МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Режим стикера остаје и даље на снази
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Режим стикера остаје и даље на снази

21. април 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Београда, Петар Петковић рекао је после данашњих разговора у Бриселу да ће споразум о таблицама од 30. септембра о режиму стикера и даље бити на снази.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"То значи да се до проналажења трајног решења на високом нивоу режим стикера наставља", рекао је Петковић новинарима.

Он је пренео да је у Бриселу разговарао и са приштинском страном и да је огромна пажња била посвећена питању регистарских таблица.

Истакао је да је споразум од 30. септембра и даље на снази и да су то потврдили и ЕУ и специјални изасланик Мирослав Лајчак, као и да за шест месеци Приштина није изнела ниједан предлог.

"Хоћу да пренесем свим грађанима Србије и Србима на КиМ пред ваксршње празнике да сви треба да буду мирни и да нико не треба да брине", навео је Петковић.

Он је додао да су разговори били дуги и веома тешки, али да је тако сваки пут кад се разговара у згради ЕЕАС у Бриселу.

"Ми смо с друге стране били конструктивни, јер нам је стало до нормализације односа са Приштином и стабилности", рекао је Петковић.

Рекао је и да је иза њега 14 експерата и да је београдска делегација веома припремљена дошла у Брисел да би се разговарало о многим важним темама, пре свега ЗСО.

Навео је да су разговарали и о регистарским таблицама, питању несталих, и о другим вазним темама, теми лекова, забрани уласка српских званичника на простор КиМ.

"Дакле један сет питања смо покренули овде и у билатералном сусрету са господином Лајчаком, затим у директним разговорима са (Бесником) Бисљимијем", додао је Петковић.

Он је истакао да су инсистирали и успели да се виде директно са приштинском страном будући да је, како је рекао, Бисљими одбијао више од шест месеци да разговара са њим и са београдском страном.

"Ми смо рекли да је важно да директно разговарамо и други главни разлог зашто смо у Бриселу је да решавамо проблеме, да видимо шта је то што моземо да учинимо како би живот људи на КиМ био једноставнији, посебно имајући у виду тешко стање и ситуацију у Европи наша је појачана одговорност да се боримо за мир и стабилност", истакао је Петковић.

Он је навео да је прво питање на дневном реду била ЗСО, као и да је девет година прошло од Бриселског споразума, а српски народ на КиМ и даље чека на формирање ЗСО, јер без тога нема колективних права за српски народ на КиМ.

"А кад тога нема, видимо чега има, а то је забрана избора и слободе кретања, има најразличитјих напада, сад већ више од 170 напада на наше људе, на цркве, манастире, наша гробља, то нам говори да је за 50 одсто увећан број напада на Србе у односу на период пре доласка Аљбина Куртија", указао је Петковић.

Учинићемо све, како је Истакао, да се се заштити интерес српског народа и да се разумним односом иде у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

"Без обзира шта ја лично мислим о господину Бисљимију важно је да је он коначно пристао на наше инсистирање да данас седнемо и разговарамо, само тако се решавају отворени проблеми а не да се стављају под тепих", додао је директор Канцеларије за КиМ.

На питање новинара да је Бисљими изнео потпуно другачије виђење и да су разговри завршени без договора, Петковић је казао:

"Ви сте од мене чули оно што се заиста десило у згради ЕЕАС, оно што је истина и што је реалност, али шта да вам кажем када у Савету Европе морају да демантују јавно господина Бисљимија, како он интерпретира састанке и изјаве са многим европским званичницима, јасно вам је шта онда тек ради кад изађе из зграде ЕЕАС, шта говори да сам ја рекао или београдска страна, то је сад већ свима јасно" .

Петковић је додао и да би се у протеклих шест месеци састао са Бисљимијем да је он то заиста желео.

Навео је да је увек био у Бриселу и спреман да разговара као што је и данас био, а то што они одбијају да разговарају са српском страном су неке друге ствари.

"Наше је да чувамо мир у Приштини, ништа се неће мењати, споразум о стикерима је и даље на снази док радна група не понуди друго решење, а ја сам спреман да наставим разговор са господином Бисљимијем оног тренутка када нас специјални представнк Лајчак буде позвао, ја сам спреман да разговарам", закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике