МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележене две деценије од убиства деце на Бистрици, Терзић: Највећа мрља међународне заједнице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележене две деценије од убиства деце на Бистрици,Терзић: Највећа мрља међународне заједнице

12. август 2023.

Парастосом у цркви Рођења пресвете Богородице у Гораждевцу, литургијом за упокојене и обиласком гробова убијених дечака Ивана Јововића и Панта Дакића данас је обележена двадесета годишњица злочина над српском децом на Бистрици.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ни после двадесет година починиоци убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу нису пронађени.

Поред породица жртава убијених и рањених обележавању годишњице присуствује велики број житеља Гораждевца и других места на КиМ. Присутан је и Милош Терзић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, који је почожио венац на споменик.

"Тог дана пуцали су на српску децу и ударили на оно што нам је највредније и где смо најосетљивији. То није био само пуцањ на децу већ на читаву Србију. Данас 20 година од тог монструозног чина, српска деца на КиМ живе у страху, изолацији, неизвености. И ове 2023. године имали смо покушај албанских терориста да убију српску децу и то на Бадњи дан. Једина кривица Иванова и Пантова 2003. године је та што су желели да носе поносно српско име овде у Метохији и да заједно са својим родитељима, не желећи никомо зло, остану и опстану на вековним огњиштима", нагласио је Терзић.

Он је додао да ће Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ увек бити уз српски народ у Метохији, додајући да ће злочин остати упамћен као једна од највећих мрља за међународну заједницу.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Република Србија негује културу памћења и сећа се својих страдалника и невино страдале деце у Гораждевцу, Јасеновцу и на Петровачкој цести, а наш задатак и будућих генерација јесте да тражимо правду која се очигледно негде изгубила. Са овог места шаљемо поруку међународној заједници, али и онима у Приштини, да су Срби на КиМ сложни, уједнињени у болу и тузи, а српска држава је велика подршка и неће дозволити нове погроме, протеривања, етничка чишћења, и убијања српске деце, не зато што то неко у Приштини не жели, очигледно је да жели, а то смо видели на Бадњи дан, већ јер Србија то никада неће дозволити", закључио је Терзић.

Литругију и помен служи епископ новобрдски Иларион, уз саслужење монаха из Високих Дечана.

"На овај дан смо се сабрали овде у спомен Ивана и Панта, деце овога места, ове земље, ове речице, деце свих нас. Иван и Панто су постали познати и признати у нашем роду, они су наша нада, они су отишли у руке свога створитеља да се радују вечној слави. Оно што се њима десило говори нам шта је какав је овај свет, који у злу лежи.

Владика Иларион је замолио присутне да презиру зло.

"Сво ово страдање једног дана ће да нам заблиста. Ми живимо вером у васкрсење Христово и док смо у заједници са њим у могућности да васкрснемо са њим и то је једина нада. Ако се Ивану и Панту не да могућност да васкрсну, какав је то живот, то нам је једина нада да се састанемо са њима. Ми живимо због тог поновног загрљаја, за тим чезнемо, томе стремимо и то нам даје снаге да окренемо леђа злу. Што је човек више растерећен од зла, лакше се бори против њега", поручио је епископ новобрдски, преневши окупљенима благослове патријарха Порфирија, који се моли за наш народ на Косову и Метохији.

Отац убијеног Панта Дакића, Милисав Дакић, истакао је да до данас нико није одговарао за овај злочин.

"Докле ће ово да траје не зна се. Нама Србима није добро, не знам да ли ће се ишта предузети, не само за убиство Ивана и Панта, већ за сва убиства на Косову. За мене је осећај исти као и оног дана, и трајаће док ми траје душа", казао је Дакић.

"За нас би значило да се открије ко је убица. Замислите убица мог детета шета, можда ми се смеје путем, био бих најсрећнији када би могло да се сазна и све оконча", поручио је Дакић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике