МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија се налази у најтежој ситуацији по питању КиМ, тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија се налази у најтежој ситуацији по питању КиМ, тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН

6. јул 2023. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности да се Србија налази у до сада најтежој ситуацији по питању КиМ и то не својом кривицом, као и да је у току етичнко чишћење Срба са КиМ које спроводи приштински режим.

Фото: Танјуг

"Јуче смо имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи и захтева неку врсту деескалације. Република Србије је испунила све шта се од ње тражило да би дошло до деескалације, али до ње не долази, јер режим у Приштини то не жели", рекао је Вучић у Председништву Србије.

Казао је да до тога не долази и зато што још неки подржавају Приштину у томе.

"Данас се наша земља налази у најтежој ситауцији, не својом кривицом, неодговорношћу и неозбиљношћу, као и не својом жељом да не буду сачувани стабилност и мир, већ свакодневним активностима режима у Приштини", рекао је Вучић.

Казао је да томе доприносе и они који на то ћуте и гледају благонаклоно акције које спроводи Приштина.

Оно што бих назвао тихим и не сасвим тихим етичким чишћењем Срба на КиМ, који ваљда немају право да ту живе ако се нису заклели Куртију, рекао је Вучић и додао да је на срећу таквих Срба мало на КиМ.

Не могу да ћутим и да саучествујем у прогону српског народа

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да не може да ћути и да саучествује у прогону свог народа тиме што би се, каже, правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничава хоће ли истину људима да каже или не.

Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву Србије, говорећи о акцији прогона, погрома и етничког чишћења коју проводи приштински режим над српским народом на КиМ, рекао да ће пренети шта је њихов план, кроз примере.

"Они су донели одлуку да свуда, а та одлука је донета још пре годину и по дана, да све виђеније Србе који би могли на било који начин да буду тачка отпора приштинском режиму и који би могли да буду неко ко неће да прихвата једностране приштинске одлуке на дневном нивоу, да ти људи морају да буду лии похапшени или убијени или склоњени са КиМ", рекао је Вучић.

Вучић каже да је та акција кренула још у Штрпцу, крајем 2021. године, када су ухапшени Братислав Николић Браца, Саша Милосављевић, Димитрије Рачићевић, Драгомир Милосављевић, Саша Спасић и Јадран Костић.

"Николић је у притвору у Подујеву, Рачићевић у Гњилану, Милосављевић, Спасић и Костић у северном делу Косовске Митровице. Знате ли због чега су ти људи у притвору? У притвору су више од годину и по дана, јединствен случај у целом свету. Због тобожње злоупотребе службеног положаја. Јесте ли чули некада да неко ко није оптужен за најтежа кривична дела попут убиства или стављање у промет и производња опојних дрога да је у притвору годину и по дана? Не постоји такав случај у целом свету", рекао је Вучић и наставио:

"Али, Штрпце је обезглављено и у Штрпцу више нико не сме да подигне главу и не може да подогне главу, барем они тако мисле, и мисле да су на такав начин решили проблем".

Како је рекао, ћути Еулекс, ћути цела међународна заједница.

"Могао сам и ја да ћутим, нико у Србији се не би ни сетио, не могу да ћутим јер нећу да учествујем и да саучествујем у прогону свог народа тиме што бих се правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничавам хоћу ли истину људима да кажем или не", навео је председник.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

У току други део акције Приштине, удар на СПЦ и здравствени систем

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је у току други део акције којом Приштина жели додатно да застраши српско становништво на северу КиМ, а то је удар на СПЦ и здравствени систем.

Вучић је у обраћању јавности рекао да се сада, поред полицијских акција и уз помоћ познатог албанског и бошњачког лобисте, Алише Кернс, шефице спољнополитчког одбора британског парламента, која говори највеће лажи, уводе додатни елементи и спроводи напад на још два стуба српског народа на КИМ, а то су - СПЦ и здравствени систем, са покушајем да уплаше народ.

"Та госпођа каже да ће спровести истрагу. Ми већ спроводимо истрагу против ње, зашто то ради и ко је плаћа. Ако влада Велике Британије није реаговала, ми морамо да реагујемо", пориучио је Вуцић.

Вучић је током обраћања показао мапу са стањем на тетену, на којој се види у којим местима се налази тзв. косовска полиција, а која ту нема право да буде.

Вучић је навео места која су они заузели на северу, а међу којима су Јариње, Шапић, Бело брдо, Јошаница, Извори, Хајдучки конак, Звечан, Зубин поток, Брњак, Лучки мост...

"То су све тачке у којима покушавају да покажу да Срби не могу да подигну барикаде и да би спречили доток робе, да би Срби остали без хране и лекова, да унесу страх у све српске куће и да скупом куповином купе оне бедне Србе којих је мало, али који раде за њих", рекао је Вучић, наводећи да је таквих 30 у тзв. косовским снагама безбедбност.

Он је рекао да је план да, против Резолуције 1244, до краја 2027. у тим снагама буде 4.950 људи.

Тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација имајући у виду да су животи Срба на КиМ и њихова безбедност угрожени.

"Ствари су се отеле контроли, српски народ је сатеран уза зид и зато ћу тражити хитан разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтембергом било где на планети Земљи, да обавим последње разговоре и укажем на ситуацију, да им кажем шта можемо и шта више не можемо", рекао је Вучић.

Додао је да ће након тог разговора Србија по први пут због дешавања на КиМ тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација, јер према речима Вучића, Србија жели да се понаша у складу са Резолуцијом 1244, међународно-правним нормама имајући у виду да су животи Срба и њихова безбедност угрожени.

"Седницу нисмо тражили раније јер смо знали да је то последња ствар коју морамо да тражимо пре него што одређене активности буду преузете које су тешке, али ми да дозволимо даљи погром, прогон и етничко чишћеје нашег становништа немамо право", рекао је Вучић.

Истакао је да ће на то тој седници захтевати да СБУН на основу својих овлашећања преузме хитне мере да заштити животе и слободу Срба на КиМ.

"То значи да ћемо захтевати да Савет безбедности наложи међународно безбедносним снагама КФОР да испуне обавезе које им приписују чланови 15 и 9 Резолуције 1244 СБ као и чланови 3 и 4 анекса 2 те Резолуције", рекао је Вучић.

Под један, према речима Вучића, да моментално на терену онемогуће свако даље деловање безбедносних и других структура привремених институција са седиштем у Приштини које угрожава животе, слободу, безбедности и опстанак Срба на КиМ.

"Под два, да изврше демилитаризацију свих наоружаних албанских формација у складу са Резолуцијом 1244, те ће у складу са одговором постојати и трећа тачка или не", истакао је Вучић.

Од Савета Безбедности Уједињених Нација ће према речима Вучића, бити добијен одговор на питање ко има дужност да заштити животе и слободу Срба, да ли су то снаге КФОР на основу овлашћења из Резолуције 1244 или је за то према Савету безбедности надлежан неко други.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике