МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Годишњица страдања Срба и Рома у општини Ораховац
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Борислав Тајић на обележавању годишњице страдања Срба и Рома у општини Ораховац

18. јул 2023.

У Великој Хочи испред споменика убијенима и киднапованима данас се обележава 25 година од страдања Срба и Рома у општини Ораховац. Овај стравичан злочин починили су припадници ОВК за који до данас нико није одговарао. Окупљени су прошетали главном улицом Велике Хоче до спомен обележја страдалима носећи цвеће и слике убијених и несталих Срба из Ретимља, Оптеруше и Зочишта. Обележавању годишњице страдалим и киднапованим Србима и Ромима у општини Ораховац, присуствује и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

” Овде смо заједно у знак сећања на трагедију српског становништва овог краја, на масовна киднаповања, убиства на 84 невино страдалих жртава, српских житеља, Ретимља , Оптеруше, Ораховца, Велике Хоче и Зочишта у периоду од 1998 до 2000 године. Тешко је наћи речи утехе . Не зато што су имали неку кривицу или урадили нешто било коме, већ због тога што су били Срби и што су рођени као Срби на својој земљи, Косову и Метохији. Они су симбол мучеништва и страдалаштва српског народа на КиМ. Трагедија последњег рата мало кога је погодила као што је погодила становнике општине Ораховца, породицу Костић која је изгубила 17 својих чланова. Већина родитеља умрла је не сазнајући за судбину своје отете деце. Оно што је рекао и писао ваш суграђанин породице Костић из Ретимља код Ораховца са разлогом се описује као најтрагичнија породица на Ким. Најпре, Југослав Костић отет 10 јула 1998. године, недељу дана касније убијен је и земљорадник Анђелко Костић, затим су заровљени и сви коју су се ту затекли. У тим данима 17, 18 и 19 јула 1998 године, киднаповано је 43 Срба који никада од тада нису виђени. Када је 2018 године у Великој Хочи у својој 83 години живота преминуо Драгољуб Костић измучена српска старина један од ретких случајева преживелих Срба из тог села, народ је на гробљу шапутао, сахрањен је човек који је одавно умро и који је међу нама живима ходао само да би сведочио истину о киднапованим синовима и тражио помоћ у задовољавању правде. Њему су јула 1998 године у размаку од 7 дана терористи киднаповали двојицу синова, Југослава и Сашка, починиоци и до дан данас нису пронађени. Данас после 25 година кривица је и на онима који не раде ништа или раде све да се починиоци не пронађу и не казне. Не заборавимо жртве и у Обилићу, Гораждевцу, Липљану, Старом Грацку, Церници и Ливадицима и свих оних оплаканих и најближих чији остаци још нису пронађени”, рекао је Борислав Тајић, заменик директора Канцеларије за Ким.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Иначе, током јула 1998. у општини Ораховац живот је изгубило 47 људи, а киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома и то претежно цивила.

“Данас и када год се сећамо свих наших жртава знамо да Бог не узима ништа узалуд и да ће Бог настанити све њих у царству своме јер су многи од њих испунили највећу Христову заповест, а то је да нема веће љубави него положити живот за брата свога. Ми као црква увек смо ту да охрабримо, утешимо и ојачамо јер зато црква и постоји”, рекао је Милан Стојковић, парох Велике Хоче.

“На многим местима данас не можемо отићи, на многим местима су само згаришта и рушевине, али душе ових мученика у њима пребивају. Верујем једног дана ћемо доћи овде обучени у свечана одела да их славимо као Светитеље, као новомученике Ораховчке, јер су страдали не само зато што су некога мрзели, већ што су бранили свој кућни праг своју икону и што су се осењивали крсним знаком, а крст побеђује на крају” рекла је Оливера Радић из Ораховца.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“Морам признати да када сам дошла у Велику Хочу јако сам била пријатно изненађена великим бројем деце. Та деца морају да се науче да не мрзе већ воле. Знам шта значи свака информација која вам је потребна да би сте могли да наставите савремени живот, исто тако знам да све породице које траже своје нестале размишљају само о томе” , рекла је Исидора Граовац, члан Удружења несталих Републике Српске.

“Окупили смо се како би одали почаст свим невино настрадалим, несталим и убијеним жртвама у последњем рату на територији Ораховац. Сећање на све жртве морамо да чувамо вечно као што чувамо и негујемо Косовски завет”, казао је Александар Мицић, председник ПО Ораховац.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба и Рома током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике