МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Забринут сам због ситуације на КиМ, Курти провоцира сукобе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Забринут сам због ситуације на КиМ, Курти провоцира сукобе

12. мај 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије изјавио је данас да је веома забринут због ситуације на КиМ, посебно на северу покрајине и истакао да је специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, током данашњег састанка, пренео да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.

"Све то што раде, то је толико лоше да немам речи", нагласио је Вучић.

Он је додао да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.

Вучић је нагласио да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невешти и наивни јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, "а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже".

"Толико о принципима", констатовао је Вучић.

Вучић: Курти за сутра планирао упад у Звечан, Лајчак забринут

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сутра планирао упад у Звечан и додао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак забринут због ситуације на КиМ.

"Ушли смо у зачарани круг. Курти не жели да формира ЗСО. Курти је за сутра планирао упад у Звечан, јер је његов кандидат наводно победио. То је планирао за сутра, да ли ће да помери или не... Имају могућност до 28. да померају", рекао је Вучић на питање да ли улазимо у нови зачарани круг и нове тензије с обзиром на то да се ближи датум за проглашење коначних резултата избора, да је ЕУ понудила прелазно решење до тада како би се формирале институције са Србима и како би то био услов за ЗСО, али да је услов Београда за повратак Срба у институције формирање ЗСО и повлачење специјалаца.

Када је реч о томе шта је Лајчак њему рекао на састанку по питању ситуације на КиМ, Вучић је истакао да је Лајчак забринут и да је он разговарао са са Србима са севера, са људима из НВО и Српске листе и других политичких партија.

"Сви су му рекли исто. Он је видео одлучност Срба да се супротстве Куртијевом терору и потпуној окупацији и забринут је. Да ли ће он то да тумачи на другачији начин, да не бих ја говорио, али оно што је његов утисак, он је, не као ја, али свакако забринут", рекао је Вучић.

Он је додао да није случајно рекао да, када неко тако страсно жели сукобе и готово по сваку цену као Курти, "колико год да бежите склањате се, повлачите се, покушавате да избегтнете и да сачувате мир", како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори са три одсто.

"Сећате се шта су они говорили о изборима у Белорусији, о изборима где год да окренете, који су милијарду пута легитимнији, не хиљаду или милион пута. Ста их брига, то је оно ово су наши, пошто су то наши и Албанци су наши, могу да раде шта хоће , па им је и три посто довољно. Што су урадили ово са Саветом Европе? Они нису у стању да прихвате амандан у којем се каже заштита територијалног интегритета и свих других чланица Савета Европе", рекаоје Вучић.

Оценио је да је до апсурда доведена повеља УН и међународно правни поредак, а још би да, како каже, "држе лекције".

Вучић је рекао да ће остати упамћено да се једна мала слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље УН, "макар за историјске уџбенике" и да њен преддседник није хтео да учествује у њиховим фарсама и иде на Исланд.

"Нека они раде своје, а ми ћемо своје. Ми ћемо да чувамо мир, али и никоме нећемо дозволити да гази наш народ", закључио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике