МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Пређен је Рубикон, Срби са КиМ више неће бити таоци
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Пређен је Рубикон, Срби са КиМ више неће бити таоци

21. август 2022. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су представници Срба са КиМ дали одрешене руке државном руководству да у наредних 10 дана настави да тражи компромисно решење, које ће они подржати, као и да ће напустити приштинске институције на КиМ, уколико се прогон Срба не оконча.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“Састанак са Србима је био кратак и оперативан. Пређен је Рубикон, и данас знамо да чак и да се, неким чудом, догоди компромис до 1.септембра, онда ће бити неки проблем до 31.октобра, или до 30.новембра, или до 31.децембра… Проблеми за Србе неће престати да постоје, јер једино што желе је да укину српску државу и постојање Срба на КиМ, шта год да причају”, рекао је Вучић.

Срби са КиМ су, каже, подржали државно руководство Србије да у наредних 10 дана на сваки начин трага за компромисно решење, дали одрешене руке и да ће, све што ми прихватимо као компромис, и они прихватити.

Ставили су црвене линије, додао је Вучић, не желећи да прецизира о чему је реч.

“Тражили су гаранције да неће доживети погром, као Срби са неких других територија бивше Југославије, и за то су од мене добили апсолутно све гаранције. Није ми важна моја политичка каријера, нити било шта, протеривање Срба се неће догодити. То је моја порука свима, који живве овде, и свима у свету”, нагласио је председник Србије.

Додао је да је свестан, да постоје “увек исти лажови”, који ће да каже да тиме што поручује да неће бити погрома Срба, он некоме прети, јер је, примећује, ваљда нормално да Срби доживе прогон…

“Срби су ме обавестили и да ће, уколико се не прекине са прогоном Срба, у наредних месец дана доћи до напуштања свих институција Приштине. Прв оће учинити политичари, а до краја септембра и полицајци, судије, тужиоци… “, пренео је Вучић.

Онда ће доћи до потпуне разградње бриселског поретка, установљеног Бриселским споразумом.

“Пошто нико неће ЗСО да формира, Срби неће да буду више таоци било чији, Предузеће мере да сачувају себе, народ и своју државу Србију. И без стида им у лице то кажем - у складу са међународним нормама, Повељом УН, Резолуцијом 12 44 СБ УН - своју државу Србију”, рекао је Вучић и поновио да ће у томе Срби са КиМ имати пуну подршку државе Србије.

Вучић: Немамо куд,али избегличких колона Срба с КиМ неће бити

Немамо куда, сатерани смо у ћошак, по питању Косова и Метохије, а наша кључна порука данас, нашем становништву на КиМ била је - шта год било и како год било - избегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ на КиМ, изјавио је данас, после састанка са представницима Срба са КиМ, председник Александар Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је рекао да је делегација Београда у Бриселу, пре неколико дана, у наставку дијалога са Приштином, на највишем нивоу имала четири задатка:

“Прво, да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир, стабилност, сигурност и безбедност. Друго, морали смо да избегнемо свеопшту осуду Запада против Србије, да нисмо били довољно за компромис, да нисмо дошли са идејом и предлозима како да се до компромиса и додље”, рекао је Вучић.

Додао је да нисмо сами на свету, али да тако мали, односно овакви какви јесмо, морамо о себи да бринемо, али и да водимо рачуна о снази других.

“Треће, морали смо, и то је за нас било веома важно, да бринемо како ће то у свим деловима света да изгледа , да ли ћемо ми да будемо проглашени за некога ко спроводи агресију, води у нестабилност и несигурност, или ћемо дати више него што је могуће, како би се видело да је друга страна та која не жели ништа, већ води у нестабилност, немире, сукобе и рат”, рекао је Вучић.

И четврта тачка је, додао је он, да обезбедимо опстанак нашег народа на Космету, нагласио је Вучић.

Указао је да је последњих дана завладао страх код житеља на северу КиМ, код свих Срба, после свих претњи албанског руководства да ће им се поновити Крајина.

У складу са тим, и данас је, каже, пренео људима са КиМ, иако зна колико је то тешко, јер услови више нису хипотетички на КИМ, не говори се ништа уочи избора, нити у кафани, где се већина Срба јуначи:

“Немамо куд, сатерани смо у ћошак и наша кључна порука становништву данас је била - шта год било како год било, избегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ и од прогона и од погрома. Ако то не буде желео НАТО, ни снаге КФОР-а, или уколико заједно са Албанцима буду учествовали у том прогону, а надам се да неће”, поручио је председник Србије.

Додао је да и пресуда о манастиру Дечани, говори колико су Срби прогоњени, не само из Штрпца, Грачанице, Косовског Поморавља, већ је сада Приштина решена да протера и “последњу велику кост у грлу”, Србе са севера КиМ.

Вучић: Циљ Албанаца протеривање српског живља са КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Албанаци на КиМ имају два циља, а то су укидање било чега што има везе са српском државом и коначни прогон и поротеривање српског живља на КиМ.

То су два једина циља којима се руководе, рекао је Вучић на конференцији за медије после састанка са Србима са КиМ.

Истакао је да је Аљбин Курти и албанска страна хистерични одбијала све наше предлоге у Бриселу.

Вучић је рекао да су Албанци сада, када није било много тешких и лоших догађаја, сами решили да спроводе једностране акције.

Вучић каже да су Албнаци увек добијали мање или више подршку Квинте која је увек стала на крајуy уз своје чедо.

"Рекли су, ми хоћемо да променимо таблице, у складу са споразумом из 2011", казао је председник Србије.

Каже да тачка 7. о слободе кратања тог споразума каже да ће власници аутомобила са пребивалиштем на КиМ користити ркс или кс таблице и да ће свака страна уложити максималне напоре да обезбеди спровођење, као и да ће првиремена мера власти у Београду бити да омогућити возилима са Косова који имају кс таблице да путују преко њене територије или на њену територију.

Додао је Вучић да је у Бриселу Курти рекао да сви морају да имају ркс таблице, а не кс које издаје Унмик које су статусно неутралне.

Вучић је рекао да је Приштина укинула кс таблице противрапвно 17. 9. 2020. године.

Како је навео, наша страна је рекла да не морају да буду км табле и да могу и кс стагусно неутрално, али да је албанска страна као опарена скочила и рекла да неће статусно неутралне табле.

У споразуму из 2011. у тачки 3 се истиче, свака страна може применити личне карте праћене писаним улазно излазним документима за становнике друге стране који желе да транзитно путују, рекао је Вучић и додао да су Албанци рекли да хоће да издају документ као што централна Србија издаје њима када улазе у централну Србију, али и за Србе са севера КиМ.

Вучић је рекао да је наша страна пристала да издају који год хоће папир за Србе са централне Србије, али да могу да издају папире Србима са КиМ, јер они нису друга страна нити су у транзиту.

"Једино им је стало да се униште животи Србима на КиМ. Баш их брига за мене. Одбили смо јер је једини смисао мучење и протеривање Срба на северу КиМ", додао је Вучић.

Председник је рекао да је нашој страни било стало да направимо споразум по готово сваку цену како се не био угрозио живот ниједног човека на КиМ, али да нису хтели да прихвате.

Вучић: Установили чудна кретања неких лица на северу

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су појачане све врсте обавештајних активности на северу КиМ.

„На време смо обавестили лица која се налазе на листи за ликвидацију приштинског режима, коју су поједине спољне службе одобриле. Установили смо чудна кретања неких лица. На северу КиМ боравила је група Черкеза и Чечена са два циља, а једна је опсервација на северу, и додатно врбовање Албанаца за сукоб у Украјини“, нагласио је он.

Вучић је казао да се ради о лицима повезаних са познатим противницима чеченског лидера Рамзана Кадирова.

Они су се, 3.августа, у Зубином Потоку састали са једним турским држављанином, и на северу су проверавали спремност Срба за супростављање властима у Приштини, како би могли да доставе те податке, како би се неутралисале оружане групе Срба.

Вучић је пренео да је ирски део команде Кфора спречио долазак косовске полиције у НАТО базе посебно на север, додајући да би то било свакако противно свим споразумима.

„Тамо су да би заштитили српско становништво од дивљања албанске полиције, а не Срба од Срба. Молимо да раде што им је мандат“, поручио је Вучић.

Сигурно неће бити дестабилизације на администратвним прелазима

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима.

Вучић је, упитан да ли је од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга добио гаранције да ће војна алијанса деловати у случају дестабилизације, рекао да ће Кфор деловати, али да различито гледамо на дестабилизацију.

„Неко гледа на постављање барикада као на дестабилизацију, а ми када се крши нешто што пише у споразумима, као што је када косовска полиција упада на север КиМ“, објаснио је он.

Свакако, каже, НАТО не сме да дозволи отворени сукоб било кога на КиМ, јер то пише у Резолуцији 1244.

„У резолуцији пише још свашта али никога брига. Пише и на тараби свашта, па се нико не залеће...“, рекао је он.

Вучић је истакао да сигурно неће доћи до дестабилзације на административним прелазима, већ да је то могуће само негде друго.

Приштина изнела предлог у шест тачака, неприхватљив за Београд

Председник Србије Александар Вучић данас је представио предлог у шест тачака који му је приштинска делегација понудила у Бриселу, а у коме је захтев за међусобно признање и покушај да се проблем односа званичног Београда и Приштине прошири и на југ централане Србије, као и поновно разматрање договора о ЗСО.

"Њихова идеја је Генерални споразум од шест тачака који подразумева под један успостављање билатералних односа који подразумевају међусобно признање и несметање уласка Косова у све међунардне организације. Друго је решавање проблема из прошлости, решавање питања несталих, констатовање и решавање силованих особа, расељена лица, уништење привартне и јавне својине и враћање артефаката уметничких које је, како су навели, Србија опљачкала са Косова и исплата ратне одштете коју Србија треба да плати", навео је председник Вучић након састанка са представницима Срба са КиМ.

Додао је да је трећа тачка "сарадња у будућности", али да то још нико није разумео о чему се ради.

"Четврта је да оно мало Срба на КиМ има иста права као Албанци у Бујановцу и Прешеву. Није Косово само проблем, него да се то прошири и на централну Србију. Пето је поновно разматрање досад постигнутих споразума на шта су и људи из ЕУ врло негативно реаговали. Дакле, оно што им се не свиђа, а то је ЗСО, идемо на поновно разматрањем јер у то време је била нека криминална влада на Косови, а сад је дивна и препоштена влада, па мора поново да се ти споразуми разматрају да виде шта од тога да се примени, а шта да се не примени", пренео је Вучић.

Он је објаснио да то није нови захтев, али је на последњем састанку у Бриселу први пут формално изнет у присуству делегације Србије.

"Затим су говорили о важним датумима из своје новије историје из којих бисмо ми Срби морали да научцимо све лекцјие. Поменули су 1989. годину и укидање аутономије Албанцима затим, 1998, 1999. и велико ослобођење, како они кажу, уз помоћ НАТО-а. Прескочили су 2004, ваљда нису довољно цркава и светиња попалили, затим су изговорили 2008. декларација о независности", рекао је председник Србије.

Пренео је да су представици Приштине највише инсистиралии на 2010. години, као најважнијој за њих због пресуде Међународног суда правде за који тврде да је то најважнији папир који имају.

"Пети датум је 2012. и поивлачење Питера Фејта који је спроводио такозвану надгледану независност. Они су тиме хтели да кажу да они од тада сами доносе долуке, да ће наравно увек да помињу своје стратешко партнерство са Квинтом и Америком, али да их суштински баш брига за Америку и за све и да их нико не може спречити да постулате независног Косова могу спровести на свих деловима Косова, без обзира што водимо дијалог и што сматрамо да је то део територије Србије", истакао је Вучић.

Закључио је да је управо то разлог векликог одијума који званична Приштина има према било какавом статусно неутралном решењу, а и према КС таблицама.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике