МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Срби да остану мирни,да не наседају на Куртијеве провокације за изборе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Срби да остану мирни, да не наседају на Куртијеве провокације за изборе

21. април 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је данас српски народ на КиМ да у недељу, када се одржавају избори у четири општине на северу, остане миран и да не наседа на провокације "окупационог градоначелника" Аљбина Куртија.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је за Танјуг рекао да ће све оно што се тог дана буде дешавало представљати велику срамоту за целу Европу.

"Сви ћемо тада присуствовати покушајима и намери Приштине да окупира цео север КиМ. Окупациони градоначелник Аљбин Курти је оно што српски народ никада неће прихватити. Зато још једном кажем, нека буду тог дана пусте улице и нека народ остане у својим кућама, а они нека обаве свој прљави посао. Само не знам који је интерес свега тога. Да ли нормализација односа, наравно да не, ово је показатељ да нема никакве нормализације односа и да је Приштина и не жели", оценио је Петковић.

Према његовим речима, тај 23. април ће бити уписан црним словима у историји европске демократије, јер је готово незапамћено да је неко искористио изборни процес да би протерао цео српски народ, што, каже Петковић, уптаво жели Аљбин Курти.

"Организовањем ових противправних избора Курти заправо жели да постане фактички окупациони градоначелник у све четири општине на северу КиМ. Нажалост те изборе су подржали многи са запада и тиме дали додатни ветар у леђа Куртију који својом антисрпском политиком чини све да српски народ са КиМ једном заувек нестане, да три до четири одсто Албанаца који живе на северу КиМ треба да управљају општинама и над 98 одсто српског становништва, што је нешто апсолутно недопустиво. Овим противправним изборима, које организује Курти су пример гажења демократије и основних људских права", рекао је Петковић.

Он је подсетио да прошле године, када је Курти забранио одржавање референдума и српских избора на КиМ, међународна заједница није била претерано гласна у осуди таквог акта, али да су зато сада подржали изборе и чињеницу да ће Курти постати окупациони градоначелник, што до краја огољује целу политику Приштине и Аљбина Куртија према српском народу.

"Нека сада сви добро виде ко је заправо права намера Аљбина Куртија, не да формира ЗСО, већ да додатно на северу где су Срби већина и где живи 98 одсто Срба, пре свега главну реч у вођењу општина имају Албанци. Па то се никада није десило", рекао је Петковић.

Како каже, чињеница да је Јаблановић одустао од кандидатуре говори да српских кандидата на северу КиМ неће бити и да ће они који презентују Приштину, и који су представници албанских политичких партија, водити север КИМ.

"Ми желимо да живимо у миру, да у процесу дијалога остваримо бољитак, пре свега за живот нашег народа, али ако имате овакво понашање и Приштине и међународне заједнице, имате силовање демократије. Јасно вам је да немате саговорника, да немате у Приштини искреног саговорника који жели мир и нормализацију, који жели да компромисним решењем дође до помирења српског и албанског народа. Ми ћемо свакако да чувамо мир, али ћемо чврсто као и до сада стајати уз свој српски народ који има своју државу и једног председниика, а то је Александар Вучић", рекао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он истиче да су предстојећи избори привид демократије, јер се гласа у полицијским контејнерима и станицама и где на улазу у те контејнере стоје РОСУ полицајци са дугим цевима.

"И то су сада не знам какви избори које подржава Запад. Све их било срам због тога, а наш народ који је много тога преживео и издржао издржаће и овај најновији зулум Аљбина Куртија", рекао је Петковић.

На питање како ће изгледати живот Срба на северу КиМ, након избора Петковић каже да је српски народ навикао да пролази кроз многе тешкоће и да ови нови изазови показују какве су заправо праве намере Аљбина Куртија који сваког дана врши политичко насиље над српским народом на КиМ.

"Па нису тек тако Срби напустили приштинске институције на северу КиМ. Чињеница да на северу имамо нелегалне полицијске базе, РОСУ полицију која нема тамо шта да тражи и која је на северу КиМ само зато да би малтретирала српски народ и пуцала на невине људе. Па видели смо пре неки дан да њихов такозвани министар унутрашњих послова одлази на Бистрички мост да поздрави тамо Росу полицајце који су на том нелегалном пункту, ваљда да их сада награди због тога што пуцају на невин српски народ, а да не говорим о многим другим стварима, да нам хапсе људе и протерују готово сваког дана, да забрањују коришћење регистарских таблица са КМ ознакама, да заустављају возаче санитета, малтретирају болеснике, да различитим злоупотрребама приштинског правосуђа Курти заправо покушава да се обрачуна са српским народом на КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Како је истакао, због таквих ствари и чињенице да нам желе све најгоре, да протерају Србе и желе да оставе српски народ да живи и у економском и у политичком гету, достојанствени српски народ је напустио све, што је подржао Београд који је увек уз свој народ.

"Они који су нама држали лекције око изборног процеса у централној Србији, који су знали да поставе 1.001 питање, нарочито 2000-их година када је опозиција бојкотовала изборе, када је све у смислу регуларности било чисто као суза. Постављали су питања и да доводе изборни процес у питање, али зато врло радо подржавају Куртија да буде окупациони градоначелник и подржавају изборе који нису избори. Такви са запада сада подржавају тај процес, да ли се то тако награђује Курти", рекао је Петковић.

Он је истакао да ће се видети у недељу како ће се одвијати избори.

"Наш народ је миран и достојанствен, жели да живи на својим вековним огњиштима и нећемо допустити Приштини да оваквим актима угрожава пре свега слободу и опстанак нашег народа. Нека раде они свој посао ми ћемо да се изборимо за бољи живот нашег народа на КиМ и изборимо и за стабилност и мир", истакао је Петковић.

На питање шта може да се очекује у Бриселу 2. маја, када ће се одржати нова рунда дијалога на високом нивоу, Петковић каже да је још у Охриду договорено да тог дана Управљачки тим представи свој рад, а то је нацрт Статута за формирање ЗСО.

Он је додао да ће Београд инсистирати на формирању ЗСО, али не онако како Курти говори, који жели да ЗСО сведе на некакву љуштуру без садржаја и претвори је у неку НВО, већ онако како је то договорено у, како каже, том истом Бриселу, односно да се формира у складу са четири споразума који се односе на ЗСО.

"Онако да она има суштинска овлашћења, свој циљ и структуру, начин финасирања од Београда и све што ЗСО треба да има, јер она мора да представља механизам за очување српског народа на КиМ, њихова колективна и индивидуална права која нажалост данас нема због оваквих потеза Аљбина Куртија који се најбоље огледају у његовој одлуци да се одрже избори у српској средини на северу КиМ где ће да гласају Албанци", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике