МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Ново малтретирање Срба у Житковцу код Звечана од тзв. косовске полиције
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Ново малтретирање Срба у Житковцу код Звечана од тзв. косовске полиције

18. јун 2023.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се на КиМ догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је на конференцији за медије рекао да су јуче насилно зауставили брата и сестру и да су Кристијана ударали ногама по телу и оборили на земљу, држали га у клечећем ставу, док су Дару оборили и вукли по земљи.

"Када је дошла њихова мајка Марија, са којом сам јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина на коленима држе на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала. Ти тзв. полицајци, лажни, рекли су да су све заустављали са кацигама и капама, па је ваљда требало да се иживљавају над њима. Замислите, деца од 15 и 17 година имала су капе и возила квад, па су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са децом као у филмовима", рекао је Вучић.

Казао је да та деца имају и мањег брата и да је то био велики шок за њега.

"Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност и да економски напредујемо, наша је земља заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напређује у својој историји, то су чињенице. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран патнер западним силама и налазимо се на европском путу, отворено говорим, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не бисмо служили по сваком њиховом захтеву беспоговорно и безусловно, како то воле да кажу, увек бисмо ми били кривци, па макар никакве кривице немали", рекао је Вучић.

Говорићу о ономе што је преостало да учинимо, јер излаза више немамо, додао је Вучић.

Вучић: Ниједан Албанац није убијен, нити рањен, а за Србе ни истрага

Председник Србије Александар Вучић указао је данас да ниједан Албанац од почетка године није ни убијен, нити рањен, нити теже повређен, док нема ни истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић испребијани и даље у притвору.

Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву указао и на друге случајеве.

“Браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани су у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја. Претпоставили бисте када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, да тај неће скоро изаћи из затвора, а не притвора, тај човек је у тобоже кућном притвору, у ствари је у нечему што није чак ни прави кућни притвор, де факто на слободи”, рекао је Вучић.

Такође је навео да је Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, наводећи да је метак тада окрзнуо и Душана С.

“Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, нити у било каквом другом притвору”, истакао је Вучић.

Према његовим речима, тзв. Косовска полиција је пуцала на Милана Јовановића из Звечана код нелегалног пункта на бистричком мосту кад је носио шерпе и лонце.

“Подсетићу вас да је КПС у првом тренутку рекао да се то није десило и да је то српска измишљотина. Нико из света, ни Еулекс ни они који су за то задужени, нису реаговали. Ћутали су као заливени, пустили да то прође”, рекао је председник.

Даље је навео да, када су докази јасно показани, онда су рекли: “Извините, мало смо пуцали”.

“Онда су рекли да су отворили истрагу, па су њих тројица били у кућном притвору, један у тобож правом притвору. Нећете веровати, нико није крив, нико више није у притвору”, указао је Вучић.

Навео је да је Куртијева полиција са два метка у леђа упуцала 29. маја Драгишу Гаљка кога је посетио у болници у Београду. Гаљак је, каже Вучић, два метка добио у леђа.

“Је л’ ви можете да верујете да уопште нема истраге по том питању? Не постоји ниједна територија у свету, полиција која такво дело не гони по службеној дужности. Јел’ можете да верујете да су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић истог тог 29. маја оптужени за кривично дело тероризма, хулиганизам, да људи ништа нису урадили”, навео је председник.

Каже да је су му представници НАТО-а рекли да знају да ти људи ништа нису урадили, али су их предали косовској полицији, јер, како су рекли, морали су то да учине по њиховим захтевима.

Вучић: Поручујем грађанима Србије да верују свом руководству

Србија ће сама доносити одлуке, неће се консултовати ни са ким и нема обавезе ни према коме, изјавио је председник Србије Александар Вучић у обраћању нацији данас у Београду, коментаришући ситуацију на Косову и Метохији.

"Разговараћемо када и други буду спремни да разговарају. До тада - нећемо", изјавио је Вучић.

Председник Србије рекао је да је свестан да смо ми (Србија) у односу на НАТО земље мали, али да је истовремено и довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен.

""Гледаћемо да чувамо мир и нећемо дозволити угрожавање припадника нашег народа само зато што су Срби", истакао је председник.

Вучић је рекао да је Србија суочена са најсложенијом ситуацијом у последње 24 године и да је наш народ, како каже, под ударом убица и превараната.

Председник је поручио грађанима Србије да верују свом руководству.

Вучић: Разговор са Куртијем бесмислен док не пусти ухапшене Србе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су „ствари доведене готово до краја“ када је у питању ситуација на Косову и Метохији, да је разговарао са „очајним“ Србима са КиМ и да они желе да сачувају мир, али не знају како.

„Људи би да сачувају мир али не знају како, али сам сасвим сигуран да ће они и у наредном периоду водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји, на Видовдан се све види - како се каже, и тада ће Срби, сигуран сам предузимати своје кораке за своју слободу у складу са међународним јавно правним нормама“, рекао је председник.

Што се нас тиче, рекао је председник, више никога нећемо обавештавати ништа сем о подизању и спуштању борбене готовости и обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо да испунимо у складу са Резолуцијом 1244.

„Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира, оне који желе да Срби буду мало тиши, а не тако гласни, када буду исељени. То се неће догодити. Немам ништа више да кажем, нека размишљају, то је све што имам да им кажем или нека тврде да је блеф, реалност, овако или онако, потпуно ми је свеједно“, рекао је председник.

Што се тиче предстојећег разговора са премијером привремених приштинских институција, Вучић је рекао да сматра да је сваки разговор бесмислен док ухапшени Срби не буду пуштени као и повучене, како је рекао, бесмислене мере.

„Што се тиче нашег политичког понашања, мислим да је бесмислен сваки разговор и не пада ми на памет да разговарам о било чему све док ухапшени Срби не буду пуштени и не повуку ове бесмислене норме о којима ћуте сви у свету. Има да их пуштате, и Србе да пуштате и да ове бесмислене одредбе да не пуштате камионе са робом повучете. Јел' мислите да изгладњујете људе на северу - неће вам проћи, јер ће ти камиони проћи, у неком тренутку, сад, за месец два, три, камиони ће проћи“, рекао је Вучић.

Председник је додао да је то кршење ЦЕФТА и свих споразума и да је бесмислено да се о било чему разговара док су у општинама лажни градоначелници и док се полицијске снаге Косова не повуку са севера и из зграда општина.

„Мислим да ћу технички да се појавим, обавестићу све 24 сата раније, али суштински од тог посла нема ништа. Али немојте да нас терате да у томе учествујемо, о чему да причам и седим са човеком који пребија људе, јер се супротстављају његовом режиму. Да ли знате да људе који су ухапшени у Штрпцу држе у притвору већ годину дана, годину дана у притвору да ли сте чули негде за то? Никога нису ни убили, ни ранили “, рекао је председник.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике