МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Избори на северу КиМ биће ужасан дан за демократију,срамота Европе и света
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Избори на северу КиМ биће ужасан дан за демократију,срамота Европе и света

20. април 2023. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће избори у недељу у четири општине на северу КиМ бити ужасан дан за демократију, тежак дан за српски народ, али и срамота за Европу, свет и земље Квинте.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"То ће бити дан када ће званично бити облежена срамота Европе и света, због тога што су организовали те изборе и поздављају их", рекао је Вучић у емисији "Прва тема" на ТВ Прва.

Вучић је рекао да Србијa не учествују на тим изборима јер већ 10 година није формирана Заједница српских општина, у складу са Бриселским споразумом.

Истакао је да Срби нису напустили покрајинске институције због хира и зато што воле барикаде, већ зато што је противправно смењен директор Дирекције косовске полиције за Север командир Ненад Ђурић, али и због увођења вербалног деликта за Србе, хапшења Срба и свакодневног малтретирања и провоцирања Срба.

"Пуцали су на Јовановића, који је крив јер је носио шерпе на митровачку пијацу", навео је Вучић.

Указао је на то да "девет година учествујемо у институцијама по Бриселском споразуму, док Приштина 10. година по том истом споразуму не формира ЗСО".

"Бићу сасвим отворен, баш ме брига - ово је срамота Квинте, шта се дешава", нагласио је Вучић.

Каже да су сви на западу већ подржали изборе у недељу на северу КиМ и "да ће још нама да соле памет како су Срби криви".

На предстојећим локалним изборима на северу КиМ неће бити српских кандидата

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у вези са предстојећим локалним изборима на северу КиМ да неће бити српских кандидата у три највеће општине.

"У недељу се излази на локалне изборе у четири општине на северу Косова. У тим општинама после повлачења Александра Јаблановића вечерас и који је то саопштио у Лепосавићу нема српских кандидата. Они имају још једног кандидата али не желим о томе да говорим зато што бих ушао у нешто што је за мене као председника Србије врло проблематично", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Како је прецизирао, више нема ниједног српског кандидата ни у Лепосавићу, ни Косовоској Митровици ни у Зубином потоку, као ни у Звечану.

"Али да ништа не говорим…У ове три највеће општине на северу званично немате српског кандидата. Ту су кандидати из партија Аљбина Куртија и партије Хашима Тачија", рекао је Вучић.

Он је додао да је у Лепосавићу уписано 300 Албанаца у бирачки списак од 15.000 људи што је два одсто, али како је додао, чак их толико и не живи ту већ око 60-70.

"Они ће да их доводе из Подујева да би могли да гласају. Имаће два одсто излазност максимално. У Косовској Митровици ће да довуку све могуће из Јужне Митровице да гласају у Северној да би накарикали до четири одсто, у Зубином потоку и Звечану до два одсто. Нигде преко три или четири одсто и зато ће да вам кажу да су легални и легитимни избори", рекао је Вучић.

Упитао је где то на свету.

"Срам их било све заједно, комплетну Квинту, све те лажове. Данас сам разговарао и изговорио горе речи од ових. Разговарао сам са највишим званичницима у преговорима у дијалогу западним представницима", рекао је Вучић.

Они сви то раде заједно зато што морају тзв.Косово да подрже и Србију да сломе, рекао је Вучић и оценио да им је то коначни циљ.

"Можда ће мене да сломе али им ја нећу дати да сломе Србију. И то вам гарантујем", рекао је Вучић.

Оценио је да се то ради како би премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти могао да каже да нема српских општина на северу које хоће да се прикључе Заједници српских општина.

Вучић: Позивам грађане на КиМ да буду мирни током избора и да не врше нападе

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас све грађане на КиМ да буду мирни током избора који ће се одржати у недељу 23. априла у четири општине на северу КиМ и да не изводе нападе ни на једном изборном месту.

"Нека они свој најпрљавији посао обаве. Барем ћемо знати да имамо посла са чистом окупацијом па ћемо да чекамо. Онда ћемо да видимо колико ће да нас лажу око Заједнице српских општина (ЗСО) јер прстом нећемо да мрднемо док не видимо ЗСО, али не онако како они то замишљају. Не оно што су нам слале НВО организације и смишљале шта ће тамо да пише", рекао је Вучић током гостовања на ТВ Прва.

Додао је да су западни политичари на страни премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Он зна да неће да формира ЗСО. Па мислите да смо ми блесави. Па они разговарају са Албанцима из Прешева и Бујановца. Они њима кажу 'па никада Србима нећемо то да формирамо'. Кажу можемо да формирамо, али у складу са уставом Косова. Знате шта пише у том њиховом тзв. уставу", упитао је Вучић и додао да је током дијалога Приштина Београду понудила формирање ЗСО у којем је избрисано 20 од 21 принципа колико их је договорено у Бриселу.

Истакао је да сви споразуми које је запад нудио Београду подсећају на "некле друге споразуме које су правили са неким другим силама".

"Неким другим земљама у којима су те друге силе варали, а ми смо мали, нисмо велика земља, а пошто не могу да се иживљавају на тој великој онда су решили да се иживљавају на нама. Прихватили смо да смо ми мали. Да се иживљавају на нама малима. Схватили смо да је врхунац демократије кад изађе два до три одсто. Када се избори организују у полицијским контејнерима и полицијским станицама", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике