МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Официр за везу посетио ухапшене Србе на КиМ и уверио се да су малтретирани, хитно тражимо њихово ослобађање
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Официр за везу посетио ухапшене Србе на КиМ и уверио се да су малтретирани, хитно тражимо њихово ослобађање

20. јун 2023.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић посетио данас неосновано ухапшене Србе са КиМ који се налазе у притворним центрима у Подујеву и у Гњилану и том приликом се уверио да је косовска полиција малтретирала и тукла све ухапшене Србе.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Он је у Гњилану посетио Радоша Петровића, Душана Обреновића који су ухапшени 29. маја, а у Подујеву је посетио и Милуна Миленковића Лунета, Немању Влашковића, Далибора Спасића, али и Милована Божовића који је ухапшен почетком априла ове године", рекао је Петковића на ванредној конференцији за медије.

Додао је да је Павићевић, који је тренутно на путу за Београд и да ће о свему сачинити званични извештај, установио да је косовска полиција посебно малтретирала и тукла ухапшене приликом привођења и одвођења у притворне центре.

"Озбиљне повреде су задобили неки од њих. Нарочито Душан Обреновић и Милун Миленковић Луне. Иначе и сада колико је прошло од хапшења свих Срба и даље су повреде видљиве. Нарочито код Лунета и Душана Обреновића", навео је Петковић.

Додао је да је Павићевић рекао и да Миленковић има и шавове по глави, модрице испод очију и да су трагови насиља и пребијања на његовом телу видљиви.

"Тукли су га док су га испитивали, док је седео везан на столици. Чак су у једном тренутку лекари тражили да Луне иде на снимање главе. Приликом хапшења је специјалац РОСУ је кундаком више пута ударио у главу Лунета и био је покривен белим покривачем да се то не би видело приликом одвођења", рекао је Петковић.

Истакао је да су сада ухапшени Срби добро, али и упозорио да ће многима остати трајни ожиљци који че остати.

Лажне изјаве Куртија и Гервале да су косовски полицајци киднаповани на простору КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петкових изјавио је данас да је апсолутна лаж премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија и министарке Донике Гервале да су приштински полицајци ухапшени на територији Косова и Метохије.

Лаж је и све оно што су данас на конференцији рекли Курти и Гервала, говорећи о некаквом киднаповању, истакао је Петковић на ванреној конференцији за новинаре.

"Киднаповања није било. Они су на територији централне Србије ухваћени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у опстини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља", рекао је Петковић.

Он је навео да их је обишао приштински официр за везу и уверио се да се налазе у одличним условима и да је третман према њима добар за разлику од онога у каквом су стању ухапшени Срби, који су брутално претучени.

Петковић је рекао и да је желео да укаже какав је третман косовске полиције према ухапшеним Србима и да за разлику од приштинских полицајаца, наша полиција поступила у складу са прописима и законом.

"Нико није малтретиран и није био тучен. То је данас потврдио и приштински официр за везу који је имао прилику да посети ухапшене полицајце", рекао је Петковић.

Он је истакао да су ухапшени приштински полицајци смештени у одличним условима.

"Свако од њих има своју собу и храну. Све што су пожелели то су и добили", рекао је Петковић.

Он је рекао да су косовски Срби невино ухапшени и да су изнесени докази за њих где се јасно види да "они сада чаме у казамату само зато што су Срби, и зато што су се политички успротивили насиљу који над Србима спроводи Приштина и Аљбин Курти".

"Хитно тражимо да се ослободе сви ухапшени Срби, да се повуче РОСУ полиција и лажни градоначелници", поручио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике