МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија неће дозволити прогон и убијање свог народа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија неће дозволити прогон и убијање свог народа

27. октобар 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинске власти наићи на миран демократски отпор српског народа уколико крену у одузимање КМ таблица и поручио да Србија неће дозволити прогон и убијање свог народа.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је, након састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и седнице Савета за националну безбедност, казао да су му представници Срба казали да ће демократским путем на миран начин пружити сваку врсту отпора приштинским властима.

Навео је да је план приштинских власти да пусте излазак са КМ таблица са територије Косова и Метохије на територију централне Србије, а да затим у повратку, пре свега на Јарињу и Брњаку, јер са тим таблицама већ не могу на југ Космета, да им не дозволе да се врате на територију покрајине Косова и Метохије или како они кажу Косово.

"И да им не дају да уђу више икада са тим таблицама. Само нису разумели шта тада све производе јер мисле да тада нема проблема на територији Косова па ће то да буде лагана одлука и неће им свет замерити. Не знам шта ће им свет замерити, али свакако ће наићи на демократски отпор српског становништва, а Србија неће дозволити прогон и убијање свог народа", казао је Вучић.

Поручио је да неће бити понављања марта 2004. године, односно прогона и погрома Срба, нити било каквих сличних акција против српског народа.

Вучић: Приштински режим угрожава мир и опстанак Срба

Приштински режим угрожава стабилност и мир и опстанак српског народа на КиМ својим претњама да ће наставити са провођењем акције у вези пререгистрације возила, истакао је данас председник Србије Александар Вучић после седнице Националног савета за безбедност и Србима са КиМ.

„Саслушали смо јутрос захтеве легитимних представника српског народа са КиМ који су нас упознали са њиховим потребама, са свим са чим се суочавају на КиМ, посебно у предвечерје истека ултиматума који је косовскометохијским Србима дао приштински режим, посебно онима на северу покрајине, а који се тиче одузимања таблица и аутомобила, ако је реч о таблицама издатих од државних органа у Србији, а која означавају места на КиМ“, објаснио је Вучић.

Указао је да је реч о 9.000, односно 7.000 таблица.

До сада је, пренео је он , 18 лица укупно, али од тога свега некoлико са сeвера КиМ, тачније три, прихватило промену таблица и урадила оно што су Курти и приштински режим од њих тражили.

„У складу са тим претње Приштине да ће наставити са провођењем акције која би требало да покаже њихову чврстину и снагу, у потпуности угрожавају стабилност и мир, и опстанак нашег народа на КиМ“, нагласио је Вучић.

Супротно свим договорима Приштина укинула неутралне КС таблице

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Београд све време инсистира на КС таблицама за Србе на КиМ, које су статусно неутралне, , али да их је Приштина једнострано укинула супротно свим претходним договорима и тражи само РКС таблице независног Косова.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Све време се, и 2016. године, говори (у документима) о КС или РКС таблицама. Зашто постоји прича о КС таблицама - јер су статусно неутралне. Све време ми инсистирамо на томе, да би Срби могли да имају статусно неутралне таблице", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Напоменуо је да, са друге стране, РКС таблице нису статусно неутралне.

"Ми данас њима кажемо, нема проблема, не морамо да имамо КМ таблице, дајте нам КС таблице за Србе, а они кажу ми смо укинули КС таблице и да по њима могу само РКС таблице независног Косова које нису статусно неутралне", навео је Вучић.

Казао је да је Приштина донела одлуку 17. септембра 2020. године, две године пре него што је требало да се настави расправа о томе, коју је потписао косовски министар МУП Агим Велију.

"Каже се да се укида административно упутство бр. 02/2018 о регистрацији возила са КС таблицама. Одлука ступа даном потписивања. Све супротно свим споразумима о слободи кретања које смо имали. Наравно, нико није реаговао. Него нам још објашњавају како на то имају право, па ће их замолити да то мало одложе још једно 10 месеци. И сад незахвални Срби уместо да прихвате да се неко време одложи, а онда да добро разумемо да морамо да прихватимо РКС таблице", навео је Вучић.

За Квинту и ЕУ Приштина суштински добра, али моменат не ваља

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је од представника Квинте и ЕУ добио демарш у којем се наводи да Беоргад треба да разуме да је косовска акција по питању таблица легитимна и у складу са споразумом из дијалога, али да су проблем време и методе, што, истакао је, није тачно, и што је пренео и представницима запада.

Вучић је указао да то само показује да је Европској унији и Квитни у реду све што Приштина ради, али им, наводно, само тренутак не одговара.

"Пре неколико дана добили смо демарш, ставове, представника земаља Квинте и ЕУ, усаглашаене, у којем се у тачки 2 каже да треба да разумемо да је косовска акција легитимна и у складу са споразумом из дијалога, али је проблем у времену и методама и да то изазива бригу", пренео је Вучић у обраћању јавности.

Председник је нагласио да то није истина, што је констатовано и данас на седници Савета за националну безбедност, а што је, напомиње, саопштио и представницима Квинте и ЕУ.

"Да то није истина и да обмањују јавност. Реч је о ноторним лажима, јер они немају нигде право, ни по једном споразуму", рекао је Вучић.

Потребно је, појаснио је, да се прикаже да је Приштина суштински добра, али да није можда најбољи тренутак, те да је потребно да сви Срби имају РКС таблице, а не неке друге, јер они не подржавају независно Косово.

"А, на основу ког међународног правног акта - то је постоји. Али, кога брига, тим горе по међународно право и све друго", рекао је Вучић.

Председник је додао и да су данас у Београду саслушали представнике Срба са КиМ, и рекли им да су са њима увек, и када је тешко.

"Ту смо за наш народ, и бићемо уз наш народ у будућности", рекао је Вучић.

Верујем да ће бити памети у Приштини и код оних који их подржавају

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће држава учинити све да сачува мир и стабилност, али и да верује да ће бити довољно памети у Приштини и код оних који је подржавају да не иду против мирног, српског народа.

"Договорили смо да учинимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир и стабилност, да урадимо све што је могуће да се деескалира ситуација, али да ћемо бити уз свој, српски народ уколико буде нападнут", пренео је Вучић новинарима у Палати Србија након седнице Савета за националну безбедност.

Ипак, додао је , верује да ће бити довољно памети и у Приштини и "код оних који су их подржавали у свакој криминалној одлуцио коју су доносили" да не иду против, како је истакао, мирног, српског народа који само жели да буде свој на своје и да живи у својој држави Србији у складу са Повељом УН, Резолуцијом 1244 и Међународним јавним правним поретком.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике