МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ко не зна за страх, тај иде напред
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ко не зна за страх, тај иде напред

10. јануар 2023. Извор: Политика

Породични посао је кључ опстанка српских породица на вековним огњиштима, а винарство, воћарство, прехрана, грађевинарство, обрада дрвета, делатности су којима се највише баве.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Гесло славног српског генерала Живојина Мишића: „Живот је вечна борба. Ко сме тај може. Ко не зна за страх тај иде напред” најбоље описује непоколебљивост Срба са КиМ да опстану и остану на својим вековним огњиштима. Тешке околности, често непријатељски настројени албански суседи и самовоља привремених приштинских власти нису одвратиле Србе с Космета од намере да од гета направе комадић раја. Винарство, воћарство, прехрамбена индустрија, грађевинарство, израда сувенира и разних предмета од дрвета само су неке од делатности којима се баве наши сународници из јужне српске покрајине. Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да су значајна финансијска средства уложена на име реализације 125 пројеката развоја прерађивачких делатности у области прехрамбене индустрије у општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, Косовска Митровица, Ораховац, Призрен, Косовска Каменица, Гњилане, Витина, Клина, Обилић, Вучитрн, Липљан, Ново Брдо, Штрпце, Гора, као и на територији града Приштина.

На овај начин су запослени људи и подржан је развој прераде и конзервисања воћа и поврћа, млечних производа и производа од меса и рибе, као и развој производње безалкохолних и жестоких алкохолних пића, пекарских и кондиторских производа. Колико је важно да се пређе с речи на дела управо сведочи пример „Хељдиног зрна” из Кутња у Лепосавићу. Почевши од 2015. године, „Хељдино зрно” производи пекарске производе од хељде. Додељено им је више јединица за развој њихове делатности, што је донело резултате, јер су захваљујући томе проширили асортиман својих производа. Ово је и пример развоја женског предузетништва у јужној српској покрајини.

„Хељдино зрно” је проширило обим своје производње, па данас снабдевају вртиће у Лепосавићу пекарским производима. Из Канцеларије за КиМ подсећају за „Политику” на енормни раст производње пекарске индустрије на читавој територији наше земље и наводе да су за финансирање шест пројеката производње пекарских, колачарских производа и тестенина издвојена значајна средства како би се ова делатност развила у Лепосавићу, Звечану, Косовској Митровици, Косовској Каменици, Штрпцу и Гори. Када је реч о производњи млечних производа и производа од меса и рибе, финансирано је 13 пројеката у Лепосавићу, Звечану, Косовској Митровици, Гњилану и Липљану. У Липљану, према подацима Канцеларије за КиМ, финансиран је пројекат производње кондиторских производа.

У Лепосавићу, Зубином Потоку и Гњилану подржани су пројекти производње осталих прехрамбених производа, као што су кафа, печурке и други. Породични посао је кључ опстанка и останка неких српских породица на њиховим вековним огњиштима на Косову и Метохији. Милош Јанићијевић из села Доње Будриге у општини Гњилане, заједно са члановима своје породице, бави се прерадом и конзервисањем меса и месних производа. Јанићијевићи су корисници подстицаја, а захваљујући опреми која им је додељена, процес производње је осавремењен и повећан је обим. У то спадају клипна пунилица, машина за шурење меса, бонсек за сечење полутки, вакуум тамблер, инјектор, вакуум машина, бонсек за сечење костију и машина за млевење меса. А чим је неопходна опрема испоручена, Јанићијевићи су почели да је користе јер им умањује трошкове пословања.

За „Шкурт – биг бул” из Доње Гуштерице из Липљана обезбеђена је опрема за опремање кланице, као и грађевински материјал за адаптацију самог објекта. Њихова основна делатност, којом се баве годинама уназад, јесте производња и прерада меса и производа од меса и месних прерађевина. У оквиру објекта за прераду поседују коморе за сушење меса, посебне коморе за чајну кобасицу и кулен, као и комору за зрење, а у самом објекту постоји и посебан простор за складиштење готових производа. Упошљавају и сезонске раднике, а код Националне службе за запошљавање већ су покренули поступак за запошљавање.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Није наодмет рећи да вредном српком народу са КиМ, одлучном да опстане у својој постојбини, поред бројних потешкоћа, ипак наруку иду и неке околности. Наиме, географски услови у појединим деловима јужне српске покрајине омогућавају тамошњем становништву да се бави воћарством. Воћарска производња развијена је у Приштини, Клини, Гњилану, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку. За инвестиционе могућности у одређеним деловима покрајине има слуха Канцеларија за КиМ. У сарадњи с тамошњим јединицама локалне самоуправе финансирала пројекте развоја делатности прераде и конзервисања воћа и поврћа, као и делатности производње сокова од воћа и поврћа и жестоких алкохолних пића. Пример је пољопривредно газдинство Миодрага Гвозденовића из Копорића у општини Лепосавић. Његово газдинство се бави прерадом и конзервисањем воћа и поврћа. Поседују засаде вишње, дуње и крушке јер се дуги низ година баве управо воћарством. Захваљујући подстицају у виду машине за пасирање воћа, повећали су обим производње.

Тле Ораховца, Призрена и Косовске Митровице плодно је за узгајање винове лозе и производњу вина. Винарство, већ вековима, традиционално постоји и опстаје на овим подручјима. Канцеларија за Косово и Метохију је помогла финансирање четири пројекта. На тај начин је унапређена производња већ постојећих винарија и виница. У години која је за нама, у оквиру конкурса за доделу подстицаја у области развоја прерађивачких делатности који је расписала општина Ораховац, предвиђено је и финансирање пројеката опремања нових виница из Велике Хоче, а имајући у виду да је процедура још увек у току очекује се да до краја буџетске године буду подржани и други пројекти развоја ових делатности на територији више општина АП Косово и Метохија.

Чувени винари с КиМ представили су своје производе и на међународним манифестацијама широм Србије. „Као и претходних година, успешно је организован наступ произвођача вина и туристичких организација с КиМ на Међународном сајму вина и Међународном сајму туризма који су одржани у Београду у марту 2022. године. Није случајно што су приштинске власти на челу са Албином Куртијем недавно удариле баш на једну од најугледнијих у овом крају, породицу Петровић из Велике Хоче, уништивши им више од 42.000 литара изузетног вина. Подржан је и долазак чак 200 пољопривредних газдинстава на 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, а за потребе промовисања српских винарија и виница из Ораховаца, Лепосавића и Косовске Митровице, Канцеларија за Косово и Метохију је током 2022. подржала њихово учешће на Првом међународном сајму вина – Вине Висион бy Опен Балкан, који је одржан у Београду”, наводе из Канцеларије за КиМ за „Политику”. Узевши у обзир колико су значајне овакве манифестација за развој и промовисање пољопривредних капацитета наше јужне покрајине, канцеларија је подржала и учешће на „Београдском манифесту”, који је минуле године одржан на Савској променади у Београду, као и учешће на низу других сајмова, попут сајма меда у Грачаници, манифестације „Моравски дани” у Горњем Кусцу и на манифестацији „Дани меда Сиринићке жупе”, која је одржана у Штрпцу.

Српски живаљ на КиМ бави се и пословима из области грађевине, поправке аутомобила, производње плочастог намештаја и производа од дрвета, производње брикета, израде разних сувенира и томе слично. Канцеларија за Косово и Метохију је уложила значајна финансијска средства на име реализације 51 пројекта развоја привреде и предузетништва, и то на територији општина: Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, Косовска Митровица, Ораховац, Косовска Каменица, Гњилане, Липљан, Штрпце, као и на територији града Приштина. На овај начин посао је добило 145 особа и отворено 27 нових предузетничких делатности.

Колико је подршка важна потврђује и пример „Лукс декор Рашић” из Добротина у општини Липљан. Већ дуги низ година овај предузетник бави се породично, са својим оцем, изградњом еко-кућа. Потражња за његовим производима изузетно је интензивна, а овом кориснику подстицајних средстава је додељена опрема за развој ове делатности. Након добијеног подстицаја уговорили су посао с немачком фирмом „Биолант” за израду еко-кућа, чиме је обезбеђено пословање овог привредног субјекта за наредне три године. Поред два нова радна места која су отворена у складу с пријавом на конкурс, запослено је још шест сезонских радника који месечно зарађују 600 евра.

Још један од карактеристичних примера код којих је уочен позитиван резултат представља ауто-механичар Предраг Тасић из Станишора, Гњилане, који је одмах по добијању информације из општине Гњилане да му је одобрен подстицај из сопствених средстава саградио објекат, аутомеханичарску радионицу површине око 100 квадратних метара у којој смо затекли сву добијену опрему која је одмах по испоруци стављена у функцију. Ради се о породичном послу који обавља отац с још три своја сина, а имају изузетно развијено тржиште. Добијени подстицај им је умногоме убрзао и усавршио процес рада, наводе из Канцеларије за КиМ.

Посебна подршка најугроженијима у руралним подручјима

Подизање пољопривредних капацитета кроз улагање у физичку имовину један је од круцијалних праваца деловања Канцеларије за Косово и Метохију и у 2023. години, циљ ће бити улагање у развој пољопривредне производње и њен опоравак кроз подршку реструктурирању и модернизацији пољопривредног сектора АП Косово и Метохија уз примену мера за побољшање конкурентности сваког газдинства. То су улагања у примарну пољопривреду, као и улагања у делатности које су фокусиране на очување корисности пољопривредног земљишта.

Програмски опредељена средства намењена су за подршку развоју и опоравку пољопривредне производње кроз набавку нове пољопривредне механизације и опреме за унапређење примарне биљне и сточарске производње; подизање нових и/или развоја постојећих вишегодишњих засада воћа и винове лозе, укључујући и развој постојећих винограда за производњу грожђа за вино; изградњу и/или опремање нових система за наводњавање, односно побољшања система/опреме за наводњавање; набавку квалитетних крупних и ситних сточних грла; развој пчеларства кроз набавку кошница и опреме за развој ове делатности, као и опреме за покретање, односно развој прерађивачких делатности у области прехрамбене индустрије. Канцеларија за Косово и Метохију и у 2023. години наставиће да улаже у осавремењивање процеса пољопривредне производње, а посебно најугроженијих домаћинстава која живе у руралним подручјима наше јужне покрајине.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике