МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност за своју децу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност за своју децу

25. децембар 2022. Извор: Курир

Срби на Косову и Метохији данас су најугроженији народ у срцу Европе и само желе мир и поштовање основних права, гарантованих постигнутим споразумима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Председник Србије Александар Вучић повукао је историјски потез иницирањем одлуке коју је донела Влада Србије о слању захтева команданту Кфор за повратак наших безбедносних снага на КиМ у складу са Резолуцијом 1244 и пратећим документима. Тиме је постао први званичник Србије који је то учинио и тиме стао чврсто на браник поштовања међународног права, каже у интервјуу за Курир Петар Петковић, директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Како указује, јасно је да Запад не жели да дозволи повратак наших снага безбедности на КиМ, али их је, истиче, утемељеним и аргументовано припремљеним захтевом председник Вучић довео у веома незгодну ситуацију јер не могу да нађу једноставно оправдање за своје одбијање и зато смо сведоци оваквог одуговлачења.

- Какав год одговор буде, читавом свету је јасно да су аргументи и међународно право на нашој страни и ту нема дилеме. Зато не чуди да смо и пре одговора команданта Кфора, који је за то једини надлежан, у јавности већ добили одговоре многих западних политичара и амбасадора који себе изгледа сматрају командантима Кфора.

Истовремено, безбедносна ситуација из дана у дан све је неизвеснија за Србе на КиМ, пре свега имајући у виду у најмању руку оштре поруке косовског премијера Аљбина Куртија, попут оне да барикаде неће моћи да буду уклоњене без жртава. Постоји ли реална опасност да дође до физичких сукоба и ескалације ситуације?

- Срби нису ти који изазивају инциденте, Срби на Косову и Метохији данас су најугроженији народ у срцу Европе и само желе мир и поштовање основних права, гарантованих постигнутим споразумима. Пре свега Срби траже Заједницу српских општина, коју Приштина категорички одбија да формира већ 10 година. Реците ми, на који начин наше мајке, сестре, професорке, лекари, радници који су даноноћно на барикадама представљају опасност за било кога? Да ли тако што славе Светог Николу, држе онлајн наставу на барикадама? Курти све време покушава да криминализује наш народ да би оправдао своје милитантне снове за окупацијом севера и слањем до зуба наоружаних специјалних јединица, али Срби одговарају мирно и демократски, наоружани само својом вољом да опстану на својим вековним огњиштима. Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност за своју децу. Нису српске мајке на Косову и Метохији децу рађале да им Курти црта мету на челу. Такав сценарио неће му поћи за руком и нека се не игра српским главама и животима нашег народа!

И овог пута, иако све тензије изазива Приштина, међународна заједница упорно позива "обе стране на смиривање тензија". Шта по вама треба да се деси па да ЕУ и Запад престану са безрезервном подршком Приштини и реалније сагледају ситуацију?

- Неће западне земље никад престати да подржавају своје чедо које крсте као такозвано независно Косово и понашају се као онај попустљиви родитељ који свом детету прашта све преступе. Међутим, колико год план стигматизације српског народа био снажан, Срби читавом свету показују своје мирољубиво лице, и то су показали и на величанственом народном скупу код Рудара, када је 10.000 наших сународника и са југа и са севера дошло да каже "не" Куртијевом терору. У Приштини су добили најснажнији одговор српске слоге и јединства, и то је реалност коју добро треба да сагледају сви.

Шта можемо да очекујемо у наредном периоду? Назире ли се уопште крај ове ванредне ситуације? Има ли шансе да ухапшени Срби буду пуштени? И је ли изјава немачког амбасадора у Приштини да барикаде треба да буду уклоњене до Божића порука и Приштини или само Београду?

- Наш народ ову ситуацију нити је изазвао, нити је желео, али народски речено, догорело је до ноката Србима на КиМ од Куртијевог терора. Две године Срби трпе најбруталније обесправљивање, украћени су им вакцинација, право гласа, слобода кретања, специјалци РОСУ им упадају у вртиће док деца спавају, газе им вино у Великој Хочи на муци створено, држе наше сународнике у модерном ропству у 21. веку на тлу Европе и читав свет је ћутао. Зато данашња ситуација и барикаде представљају вапај српског народа да неко у Европи и свету чује њихове муке, види њихову децу која свакодневно са страхом иду у вртиће и школе, наших лекара којима отимају санитете и хапсе их... Видели сте да је наш народ одлучан да остане на барикадама, упркос свим претњама и притисцима. Можда неки на Западу желе да "посао заврше до Божића", па да у удобности свог дома на миру славе, али нека пре тога размисле како је породицама Аџић и Пантић, чије очеве и супруге невине држе у Куртијевом казамату и за које нема ни славља ни празника. Зато Срби имају минимум захтева да се ослободе њихови сународници, да се дуге цеви и оклопна возила косовске полиције повуку са севера, уз гаранције Кфора да се ту неће враћати, и укидање листа за хапшење Срба који су од септембра прошле године били на барикадама. Чим се минимум ових захтева испуни, моћи ће западни амбасадори да славе шта им је драго.

О листи коју је објавио Куртијев посланик Прети истребљењем читаве породице Вучић

Куртијев посланик објавио је листу Срба за хапшење, на којој су и син и брат председника Вучића.

- Листу за хапшење највиђенијих Срба на КиМ, на којој је и породица председника Вучића, саставио је Аљбин Курти лично, а тај посланик ју је само објавио. Она показује размере Куртијеве мржње према председнику Вучићу, који никада нечију породицу није дирао, нити би то икада урадио, док његов брат Андреј и син Данило јесу опсесија многих у Приштини. И јесмо ли чули реч осуде, један твит неког западног амбасадора или ЕУ представника који се ограђује од оваквог Куртијевог напада? Наравно да нисмо, и то вам показује све лицемерство и двојаке аршине међународне заједнице. Само смо још чекали да нам издају саопштење да се "обе стране" уздрже од провокација, док Курти прети истребљењем читавој породици Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике