаршије и других наших светиња.

Промене на границним и административним прелазима, по којима ће стране почети да примењују најсавременије процедуре за уклањање безбедносних претњи по путнике на граничним и административним прелазима, чиме ће се бити значајан корак ближе за увођење безвизног режима између градана Србије и САД.

Споразум предвиђа и отварање канцеларије Америцког развојног фонда у Београду, што ће бити прва таква у нашем региону.

Та канцеларија биће задужена за подршку пројектима и инвеститорима који ће отварати фабрике у Србији, уз финансијску подршку, што је веома снажан сигнал за америчке и европске инвеститоре.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике