МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Фијаско ванредних локалних избора на северу КиМ, гласало само 13 Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Фијаско ванредних локалних избора на северу КиМ, гласало само 13 Срба

23. април 2023. Извор: Танјуг

На ванредне изборе у четири општине на северу Косова и Метохије изашло је 1.566 Албанаца и 13 Срба, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и прецизирао да је то укпуно 3,47 одсто бирача од 45.095 колико их има у бирачком списку.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, по затварању бирачких места на северу КиМ, рекао да изборни резултат представља "потпуни фијаско" премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина Куртија и Вјосе Османи, који су позивали на ове изборе "са намером да окупирају север".

Петковић је прецизирао да су у Косовској Митровици гласале две особе српске националности, у Лепосавићу седам, у Звечану четири, а ниједна у Зубином Потоку.

"Прави победник је српски народ, који је потпуно бојкотовао изборе јер не жели окупацију севера. Ово је пораз међународне заједнице, која је подржала Куртија у организовању избора. Сад желим да видим представнике међународне заједнице како ће честитати онима који су гласали у контејнерима", рекао је Петковић и нагласио да су данас потпуни дебакл доживели Курти и део међународне заједнице који се залагао за оџавање избора.

Србима је поручио, како је рекао, исто што и преседник Србије, да ћемо сачувати мир и стабилност, да ћемо се изборити за све оно што треба да им омогући опстанак и останак.

''Када смо нападани ми смо јачи и јединственији, инсистираћемо на договореним споразумима'', рекао је Петковић на питање новинара каква је његова порука Србима на КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ је прецизирао да је на изборе изашло 449 Албанаца мање него 2021. године и констатовао да "испада да нису само Срби бојкотовали Куртијеве антидемократске изборе, већ и Албанци".

Петковић је рекао и да је у бирачком списку данас било више 1.345 бирача него на претходним изборима 2021. године.

Подсетио је да се много тога дешавало и када се говорило о одбијању формирања ЗСО и заустављању КМ таблица, и нелегалних акција РОСУ, као и хапшења, пуцања у људе, експропријације и да је то све утицало на данашњи резултат избора.

Све се то дешава готово свакога дана, што је и разлог зашто на неким бирачким местима није било ниједног гласача, попут онога у Газиводама, рекао је Петковић и додао да међународна заједница Пришитни на све то гледа кроз прсте.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Као веома важно истако је то што данас није било инцидената иако се данима могло чути да ће их сигурно бити јер је спрски народ насилан.

Напротив, остали су у својим кућама, рекао је Петковић и навео да је ипак у Лепосавићу била једна свадба.

Према његовим речима, Срби су Куртију јасно показали да је земља на којој живе српска и да ће то и остати.

"Курти је желео да натера српски народ да у контејнерима гласа за окупатора, али се показало да су Срби Куртија послали у политички контејнер. Показало се и да је жеља српског народа да се бори за слободу већа што више Приштина покушава да га пороби", навео је Петковић и додао да српски народ увек када је најтеже покаже јединство и веру у своју државу и свог председника Александра Вучића.

"Без српског народа, без Београда, немогућа је нормализација свих односа, уз поштовање свих претходних договора", рекао је Петковић и додао да су данас сви који су говорили да је једно Српска листа, а друго српски народ, могли да виде њихово јединство.

"Ни макац нећемо ићи даље док се не формира Заједница српских општина", поручио је он.

Петковић је додао да су подржали одлуку Срба јер нико не жели да дозволи да их ико гази.

"Данас је послата порука јединства, слоге и јасног исказаног става да српски народ на северу Косова верује искључиво председнику Вучићу, који ће ако оде 2. маја у Брисел, као и сваки пут до сада показати да свом снагом брани српски народ, мир и стабилност'', рекао је Петковић, одговарајући на питање новинара каква је порука данас послата, уочи наставка дијалога на највишем нивоу, који је заказан за 2. мај у Бриселу.

Како каже, важна нем је нормализација односа, али без Заједнице српских општина не можемо да идемо даље, не зато што ми то не желимо, већ зато што је то принцип.

"Ваљда је то принцип и Европске уније, која је гарант спровођења свих споразума, а која за 10 година ништа није урадила", навео је Петковић.

У Бриселу би, како је додао, требало да се разговара о конкретним корацима, да Управљачки тим представи нацрт статута који је израђен 2018. године и послат Европској унији, и који чека позив да буде представљен.

"Од тада је прошло пет година, а ЕУ се није сетила да одговори на тај мејл, надам се да ће на првој следећој рунди разговора бити тема, као што је договорено у последњој рунди техничких разговора", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије је рекао да посебно самота треба да буде представнике ОЕБС-а и међународне заједнице који су допустили да се изборни процес одвија у празним контејнерима и празим улицама.

Све то је показатељ да су избори нелегтимни, антидеморактски и да без Срба немају никавог смисла, рекао је Пектовић, а на питање новинара да ли је то рекао и представницима међународне заједнице, додао је да је то рекао и шефу Мисије ОЕБС Мајклу Девенпорту, посебно нагласивши да су спречавали гласање на српским изборима, на референдуму, а да сада нису реаговали.

''Да ли је то пример деморкатије какву ОЕБС жели да промовише у свету'', упитао је Петковић.

Он је на питање шта Срби треба сутра да раде, рекао да треба да раде исто оно што и до сада - ''да се са председником Србије боре за мир и стабилност''.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике