МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Резултати избора на КиМ представљају нову политичку реалност
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Резултати избора на КиМ представљају нову политичку реалност

24. април 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су резултати избора у четири општине на северу КиМ нова политичка реалност и оценио да је многи нису разумели.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

''Ми ћемо у овој новој реалности морати да се понашамо другачије, а Курти то није разумео. Он мисли да са 400 гласова влада, са 400 гласова људи који и не живе у Митровици'', рекао је Вучић на конференцији за новинаре и додао да ако Курти ''буде имао свог гаулајтера, нико не тражи ништа од Срба после тога''.

Коментаришући изјаву портпарола ЕУ Петра Станоа да је потребно да се убрза дијалог између Срба са севера КиМ и приштинских власти, Вучић је рекао да Срби баш то неће.

''Срби су тражили да их чујете и саслушате. Тражили су да се не шаљу јединице за малтретирање, тражили четири базе на северу... Кад су ставили барикаде, мислили сте да су то докони људи који малтретирају поштене Албанце. Нисте разумели поруку српског народа од јуче. Порука је да се њихов глас чује и да их саслушате'', рекао је председник.

Он је истакао да су ту поруку разумели ''појединици у америчкој администрацији''.

Вучић је навео да Срби не желе да се врате у приштинске институције, како би ''окупација била што видљивија'', и како она не би добила на легитимитету.

''Ја ћу их молити да се врате када формирате ЗСО и повучете специјалце. Десет година нисте хтели да чујете Србе. Шест година сте нас лагали, зато нисам ни потписао ништа. Тражите да вас подржимо у Савету Европе, е па нећемо'', рекао је српски председник.

Додао је да Србија мора да води рачуна о свом политичком окружењу и европском путу, како би економски опстала и чувала Србе на КиМ.

''То је велики и компликован проблем за нас у Београду, али ћемо наредних дана радити на томе на који начин да најбоље заштитимо интересе и вољу Срба исказану на овако моћан и снажан начин Европи и свету'', закључио је Вучић.

Вучић: Срби плебисцитарно показали у којој земљи живе и кога неће на северу

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су Срби са КиМ одлуком да не изађу на изборе показали одлучност и нагласио да је 99,7 одсто њих референдумски, плебисцитарно показало у којој земљи живе и кога неће на северу КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Наш народ јуче је референдумски, плебисцитарно рекао у којој земљи живи, кога неће на северу КиМ, јер су избори били за четири севернокосовске општине, али су и показали свету да ништа нису разумели, осим чињенице да никада сем себе никога нису хтели да слушају", рекао је Вучић у обраћању грађанима након јучерашњих избора.

О је рекао да је од укупно уписаних 45.095 Срба у бирачки списак изашло 13 и нагласио да је то показало неколико добрих ствари, али и неколико које су тешке за нас у будућности, а о којима ћемо морати да водимо више рачуна него сада.

Показали су, како је нагласио, и изборни дебакл Куртија и Квинте, свих оних који су га храбрили.

"Надам се да ће неку лекцију научити из тога, јер сам сигуран да ћемо ми мало дубље и шуштински успети да сагледамо резултате тог једногласног плебисцитарног опредељења које нема везе са политичким срранкама, ни са нама овде већ са јасном и недвосмисленом жељом нашег народа да буде свој на своме, да опстане на својим огњиштима и да чува своју Србију", рекао је председник.

Он је истакао и да су Срби поново показали одлучност.

"Такав проценат 99,7 одсто не постоји нигде. Говори да су Срби још одлучнији, не само да неће да учествују у Куртијевим изборима, да им власт није важна, да им је отаџбина много важнија, јасно су упрли прстом да их нико није слушао са Запада, а да их и ми у Београду понекад нисмо довољно разумели у колико тешкој позицији се налазе, јер водећи рачуна о грађанима и Беграда и Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, Зрењанина, ... Крушевца некада нисмо имали довљно времена да чујемо њихове проблеме и муке", рекао је председник.

Он је додао да је при томе двоје Срба грешком изашло на изборе, јер није имало ТВ па није било информисано, што је 0,029 посто, а изашло је и 449 Албанаца мање него 2021. године.

Према његовим речима, то је историјски резултат, јер се никада нешто слично није десило на европском тлу.

Вучић: Гласаћемо против тзв. Косова у Савету Европе

Ми ћемо гласати против чланства тзв. Косова у Савету Европе и немојте више да нас лажете и варате, рекао је данас председник Србије Александар Вучић напомињући да се обраћа онима из Европе и света који мисле да имају право да тумаче ствари онако како хоће, а не онако како пише, да нас лажу и варају.

Вучић је у обраћању грађанима захвалио српском народу на северу КиМ који је јуче показао да није шака зоби и да их неће понижавати, као и да ће тако и руководство Србије да се понаша.

"Желим да се захвалим српском народу на северу КиМ зато што је стрпљиво и трпељиво, јер је знао да је то интерес земље, трпео присуство окупационих снага на северу КиМ, који ниједан камен према њима нису бацили, никога мрко нису погледали, али су силлином и снагом воље показали да нису шака зоби и да их неће понижавати. Тако ће и руководство Србије да се понаша", поручио је Вучић.

Он је рекао и да ће наредних дана бити много важних тема које ће се разматрати.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике