МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »У Штрпцу обележен Дан општине, захвалнице за председника Вучића и директора Петковића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

У Штрпцу обележен Дан општине, захвалнице за председника Вучића и директора Петковића

10. август 2023.

У Дому културе "Свети Сава" у Штрпцу одржана је свечана академија поводом обележавања 35 година од успостављања Општине Штрпце.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Свечаности су присуствовале заменица и помоћница директора Канцеларије за КиМ Душица Николић и Милена Парлић, а добродошлицу им је пожелео градоначелник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

На церемонији је уручена захвалница општине и грађана Штрпца председнику Србије Александру Вучићу за помоћ, подршку и искрено пријатељство овој општини и њеном развоју.

Такође, директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и Канцеларији за КиМ уручена је захвалница за све што чине за српски народ на КиМ, за беспоштедну борбу за бољи живот свих који живе на простору КиМ.

Захвалницу је у име директора Петра Петковића примила заменица директора Душица Николић која се срдачно захвалила на овом признању и истакла да награда припада свим грађанима Сиринићке жупе.

Честитајући Дан општине мештанима Штрпца, Николић је присутнима прочитала и честитку директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића у којој се каже:

"Драги пријатељи, браћо и сестре, драги моји Штрпчани.

Дозволите ми да вам на првом месту у име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име, као и име Владе Републике Србије честитам Дан општине.

Признање које сте нам данас доделили, припада вама браћо и сестре Сиринићке жупе и упућујем га вашој истрајности, вашој трпељивости, вашој храбрости и одважности да истрајете на својим вековним огњиштима и останете и опстанете своји на своје упркос свим изазовима.

Као што вам они који за мир не знају никаквом силом, претњама нити провокацијама не могу одузети из срца ваше и наше Штрпце ни државу Србију, тако ни из Штрпца не могу отргнути ни Брацу Николића ни Димитрија Рачићевића, ни Сашу Милосављевића, ни Јадрана Костића, ни Сашу Спасића ни Драгомира Милосављевића, који готово две године без икаквог основа труну у заточеништву пред очима међународне заједнице која се прави невешта.

Страшне су се муке драга браћо и сестре, надвиле над српски народ, од Сиринићке жупе до Лепосавића, али ћемо зато нашим јединством, нашом праведном борбом за мир, за будућност, за просперитет на овим просторима бити јачи од сваког искушења. На том путу имаћете и надаље, као и до сада, снажну подршку ваше једине државе Србије и председника Александра Вучића, као и читавог тима Канцеларије за Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Борићемо се заједно да ниједна мајка, ниједно дете не доживи поново судбину малог Стефана и његовог брата Милоша, да једна Готовуша не буде симбол страдања већ српског заједништва и напретка и знам колико данас снаге и енергије даје и наш градоначелник Далибор Јевтић са својим тимом да Штрпце остане једна од водећих српских општина на Косову и Метохији.

Зато је важно што данас имамо економски јаку и стабилну државу Србију која може да улаже и помаже читаву Сиринићку жупу, то чини и чиниће још снажније у годинама које долазе.

Драга браћо и сестре, захваљујући вам од срца на овом признању, оно нас све у Канцеларији за Косово и Метохију обавезује да се још снажније боримо за српско име и барјак на Косову и Метохији!

Срећан вам Дан општине!

Живела Србија, живело Штрпце и слобода за сву нашу невино заточену браћу!"

Присутнима се обратио и градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевић који најпре гостима пожелео добродошлицу, а својим суграђанима честитрао Дан општине.

„Овај дан и овај празник дочекујемо помешаних осећања. Са поносом желимо да се подсетимо и на нашу традицију, историју, да говоримо о нашим природним и духовним богатствима и богатствима народа који живи у Сиринићкој Жупи. С друге стране Општина и грађани Штрпца уназад неколико година су мета режима у Приштини и на различите начине Приштина чини све да наш живот учини што тежим како би, пре свега Срби напустили општину Штрпце“, рекао је Јевтић и додао да ће се Срби супротставити томе онако како су то увек чинили.

Јевтић је подсетио да се шест суграђана Штрпца већ 20 месеци налази у „казаматима“ Приштине, где су им сва права угрожена, али да су, упркос свему, одлучни да истрају у борби за правду.

Такође, захвалница је додељена и председнику Српске листе Горану Ракићу, коју је у његово име примио Срђан Поповић.

Након обраћања и доделе плакета уприличен је богат културно уметнички програм за госте.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике