МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић одликовао полицајце са КиМ - Ђурића и Филиповића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић одликовао полицајце са КиМ - Ђурића и Филиповића

09. новембар 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања капетану Ненаду Ђурићу, суспендованом директору Регионалног директората полиције Митровица Север на КиМ и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Он је уручујући признање подсеттио на речи нашег великог дипломате и највећег писац Иве Андрић који је дефинисао је нашу националну, моралну вертикалу речима косовски завет од којег се живи, дише и мисли,али и на речи патријарха Павла да смо у и најтежој ситуацији обавезни да поступамо као људи.

"То је мисао патријарха Павла коју сте послали са скупа у Митровицу као јасну поруку мира целом свету, али снажну и недвосмислено да желимо да будемо свој на своме“, истакао је Вучић.

Он је казао да је њихова мирна и сталожена, ипак одлучна акција, ни против кога усмерена, а акција која их је сврстала у ред обичних јунака о којима се ретко говори јесте нешто на шта могу бити поносни они и њихова породица.

„Поносни смо сви јер знамо да узвишени део слободе баштинимо на истоветан начин ми данас као што су то проживљавали наши преци. Ви и ваша породица симболизујете живот трајање и опстајање српског народа. Због важих дела Србија је на Косову, а Косово у Србији, ма колико се неки својски трудили да тако не буде“, поручио је он.

Рекао је да су Ђурић и Филиповић своју државу послушали чак и када се са њеним одлукама нису слагали.

„Урадили сте оно што вам је срце желело и најчасније понели када сте били онемогућени у дужности, јер нисте желели да кршите законе. Бранили сте српски анрод, нашу културу, али и исконске европске вредности, какве би требало да буду. Та европска вредност морала би да буде поштовање потписа на међународном споразуму. Србија се својих речи држи, а своје потписе не брука“, истакао је Вучић.

„Орден пуна срца додељујем Ђурићу. Знам колкио си пута пролазио кроз тешка искушења, свађао се са многим нашим људима, који нису разумели тежину твоје позиције, и са онима у Приштини који су желели да идеш против свог народа, а ниси желео, знам да је било тешко твојој породици да слушају коју униформу носиш, а имао си у срцу само једну домовину. Поносан сам Александре на твоју непоколебљивост, одлучност, јасну опредељеност да увек и у сваком тренутку будеш на располагању не само српском анроду, већ и српској држави. Ваше породице темељ су на коме почива будућност како ваша тако и наша“, рекао је он.

Вучић је нагласио да када говоримо о КиМ, и опстанку, то није само наш каприц, жеља, уобразиља, већ цивилизацијска тековина, тиме, каже, штитимо цивилизацију, међународно право и Европу и Србију.

„Мир је наше трајно и чврсто опредељење. Хвала што сте чували мир и стабилност, за пркос, веру, наду, за љубав коју сте показали према српском народу, држави Сбрији и према КиМ. Хвала вам за све“, нагласио је Вучић.

Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.

Капетану Филиповићу, председник је уручио Златну медаљу за храброст "Милош Обилић", која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.

Ђурић је суспендован са дужности прошле седмице, одлуком Приштине, због сумње на "саботажу" и "позив на отпор", а због изјаве да полиција на северу КиМ неће спроводити одлуку владе у Приштини о подели опомена Србима који нису пререгистровали возила на "РКС" таблице, јер је та одлука политичка и усмерена против српске заједнице.

Ђурић: Потомци нас се неће стидети, следиће утабане стазе

Капетан Ненад Ђурић захвалио се данас председнику Србије Александру Вучићу на Ордену за одбрану и безбедност првог степена, којим га је председник одликовао и поручио да признања посвећује и деци на КиМ која су жељна слободе, игре и мирног живота.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Ђурић се захвалио у и име српског народа са Косова и Метохије, као и у име свог саборца капетана Александра Филиповића, на урученим признањима.

"Неизмерно вам хвала што данас урезујете највећи понос у нашим и бићима наше породице, наших сународника и колега без којих ова признања не би била могућа и ми не бисмо били то што данас јесмо", рекао је Ђурић.

Он је навео да то не би била могуће ни без подршке државе Србије и председника Вучића.

"Зато представљају и залог да нас се потомци неће стидети већ ће следити сада утабане стазе које воде у чисто и искрено друштво великих и славних. Желимо да ова признања посветимо не само нашој, већ свој деци на Косову и Метохији која су само жељна слободе, игре и мирног живота", рекао је Ђурић.

Филиповић: Српски народ никад није био сложнији и поноснији

Капетан Александар Филиповић, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север, а кога је данас одликовао председник Србије Александар Вучић, рекао је да је ово признање највећа част коју појединац може да добије и нешто што подиже морал.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Испред нас и иза нас увек је био наш народ и наша држава и сваки Србин који живи на Косову и Метохији носи ову медаљу за храброст", рекао је Филиповић новинарима у Председништву Србије, након што му је уручена Златна медаља за храброст "Милош Обилић", која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.

Захвалио је свом, како је рекао, поносном народу, породици, колегама, држави и председнику.

"Ово је нешто што код свих нас диже морал и мислим да смо сада у фази да никада нисмо били сложнији, јачи и поноснији", рекао је Филиповић.

На питање колико оваква одликовања подижу морал народу на КиМ, Филиповић је рекао да нашем народу само фали пажња.

"Да осете да је држава уз њих и да је народ уз њих", додао је Филиповић.

Вучић: Ђурић и Филиповић ће радити у државним органима Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће одликовани полицајаци са Косова и Метохије, Ненад Ђурић и Александар Филиповић, радити у државним органима Србије и нагласио да ће се држава побринути и за 3.000 и 3.500 људи колико их се повукло из косовских институција.

" Њихова будућност (Ђурића и Филиповића) је одлична. Радиће у државним органима Србије, свакако неће имати нижа примања, напротив. Радиће свој посао, за своју земљу, свој народ. Млади су, још много важних задатака је пред њима. Неће бити пензионисани, неће бити на улици. Нико неће бити на улици, између 3.000 и 3.500 људи, побринућемо се за све. Можемо да каснимо дан, два три, али нећемо дуже од месец дана", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање каква је будућност полицајаца Ђурића и Филиповића.

Он је додао да Србија брине о свом народу, својим људима.

"Посебно знам кроз шта су ти људи прошли, и десетине њихових колега. За разлику од многих, они знају да сам свестан кроз шта се пролази. Знају да сам одлично упознат како живе, кроз шта пролазе. То 99 одсто људи у Србији не зна, нити може да зна, али срећан сам што те људе познајем. Видим колико су чвсти, тврди и са колико озбиљности прилазе свом послу", додао је председник Србије.

Вучић: Реакције Приштине говоре да су планирали сукобе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да реакције Приштине говоре да су све време планирали и желели инциденте и сукобе на северу КиМ, као и понижење спрског народа.

На питање новинара како коментарише то што је Курти најавио замену за Србе који су поднели оставке и расписивање избора у четири српске општине на северу КиМ, Вучић је рекао да ће за викенд нешто више говорити на ту тему.

"Ја ћу тамо за викенд да говорим нешто више о свему, наредних дана провешћу у Паризу где ћу се састати са Борељом и Лајчаком и верујем са председником Макроном, видећемо какви ће још сусрети у Паризу бити, и са министром спољих послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава Форум за мир", навео је он.

Вучић је подсетио да је отказао посету Египту и додао да је о отказао и посету Катару и да не може да иде на отварање фудбалског првенства нити да прати утакмице наше репрезентације због ситуације у земљи.

"Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење спрског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила", рекао је Вучић.

Србија не одустаје од Бриселског споразума, никад не повлачимо потписе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија не одустаје и никада не повлачи своје потписе и додао да је сада време да се примене и друга два потписа са бриселског споразума и формира ЗСО.

Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара "каква је будућност Бриселског споразума".

“Тамо постоје три потписа, а не један. Један је само премијера Дачића, један је албански представник из Приштине, један је ЕУ. Тај Дачићев потпис, сви ми Срби смо поштовали и извршили све што је требало да извршимо. Сада је време да се отелотворе она друга два потписа”, рекао је Вучих.

Додаје да то значи формирање ЗСО.

Председник Србије је поручио Међународној заједници и представницима приштинских власти да не говоре да у споразуму “пише нешто што не пише”.

“Ово око таблица сте апсолутно измислили. Ово пролонгирање од 12 месеци сте апсолутно измислили. Па пошто је прошло два месеца онда сте рекли још 10. А то се односи на КС таблице, а не РКС таблице. Ми хоћемо КС таблице, то су статусно неутралне таблице”, рекао је председник и поручио да би их Срби са Косова и Метохије одмах прихватили.

Наглашава да Албанци неће то да прихвате.

“Немојте да се правите ви на Западу наивни да ви то не знате. И немојте да лажно тумачите нешто што не пише нигде. Ако пише кажите ''Вучићу лажове, пише овде'', а ја вам каже не пише нигде. Знам сваки члан, знам,сваки став и не могу да вам покажу и то јесте суштина проблема.”, рекао је Вучић.

Закључује да је сада ред на ЕУ и Приштину да испуне Бриселски споразум и да не брину за Србију.

“Наша реч много више значи него потпис Приштинске стране и потпис ЕУ. Тако да, можемо да будемо поносни на то да наш потпис и наша реч нешто вреде у Међународном јавном праву”, рекао је председник Србије.

Одговарајући на питање да ли планира да иде у Париз и састане се са Емануелом Макроном рекао је да би требало, али да се никада не зна.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике