МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић поручио Србима са КиМ да је Србија њихова домовина
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић поручио Србима са КиМ да је Србија њихова домовина

03. фебруар 2023.

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Србима са КиМ да је Србија њихова домовина, а посланицима опозиције да је увек спреман да разговара са њима о КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он им је рекао да је, када год има времена, спреман да их прими да би са њима видео шта је то што могу заједно да ураде.

"Ја сам спреман и сигуран да нисте имали, надам се да нисте имали злу намеру, и ако сам јуче веровао да јесте, и спреман сам да разговарам са свима.

Спреман сам да вас пред сваке важне разговоре Петар Петковић упозна са тим о чему разговарамо", поручио је Вучић у завршном обраћању на седници Скупштине Србије.

Он је нагласио да је највећа бесмислица коју, како је рекао, слуша већ 11 година да се Српска напредна странка препоручила Западу да их доведу на власт да би дали Косово. 

"Не, народ је желео да дођемо на власт, народ је гласао на изборима. Многи мисле да ако су добри са страним амбасадорима да ће бити министри, па се чуде како нису министри. Па не одлучују амбасадори о томе, већ странацко руководство, Србија није банана држава. Можда нисмо савезници, али смо поштовани у свету", истакао је Вучић.

Он је истакао да ће у наредном периоду бити тесски разговори, пре свега о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) која ће имати значајна овлашћења и која ће уливати поверење нашем народу и грађанима као и да ће се у сарадњи са њима о свему одлучивати.

"Сигуран сам да ће бити много притисака, посебно с албанске стране, да не буде ЗСО као што је договорена Бриселским споразумом, говориће нам да то није реалност", указао је председник Србије.

Додао је да ће се разговарати и о царинском печату о чему је разговарано још 2011.

"Морамо да схватимо шта зели Запад, сада им је јасније да ће Русију бити теже победити, јер је почела да ратује боље него раније. Свакако ће се то продужити, плашим се да ће бити још већи рат и последице ће бити веће за све, па и за нас", нагласио је Вучић.

Рекао је и да је да Србија није увела санкције Русији на његову иницијативу коју је изнео на Савету за националну безбедност, као и да је то урадио држећи се међународног права.

Каже да је знао да морамо да осудимо упад у Украјину - "знао сам да морамо да поштујемо територијални интегритет Украјине, јер без тога не би могли да бранимо нас ни Косово". 

"Али сам био против санкција због наших лоших искустава са санкцијама и због тога да би имали неког у Савету безбедности УН јер не знамо шта би још некоме могло да падне на памет, као што је Британцима са резолуцијом 2015", навео је Вучић.

Он је истакао да цена коју Србија плаћа за неувођење санкција није мала, а да је кривица његова. 

Како је рекао, мислио је да је важно да сачувамо самосталност у одлучивању.

Вучић је рекао да не воли да говори о црвеним линијама јер тада, како сматра, нема преговора већ се ствара конфликт када и једни и други само о томе причају.

"Тада долази до сукоба, а не зато што нисмо довољно тврди и чврсти. Нама је важно да разговарамо, преговарамо и да са Албанцима остваримо боље односе у будућности. Нама је важна економија напредује и да имамо већу стопа раста", рекао је Вучић и додао да у последње три године кумулативно имамо највећу стопу раста.

Поручио је да морамо да будемо спремно и не на лака времена, да боље напредујемо у економији, да напредујемо у животном стандарду, да покушамо да боље разумемо једни друге, а како је рекао, он прихвата део своје кривице због тога и додаје да му није проблем да каже када је за нешто крив.

"Морамо да разумемо да огроман број људи не мисли да је КиМ Србија и да наша позиција није лака, јер позиција нашег народа на КиМ није лака. И сви они који су представљали лаком да би се дочепали власти - лагали су", истакао је председник. 

Вучић је рекао и да он и његова странка добијају толико гласова на КиМ, иако су Срби тамо против Бриселског споразума и псовали су га због њега, зато што људи виде да се заједно са њима бори и да ћемо, како је рекао, увек бити заједно и када нам иде и када не.

"Гарантујемо вам само једно - бићемо заједно.

Србија ће да чува мир и понаша се одговорно, озбиљно, бавиће се растом БДП и Србија ће да расте", поручио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике