МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Деца из Лепосавића уз песму "Србијо моја" честитала Дан државности
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Деца из Лепосавића уз песму "Србијо моја" честитала Дан државности

15. фебруар 2022.

Поводом Дана државности Републике Србије, деца из Лепосавића припремила су песму "Србијо моја“.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Printscreen you tube

Ово је порука о слози нашег народа на Косову и Метохији, о томе колико тога доброг и корисног можемо да учинимо за децу и омладину када смо удружени и када заједно делујемо у остваривању важних васпитних и друштвених циљева, истакла је проф. Биљана Павловић са Учитељског факултета у Лепосавићу, која је заједно са васпитачицом Иваном Тодић реализовала овај пројекат.

Све активности везане за реализацију песме и спота, омогућила је Канцеларија за Косово и Метохију, епархија Рашко-призренска, Учитељски факултет Приштинског Универзитета, Општина Лепосавић, Предшколска установа Наша радост из Лепосавића и Културно-просветно удружење Рашанка из Новог Пазара.

Овакве песме бодре, снаже, уливају вољу и оптимизам, јачају издржљивост, националну свест и карактер, патриотизам, а то су управо оне вредности и особине које је потребно неговати код младих на Косову и Метохији, како би опстали у веома сложеним друштвеним условима на Косову и Метохији. Зато је подршка оваквим активностима од непроцењивог значаја за људе на овој територији, казала је Павловић.

Професорка наводи да снимање није било нимало лако, снимали су на температури изнад 45 степени, затим, снимање на Камиљи код крста, захтевало је да деца устану јако рано, затим снимање на Газиместану је такође било јако напето и стресно. Снимање у студију је такође за њих било јако исцрпно јер је трајало сатима. Међутим, све то их није поколебало, и ни у једном тренутку није била доведена у питање њихова вољу да учествују у свим тим активностима, јер су желели да управо овом песмом честитају својој земљи рођендан. Показали су да су деца не само божурова, већ деца Косовских јунака.

Песма је изведена 2018. године на Учитељском факултету у Лепосавићу, поводом промоције књиге Национално васпитање у настави музичке културе, чији су аутори професорке приштинског Универзитета Биљана Павловић и Драгана Сарајлић.

Текст песме „Србијо моја“ написао је новопазарац Лука Божовић, пре више од 10 година, када је имао само 11 година. Песму је написао под менторством Ненада Раденковића Јера, косовско-метохијског песника.

Професорка Павловић компоновала је музику, и песму су својевремено изводиле Рашанкице, широм Србије. Најближи сарадник професорке Павловић Петар Илић, доцент на Факултету уметности, компоновао је клавирску пратњу, док је песму виолинском музиком обогатила Ања Павловић. Душан Поповић је као и обично осмислио богат аранжман за песму. Занимљиву ноту песми дале су гусле Станка Аџића, које се на трен чују у песми.

Песма је снимљена у Тилко студију Душана Поповића, који је и раније имао сарадњу са професорком Павловић Ддок су снимање спота обавили Милан Кабашић и Младен Милетић. Снимање је реализовано широм Косова и Метохије и на Увцу, као једном од најлепших делова Србије. Снимало се у Лепосавићу, и у околини Лепосавића и Лешка, у Косовској Митровици, као и у јужном делу покрајине: на Газиместану, У Призрену, у Богородици Љевишкој, у Светим Архангелима, и у Грачаници. Снимање је било јако захтевно за децу, али су они учествовали у свим активностима са пуно љубави.

Песму изводе Деца божурова: Емилија Јездић (солиста), Марија Бараћ, Душица Тонић, Софија Јевремовић, Дуња Гвозденовић, Марта Симић, Дуња Миладиновић, Магдалина Мартиновић, Ајла Емини, Магдалена Миливојевић, Петра Ђерковић и Сара Конески.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике