МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Протести на Косову доказ да је Србија сачувала своје интересе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Протести на КиМ доказ да је Србија сачувала своје интересе

28. март 2023. Извор: Танјуг

Протести који се последњих дана дешавају на Косову и Метохији против премијера приштинских институција Аљбина Куртија и договора у Охриду су према оцени директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића доказ колико се Србија борила и изборила да сачува виталне интересе Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да Вучић у Охриду није ништа потписао, нити се усмено обавезао на било шта што би могло да произведе последице по Србију.

"Узаврела политичка ситуација на КиМ је најбољи показатељ колико смо се борили и изборили да сачувамо виталне интересе и у Охриду и претходно на разговору у Бриселу. Ово што се последњих дана дешава на Косову и Метохији показује да се врши притисак на албанску страну да споведе оно што је годинама одбијала. Када видите да демонстранти скидају тзв. косовску заставу и каче белу заставу као знак пораза, то јасно показује да не могу да се помире са чињеницом да ће се на крају формирати Заједница српских општина", рекао је Петковић на ТВ Хепи.

Према неговим речима, све је то јасан показатељ и знак да су Београд и српски народ на добром путу када је реч о нашем односу према КиМ и ономе шта се ради да би се сачувао наш народ у покрајини.

Рекао је да је као неко ко је учесник и сведок разговора председника Србије Александра Вучића може да каже да је потребно велико политичко умеће, храброст и искуство да се каже шта се не прихвата, шта неће да се потпише, а да се остане на европском путу и не буде последица због таквог става, јер морамо наставити са развојем и привлачењме страних инвестиција.

"Разговори у Охриду су трајали више од 12 сати, седите сатима под притиском, 12 пута у току дана се мења садржај анекса који треба да се усвоји, онда се дође и до момента да нема договора па вас Европска унија враћа, јер ни она сама не жели да изађе из виле у Охриду без договора", пренео је Петковић како је изгледао дан преговора у Охриду.

Он је навео да је српска страна водила рачуна о свакој запети и речи и да се и на језичком нивоу водило рачуна да договор и оно што се прихвата и што се одбија, буде постављено тако да сутра не значи одгорност, а поготову не правну одговорност Србије.

"Србија је међународно призната држава, а тзв. Косово није и Александар Вучић неће са таквим Косовом да потписује било какав споразум. Ми ни де јуре ни де факто нећемо признати Косово нити ћемо се сагласити са његовим уласком у Уједињена нације", рекао је Петковић.

Говорећи о предстојећим изборима на северу КиМ, Петковић је истакао да су Срби на КиМ 5. новембра напустили све институције и јасно рекли да ће се вратити када се формира ЗСО.

"Они су тада пробудили међународну заједницу која је била успавана по питању ЗСО. Срби су чекали 10 година да се формира ЗСО зато што је она оквир за њихов опстанак на КиМ, јер је то једини механизам који обезбеђује индивидуална и колективна права за српски народ на КиМ", нагласио је Петковић.

Он је истакао да је од доласка Аљбина Куртија на власт било 306 напада на Србе и њихову имовину.

"Ради се о институционалном насиљу. Хапсе се Срби низашта, док се човек који је пуцао на децу на Бадњи дан Азем Куртај пушта у кућни притвор, а Иван Теодосијевић се хапси и смешта у затвор на годину дана због тога што је говорио истину о Рачку", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Рекао је да Приштина спроводи противправну експропријацију и покушава да испровоцира Србе не би ли реаговоали, јер, како је навео, Курти на жели да испуни ништа од потписаних споразума.

"Зато говоримо нашем народу да остане миран, да не наседа на провокације и да покушамо да на миран начин решимо проблеме. Тако су Срби напуштањем институција желели да укажу на све те проблеме и да кажу да не желе више да трпе терор Аљбина Куртија јер то не траје један дан већ месецима", нагласио је Петковић.

Додао је да таквих инцидената има сваког дана, да се реагује на сваки од њих, упозорава међународна заједницу и тражи да се починиоци казне, али тога нема.

"Нико не реагује као да је то дозвољено и добродошло. Србе треба протерати, јер та идеологија која је врхунац имала у 17. марту 2004. и даље живи", оценио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике