МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Косова

13. септембар 2022. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне српске покрајине.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права", поручио је Вучић на првој посебној седницу Народне скупштине Србије на којој председник представља Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године.

Након тога уследио је велики аплауз посланика.

"Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине - заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине", поручио је Вучић.

Каже да је Пекић говорио да немати прошлост једнако је остајању без будућности.

"Ако се заглавимо у прошлости борба за бољу будућност ће нам остати недостижна, а та борба се води на два фронта, против противника и властитих заблуда", навео је он.

Он је замолио грађане, пошто, како каже, сви мисле да је време за стицање политичких понена, да будемо реални и рационални и знамо шта је то што је могуће и да не оставимо све проблеме нашој деци, са којима се сада мучимо.

Додао је да би више волео да се разговара о још више инвестиција и пословноиј клими и свакодневном животу грађана, пошто имамо проблеме управо због нерешених конфлита које смо наследили.

Вучић: Политика по питању КиМ између жеља и могућности

Председник Александар Вучић рекао је данас у парламенту да је државна политика по питању Косова и Метохије вођена у простору између жељеног и могућег, наводећи да су, док су жеље већине грађана о КиМ и даље углавном нереалне и максималистичке, могућности веома оскудне.

“И да не улазимо у анализу ко је све за то крив, јер је то бесмислено, иако нам је КиМ увек служило као добар полигон за задавање удараца онима који другачије мисле, или за излажење из тема и оквира у којима се нисмо добро сналазили, попут економије и привредног напретка”, указао је Вучић.

Он је подсетио да је и у ранијим обраћањима парламенту износио историјски преглед политичких прилика на територији КиМ, поражавајуће деморгафске податке о томе како су Срби од, практично, јединог народа на том простору средином 15. века постали убедљива мањина.

“Био сам у прилици да покушам да објасним какве би биле еконосмке и демографске последице живљења у сталном замрзнутом кофликту, односно непостојања споразума који би отворио простор за бољу дугорочну сарадњу српског и албанског фактора на КиМ. Од процена које сам износио тада, не одступам ни данас, с тим што би оне биле још неповољније”, рекао је Вучић.

Указао је да се у међувремену десио и конфликт на истоку Европе, који може да се мери као светски рат, а који има огроман утицај на Србију, додајући да се хистерија у међународној заједници рефлектује на Србију, на нашу борбу и кључне националне и државне интересе.

Подсетио је да је 1871.године, непосредно пред стицање независности Србије на Берлинском конгресу, на територији КиМ живело 64 одсто Срба, а да је, наког губитака с краја 19. и почетка 20. века, српско национално ткиво на том простору обновило од 1921. и 26 одсто до 1939.године и 34 одсто живља на Космету.

“Људи говоре да је одувек било наше. То није истина. Мењале су се власти, имали смо амбасадоре тамо, конзуле, али увек је била борба за територију и националне интересе између два народа. Некада смо ми, некада су други побеђивали”, рекао је Вучић.

Указао је на значајан утицај иностраног фактора на све те догађаје, који би, каже, не рачунајући Француску, готово увек стајали, тврдо и чврсто на позицији против оних против Србије.

Навео је да је 1948.године било 27 одсто Срба на КиМ, док од 1961. до 1991.године следи пад са 27 на 11 одсто, уз све тежи живот на КиМ.

“Имали смо додатни проблем, да су Албанци демографски победили, јер су били посвећени опстанку и напретку нације. Све што ми нисмо, јер смо увек били спремнији за свађе, а не да се ујединимо”, рекао је председник Србије.

Додао је да је 2000.године, на КиМ било 7 одсто Срба, а данас, према проценама Приштине пет одсто, док наши подаци кажу између 6,5 и 7 одсто, односно око 100.000 људи који данас живе на КиМ.

“Важно је да људи то знају, да знамо шта је то што чувамо и да највише морамо да чувамо наше људе на КиМ”, рекао је Вучић.

Седам земаља повукло признање Косова, ускоро и осма

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у релативно кратком року дошли до седам нових повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и додао да очекује да ће у наредних 15 дана и осма држава повући признање КиМ.

“Свих тих осам папира стоји у Министарству спољних послова, а ја имам копије у свом сефу, само чекамо тренутак када ћемо да покажемо”, рекао је Вучић на посебној седници Народне скупштине Србије о КиМ.

Истакао је да тренутно има више земаља које не признају Косово као независну земљу, него оних којих га признају.

“Мислим да је то по први пут данас јасно и веома, веома важно”, рекао је Вучић, што су присутни поздравили аплаузом.

Вучић:Озбиљна опасност, али сукоб на КиМ био би катастрофа

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да би, уколико би дошло до било каквог сукоба на КиМ, то би била катастрофа за целу Србију.

Вучић је на посебној седници Народне Скупштине Србије о КиМ рекао да смо изложени значајним безбедносним изазовима.

"Не морам да обелодањујем сва обавештајна сазнаја да бисте тога били свесни. Чини ми се да сами то, чак и када не морате да прочитате или видите у средствима масовног информисања, можете да разумете и осетите”, рекао је Вучић.

Навео је да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу КиМ и додао да не постоји никакво вештачко стварање кризе са српске стране.

Вучић је указао да је опасност блиска, објективна и озбиљна и додао да о томе најбоље могу да посведоче представници српског народа и институција са КиМ, који присуствују данашњој седници у Скупштини Србије.

Истакао је да Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе.

"Упркос свему ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне, не само за људе на КиМ већ и за читаву Србију”, истакао је Вучић.

Навео је да наша опредељеност за разговор никада није била само декларативна јер смо, додао је, у свакој прилици показивали највећу могућу конструктивност и то не зато што се плашимо.

“Не из страха због 3.700 НАТО војника. Имамо их и више и нисмо слабије наоружани, али је проблем у томе што бисмо изазвали катастрофу за целу земљу да не желимо мир и стабилизацију и зато што морамо да размишљамо и о људима који живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и сваком другом месту”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија није више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. године и додао да су наши војно-полицијски капацитети десетоструко већи и снажнији посебно имајући у виду квалитет онога што поседујемо.

"Али, оно што ми је најважније то је да поседујемо више памети и мудрости и да знамо где су границе, границе насе озбиљности, одговорности и да урадимо све што је увек у нашој моћи да сачувамо мир и обезбедимо сигурност и за наш народ на КиМ, али и за целу Србију јер уколико би дошло до било каквог сукоба то би била катастрофа за целу Србију”, подвукао је Вучић и закључио:

“Зато сам молио и Алабанце, али и представнике међународне заједнице да не дозволе изазивање сукоба и замоле или запрете онима које су створили у Приштини да не провоцирају сукобе као што су то радили у претходном периоду”.

Опструирају решавање питања несталих, траже ратну одштету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да је Београд покушао да реши проблем несталих лица са Приштином, али да је то друга страна опструирала.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“Све смо се договороли, прихватили смо све што су тражили и Европљани и Американци а онда су они покушали да нас оптуже да смо одговорни за насилно исељавање и протеривање, убиства и чињење злочина над лицима на КиМ из чега произилази даљи њихов захтев за ратном одштетом”, рекао је Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином.

Како је рекао, сматрали су да ће Србија бити осуђена, а кључни проблем је, како је рекао, што они не прихватају статусно неутрални језик докумената и управо зато не можемо никако суштински да се договоримо.

Вучић је подсетио да се разговори од 2010. воде под окриљем ЕУ где су најмоћније земље признале Косово, као и САД.

“Све што би Албанци урадили они би им рекли да није прави тренутак и метод, али ће увек стати иза њих. Немојте да код вас постоји илузија да то може другачије. То се неће променити. На том малом простору покушавамо да урадимо нешто”, поручио је Вучић.

Он наводи да када Албанци не дозволе Србима да изађу на изборе, међународна заједница каже да ће издати саопштење и после тога ништа више.

“Зато што је то њихово чедо, које су створили, одгајају га и шта год да се догоди, то ће наставити да раде. Прича о територијалном интегритету је лицемерје, јер га користе да се супроставе руском фактору, али оно не важи за Србију. Наш је згажен као крпа, зато што је Србија мала и могу да је газе”, поручио је Вучић.

Он додаје да ће они да кажу да је то због тога што смо угрожавали опстанак једног народа и да је то била хуманитана катастрофа, а ако је тако, наглашава, како сада има Албанаца више на Косову, а Срба 212 хиљада мање.

“Они одговарају да то морамо да прихватимо ако желимо да будемо део савременог света и да идемо напред, а ако ћемо да се враћамо у прошлост онемогућиће нам сваку врсту напретка. Сваки разговор своди се на то шта ће Срби да учине да би господа у Приштини били задовољнија”, рекао је председник Србије.

Он наводи да је Запад прећуткивао све што Приштина ради против Срба на КиМ, а да је све радио да завади Србе.

Како је рекао, стотине милиона евра уложили су како би посвађали српски народ, правили су медије које би требали да унесу раздор међу Србе са жељом да их посвађају и нађу неке Србе које ће признати Косово.

“Оно што смо успели као земља то је да сачувамо јединство. И Срби јужно од Ибра и они са севера Косова су јединствени. Срби су после много векова разумели да морају да буду јединствени и само тако снажно можемо да се супроставимо притисцима и само тако можемо да чувамо националне интересе и то је велика ствар за нас”, закључио је Вучић.

Немам намеру да децу шаљем у рат,одбранићемо се ако нападну

Председник Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да као врховни командант нема намеру да нашу децу шаље у рат, али да ћемо уколико наш народ, деца, очеви и мајке буду нападнути имати довољно снаге да их одбранимо.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Верујте ми на реч", додао је Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином у паламенту.

Истакао је да не жели ниједној, ни српској нити албанској мајци да врати дете у ковчегу.

Вучић је рекао да када је реч о КиМ опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.

"Срби тај зулум више не могу да трпе", поручио је Вучић.

Истиче да су били спремни да напусте косовске инситуције, али да их је молио да не напуштају институције, јер ће онда 493 Срба остати без оружја.

Запитао је ако Срби напусте судове на КиМ, ко ће онда да одговара ако неко силује Српкињу.

"Ако не буду имали избора, ја знам да су они спемени и да ће да чувају своје огњиште, а наш посао је да покушамо да избегнемо сваки сукоб и ескалацију и чувмао мир", навео је Вучић.

Нагласио је да међународни представници знају да не могу да промене његов став и одлучност да ће Србија сачувати свој народ на КиМ и да неће бити никаквих нових акција као што су Олуја и Бљесак, као и да неће бити протеривања нашег народа.

"Ми инсистирамо поштовани посланици на миру и не молим вас за мир зато што смо слабији од неког у региону, већ зато што знамо какве то може да има катастрофалне последице. Не желим да будем председник који ће да врати ни српској ни албанској мајци дете у ковчегу", истакао је он.

Вучић је подсетио да је Бизмарк говорио да ко год је погледао у очи војнику који умире треба добро да размисли пре него што почне рат.

На војно решење може да рачуна само неко ко је крајње неостељив, забораван и неодговоран, рекао је Вучић и поновио да неће дозволити да се нашим мајкама и женама враћају синови и мужеви у ковчезима.

Истакао је да је 11 сати сам провео у разговорима са Србма са КиМ, који га поштују јер им није обећавао нешто што није реално, као и да је увек био са њима када је најтеже.

"Увек сам био са њима када се дешвају тешке ствари и јављао на телефон када се нико није јављао, требало ми је 11 сати да их молим да се повуку са барикада када су прихваћени сви наши услови јер немају поверења у Приштини и међународну заједницу".

Вучић је рекао да су људи на северу КиМ опредљени за своју државу и да се то види и по томе што се само двоље људи из Призрена и Лепосавића пријавило за пререгистрацију на косовске таблице, иако су Албанци рачунали да ће се пријавити од 7.500 између 2.500 и 3.000 Срба.

"Ти људи неће да се одрекну српских таблица и српског имена и презимена, нити Републике Србије. То је њихов грех и то је оно у чему ћемо ми да их подржимо", поручио је Вучић.

Председник је додао да је само један бошњачки посланик аплаудирао када је поменуо албанске мајке и истакао да право на живот треба да имају и Албанци исто као и ми и да ћемо пронаћи мир тек када то будемо схватили.

"Без таквог опредељења биће нам много тешко", закључио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике