МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Међународна заједница мора да уразуми Куртија, да имамо ЗСО не би било упада у Штрпце
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Међународна заједница мора да уразуми Куртија, да имамо ЗСО не би било упада у Штрпце

08. јул 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић каже за РТС да Приштина више не тражи изговор зашто упада у српске средине на КиМ и да јој је намера да застраши српски народ и изврши притисак на Београд. Наводи да једностране одлуке Аљбина Куртија показују да се клизи у озбиљну кризу. Поручује међународној заједници да уразуми Куртија и врати дијалогу.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Медији

Петар Петковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да се "наставља терор Аљбина Куртија над српским народом на КиМ".

"Јуче ујутру преко 30 специјалаца РОСУ под фантомкама и дугим цевима је упало у Штрпце и то је трећи пут да упадају у ту општину од почетка године и сваки пут бирају велики празник", казао је Петковић.

Упали су наводно, каже, како би скидали камере које се налазе на бандерама, а које не раде више година.

"Притом, косовска полиција је проверавала тај сервер и видела је да није у функцији. Приштина више не тражи изговор зашто упада у српске средине. Намера им је да застраши српски народ и протера га и да учини све како би извршила притисак на Београд натерала српски народ да напусти јужну покрајину", истакао је Петковић.

Постоје, истиче, безбедносни ризици.

"Када видите шта све ради Аљбин Курти, да одбија дијалог, да гази споразуме, да покушава да унизи српски народ на КиМ, гледајући како се сваког дана укидају људска права Србима на КиМ јасно је да ова слика из Штрпца показује колико је Курти и нервозан и с друге стране опредељен да иде у правцу дестабилизације ситуације на КиМ. Само прибраном реакцијом и понашањем наших људи избегли смо да избегнемо веће сукобе, а да не говорим да то што је Београд и председник Вучић позивали на мир", наводи Петковић.

Истиче да Приштина жели да изазове негативну реакцију нашег народа на КиМ или Београда.

"Нека буде јасно Куртију да Београд неће немо посматрати овакве упаде, јер они немају за циљ борбу против не знам чега, него је директно уперена против безбедности и опстанка нашег народа на КиМ", напомиње Петковић.

Приштини је, каже, север КиМ стара опсесија.

"Сваки пут су ненајављено упадали, вршили претресе и желели да покажу својој унутрашњој јавности да они могу да се крећу и по северу, јер им је циљ да интегришу север КиМ у приштински систем", наводи Петковић.

Петковић наводи да "свака претња безбедности према нашем народу на КиМ нас удаљава од нормализације односа".

Додаје да све што ради Аљбин Курти, жели да нанесе штету и споразуму о енергетици.

"Тим споразумом је предвиђено да ће Електро-север моћи самостално да снабдева потрошаче на северу КиМ. Ма све начине жели да угрози дијалог, јер је то једини начин да се креће у политици. Ми на такве трикове његове не наседамо. Зна се да мора да се имплементира све што је договорено у Бриселу, укључујући и формирање Заједнице српских општина. Прошло је 3.367 дана откад ЗСО није формирана", наводи Петковић.

Наводи да једностране одлуке Аљбина Куртија показују да се клизи у озбиљну кризу.

"Аљбин Курти на све начине призива рат на северу КиМ. Зато је наша порука и међународној заједници да уразуми Аљбина Куртија, да га врати дијалогу, да кренемо да разговарамо о формирању ЗСО. Нека нико не мисли да Београд после 10 година може да заборави ЗСО. Да имамо ЗСО не бисмо имали упаде и у Штрпцу и у другим општинама", казао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике