МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Међународна заједница жели брзо решење за КиМ, посебно због рата у Украјини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Међународна заједница жели брзо решење за КиМ, посебно због рата у Украјини

12. септембар 2022. Извор: РТС

Дипломатска борба на релацији Београд–Приштина–Брисел не јењава. После посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и нових изасланика Берлина и Париза, председник Александар Вучић рекао је да је Србија постала колатерална штета сукоба великих и да је добио предлог нове арматуре разговора у Бриселу. Истовремено, данас се на Брду-Бриони разговара о ситуацији на Западном Балкану, а већ сутра ће бити одржана посебна седница парламента на којој ће се говорити о КиМ. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да Запад жели што брже решење за косовско питање, нарочито што се то питање посматра у контексту рата у Украјини.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

Петар Петковић је, говорећи у Дневнику РТС-а о предлогу нове арматуре разговора у Бриселу, рекао да међународна заједница жели што брже решење по питању Косова и Метохије, како би се сагледала реалност из њихове визуре, а све је, истиче, додатно оптерећено ратом у Украјини.

"Они не могу да допусте никакве нове сукобе и немире на тлу Европе. На то је председник Вучић више пута упозоравао и о томе говорио, они желе да побију аргументе које користи председник Владимир Путин када говори о косовском преседану, о признању западних земаља, да би оправдао своје поступке у Украјини. Зато председник Вучић и каже да је Србија колатерална штета сукоба великих и моћних у свету. Што се више говори о Косову у контексту рата у Украјини, то је горе по нас", рекао је Петковић.

Истакао је да је састанак Вучића са изасланицима Емануела Макрона и Олафа Шолца био тежак, а да се Србија бори да сачува мир и стабилност. Србија, додаје, никада неће признати независност КиМ, али се мора мислити на наше људе који тамо живе.

"Овде је реч о чистом кршењу међународног права и о томе ће председник Вучић говорити на заседању Генералне скупштине УН... Сви сада говоре о кршењу територијалног интегритета Украјине, а управо те се десило Србији по питању Косова и Метохије", рекао је Петковић и додао да се од Србије очекује да се одлучи са које стране завесе ће бити.

Напомиње да ситуација на КиМ нимало није једноставна, имајући у виду да се приближава 31. октобар који је Аљбин Курти поставио као рок за пререгистрацију возила.

"Једностраним потезима покушава да загорча живот нашем народу на КиМ, дестабилизује ситуацију и изврши притисак на председника Вучића и Београд", рекао је Петковић.

Говорећи о околностима у којима Србија има задатак да се, како каже, бори за мир и стабилност, Петковић је истакао и да изградњом нелегалних база на северу КиМ којима, како каже, Курти жели да крене у окупацију севера КиМ.

Изградњом база се, додаје, крше и Бриселски споразум и сви остали споразуми, међу којима војно-технички који је потписан са Кфором, по којем специјалне косовске јединице могу да уђу на север само уз претходну сагласност команданта Кфора и четири градоначелника са севера.

О томе је, истиче директор Канцеларије за КиМ, међународна заједница јасно упозорена.

Петковић је позитивно оценио и учешће Србије на Самиту Брдо-Бриону, на којем ће се разговарати о ситуацији на Западном Балкану, а нагласио је и да је добро то што ће се на првој седници новог сазива парламента говорити о КиМ.

О томе треба да се разговара у парламенту, каже Петковић и додаје да ће Вучић сутра представити Скупштини извештај о преговарачком процесу са Приштином за период од 15. јуна 2021 до 1. септембра 2022. и одговарати на сва питања.

Говорећи о предлогу опозиционе коалиције Уједињени да се формира комисија за утврђивање платформе за преговарачки процес, Петковић је рекао да је питање КиМ једно од најважнијих националних питања које захтева одговорно понашање, а опозиција је, према његовим речима, неодговорна по том питању.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике