МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Парлић на отварању манифестације 'Соколица 2023'
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Парлић на отварању манифестације 'Соколица 2023'

24. август 2023.

Међународна културна манифестација „Соколица 2023“, двадесет седма по реду, свечано је отворена синоћ у склопу бањског комплекса „Рајска бања“.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Отварању ове манифестације присуствовала је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић која је је истакла да јој је част и задовољство да присуствује овом догађају који окупља уметнике и заљубљенике у уметност из читавог региона.

"Ова манифестација ће наредних дана писаном речју и четкицом преносити мисао и лепоту наше јужне српске покрајине. Такође је част и задовољство поздравити наше познате и признате ликовне уметнике, песнике и писце, како из централне Србије, Црне Горе, тако и из Републике Српске и Хрватске. Српски народ је кроз историју страдао, али и стварао. Најлепше песме, поезија, најлепша уметност је настала из страдања, тако да се радујем што ће ови дивни људи бити се у прилици да садашњи тренутак својим очима забележе, емоцијом проткано ово садашње време, бреме нашег народа који носи и сачувати у времену и оставити за неко трајно сведочанство неким новим будућим генерацијама", навела је Парлић.

Она је додала да је вечерас овде да све госте поздрави у име директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића и својих колега с једном јасном поруком да ће Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ, Министарство културе наставити да подржавају овакве и сличне активности и да ће бити спона и мост очувања, али и нових стварања који произилазе из вишевековних исконских светиња које постоје на овим просторима.

Песник из Косовске Митровице, Милан Михајловић, стални учесник манифестације "Соколица" се осврнуо на сами почетак манифестације, далеку 1997. годину, када су настали песнички сусрети са 67 учесника, које су назвали "Песнички маратон". Он је истакао да је називу кумовао, као и целој манифестацији "Соколица" покојни Часлав Милисављевић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Већ смо следеће године имали песнички маратон са скоро 90 учесника. Онда се појавио вечити дечко, сада већ уснули, Мирко Жарић, који је читао песме без престанка и говорио како је то песнички маратон и може да траје до јутра. Тако су ти песнички сусрети попримили други назив Госпојински сусрети песника са око 20 учесника. Тако ћемо и ове године уочи Госпојине угостити двадесетак песника са КиМ, централне Србије,Црне Горе и Републике Српске. Доделићемо традиционално "Песничко успеније", али и постхумно песничку повељу нашем песнику Немањи Радовановићу, који није дочекао да изда своју прву књигу", рекао је Михајловић.

Он се захвалио Општини Звечан, Канцеларији за КиМ, као и КУД-у Звечан који помажу у реализацији Госпојинских сусрета песника.

Председница КУД-а Звечан је рекла да су радосни јер у овако тешким околностима успели да организују ову међународну културну манифестацију "Соколица".

"Обрадовала сам се сликарима који су дошли и рекла сам да они више нису наши гости, већ су потали неодвојиви део нас, јер су овде већ неколико година уназад. Они ће наредних дана вредно радити, сликати. Сви заинтересовани посетиоци могу их обилазити док они буду сликали крај својих бунгалова. Оно што треба посебно нагласити , а чему ће се највише обрадовати наши малишани, јесте Дечија ликовна колонија, која ће бити одржана у башти Радничког дома, а увече ћемо имати омаж рано преминулом песнику Немањи Радовановићу и Великогоспојинско саборовање песника", рекла је Јелена Никић.

На манифестацији учествују академски сликари и песници из централне Србије, са Косова и Метохије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске, чинећи ову културу смотру веома разноврсном и богатом у уметничким изражајима.

Међународна културна манифестација траје до уторка 29. августа. Покровитељи манифестације су Канцеларија за Косово и Метохију и Општина Звечан, а организатор догађаја КУД „Звечан“.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике