МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић за РТС: Мирно обележити Видовдан, Приштина покушава да испровоцира Србе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Видовдан је уткан у биће и суштину српског народа

28. јун 2022. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је, честитавши Видовдан из Грачанице, поручио да је велики благослов за Грачаницу и српски народ што је тамо стигао патријарх српски Порфирије. Истакао је да су разговори једини пут до нормализације односа и позвао Приштину да не предузима једностране акције.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Патријарх српски Порфирије стигао је синоћ у Грачаницу, где ће јутрос служити свету архијерејску литургију, а затим на Газиместану и парастос палим српским јунацима у Kосовској бици. Патријарха је дочекао велики број верника и владика рашко-призренски Теодосије са свештенством.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који се налази у Грачаници, честитао је празник српском народу и поручио да је велики благослов за Грачаницу и српски народ што је тамо стигао патријарх српски Порфирије.

"Присуство наше државе Србије и присуство наше цркве, то јединство које је оличено у нашој држави на челу са нашим председником Александром Вучићем и у нашој цркви на челу са патријархом Порфиријем је преко потребно јединство и снага нашем народу на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Додао је да није први пут да за највеће празнике Приштина покушава да на све начине испровоцира Србе на Косову и Метохији.

"Поред тога што је забрањена посета нашим министрима који су данас са мном желели да са својим народом на Косову и Метохији обележе Видовдан, имали смо и упад специјалаца РОСУ у привремени орган у Гораждевцу, имали смо и хапшење повратника Милорада Ђоковића. Све то вам говори на који начин се Приштина понаша према нашем народу, где нам не дâ мира да и наше највеће празнике обележимо и прославимо онако како доликује", рекао је Петковић.

Поручио је да је најбитније да ће наш народ који је у великом броју дошао у Грачаницу и на Газиместан да обележи Видовдан бити миран и достојанствен јер жели на прави и искрен начин да обележи велики празник.

"Провокације, као и свих претходних пута, могу да дођу искључиво од стране Приштине. Ја позивам и наше људе да мирно и достојанствено обележе данашњи дан, јер данас се сећамо и погибије наших великих јунака и оних који су дали своје животе за одбрану српства и православља", навео је Петар Петковић.

"Нема никаквих проблема са режимом стикера"

Говорећи о најави Приштине да ће током ове седнице регулисати питање регистарских таблица са своје стране, Петковић је рекао да је 30. септембра 2021. направљен споразум о регистарским таблицама.

"У том решењу се јасно каже да режим стикера остаје да важи све дотле док се не пронађе трајно решење на високом нивоу. Нема никаквих проблема са режимом стикера. То функционише сасвим нормално, без икаквих проблема на административним прелазима. Тако да сваки покушај Приштине да нешто једнострано уради мимо разговора и договора са Београдом, мимо оквира дијалога је оно што ствара проблеме", истакао је Петковић.

Позвао је све у Приштини да воде рачуна и да ако желе нешто да учине да пре тога разговарају са Београдом и да је то једини начин да се дође до нормализације односа.

Петар Петковић је истакао да је Мирослав Лајчак добродошао на простор Косова и Метохије, нарочито на север који ће такође посетити.

"Ми подржавамо рад господина Лајчака. Важно је да и он пренесе приштинској страни колико је важно и неопходно, јер сам то више пута чуо од њега, да сви претходно постигнути споразуми морају да се поштују. Надам се да је та порука поново снажно пренета овде и Приштини, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина, јер да подсетим и кажем, баш овде из ове осунчане Грачанице, наш народ нестрпљиво чека на формирање Заједнице српских општина", рекао је Петковић.

Истакао је да је приштински преговарач Бисљими пред Мирославом Лајчаком рекао да ће након постизања споразума о енергетици кренути у разговоре о формирању Заједнице српских општина и да Београд очекује и инсистира да се почне са тим разговорима.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике