МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Курти и његова полиција раде све да створе нову кризу јер им то једино одговара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Курти и његова полиција раде све да створе нову кризу јер им то једино одговара

01. септембар 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и тзв.косовска полиција свете Србима уместо да иду у правцу деескалације, као и да раде све супротно само да би испровоцирали Србе и створили нову кризу јер једино им то одговара.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је за ТВ Пинк рекао, поводом јучерашњег хапшења па пуштања младића српске националности на Бистричком мосту, да су га ухапсили и киднаповали, а не привели на разговор како су рекли, о чему сведочи и то да је са лисицама убачен у комби и одведен ка јужном делу Косовске Митровице.

"Ради се о спортисти који је крив само зато јер је Србин. Иако је полиција рекла да је приведен на информативни разговор, зна се да се ту редовно заустављају и малтретирају Срби. Одатле је у више наврата пуцано са тог моста. Ставили су му лисице. Ако је сведок како тако поступају. То је било право хапшење односно киднаповање младог човека који је крив што води кик бокс клуб", рекао је Петковић.

Он је истакао да Приштини не значи ништа ни позив ЕУ да под хитно повуче из и око општинских полицију, да тзв градоначелници посао обављају из других просторија и да се апсолутнои учини све да дође до нормализације и формирања ЗСО.

"Уместо да се иде у том правцу ради се све супротно. Он не жели никакав мир, жели да отежа ситуацију", рекао је Петковић.

Додао је да је од почетка године шест Срба је рањено, преко 10 ухапшено.

"Хапсе се и јужно од Ибра и оптужују за наводне ратне злочине иако нема доказа", рекао је Петковић.

Запад не жели да види да је њихово чедо у ствари монструм

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Србија увек била одговорна страна и да се увек одазивала позивима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака, за разлику од Приштине која је то одбијала.

Он је за телевизију Пинк рекао да је тзв Косово чедо Запада, и да Запад не жели да види да је то чедо монструм, које доноси одлуке које су у супротности са повељом УН и које нарушавају мир и стабилност на целом Западном Балкану.

"Они са Запада који су јаки и моћни и доносе многе важне одлуке су ти који кажу да је Курти несташан, али он је премијер у Приштини, изабран од грађана, има свој мандат. Тако говоре јер га пуштају да се тако понаша", рекао је Петковић.

Говорећи о новој рунди дијалога на високом нивоу, Претковић каже да је председник Србије Александар Вучић одмах прихватио тај позив као и све претходне.

"Важно је да разговарамо и ми ћемо то чинити и још једном објаснити позицију Срба на КиМ. Нисмо ми одговорни за ситуацију на КиМ, а тзв Косово свуда у свету говори да смо ми криви и лажу и лажу. Јасно је да Курти није сам, нисмо ми наивни, наставићемо да водимо нашу независну слободарску политику и обезбедимо бољи живот и будућност за наше Србе за нашу дечицу која су данас кренула у школу", рекао је Петковић.

На питање о лажној фотографији лидера Српске листе Горана Ракића, он каже да су од Џефа Безоса направили да је председник Српске листе.

"То је измонтирао један Србин и објавио на друштвеним мрежама, а онда су неки амбасадори кренули да се баве тиме. А Ракић две године није ишао на море, у августу му је преминула мајка, а пре тога је био уз њу и српски народ на протестима против лажних градоначелника. Није то само било на друштвеним мрежама, то су одмах преузели и приштински медији, што говори о спрези са Србима који раде против своје земље и Српске листе. Зашто газите сопствени народ", запитао је Петковић.

Боримо се за сваког Србина на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Канцеларија у контакту са породицама свих ухапшених Срба на северу КиМ, али и јужно од Ибра, да одмах ангажују адвокате и да чине све да се помогне људима који се хапсе "на правди бога".

"Преко 10 Срба је ухапшено од почетка године, у притвору се и даље налазе и Божовић и Луне и Орловић и Виријевић, све су то Срби који су у казаматима због српског имена и презимена и зато што су бранили своје право да живе у миру на КиМ. Случај Штрпчана, то је незапамћено у историји правосуђа на КиМ. Сви ти притвори и наводна суђења и све што Аљбин Курти чини преко правосуђа је право лице србомрзачке политике коју он води", рекао је Петковић за Пинк.

Он је подсетио на начин на који се третирају ухапшени Срби и истакоа да се малтретирају и њихове породице.

"Брацу Николића и осталу петорицу држе у притвору годину и осам месеци без доказа, без рочишта, где се оглушују у одлуку врховног суда и када се донесе одлука да се пусте породице дођу да уплате кауцију, а онда ухапсе и породице. Држе их до истека рока када треба да уплате кауцију. Четири породице то нису успеле јер то треба до 16 сати, а њих су буквално притворене држали до тада. Видећемо шта ће се данас дешавати јер је поднет захтев судији за продужење рока када је реч о плаћању те кауције. Те последње дане када треба да пусти те људе, Приштина чини све да направи потпуну агонију породицама", рекао је Петковић.

Када се ради о Србима јужно од Ибра, он је казао да се таргетирају интерно расељени људи чиме се додатно шаље порука да се они заплаше, да не обилазе своја имања, где затичу често порушене куће.

"Када комшија Албанац жели да преотме имовину Србина који је исељен не живи на местима где Срба и нема попут Метохије или градова попут Ђаковице, Пећ, Клина, Исток, они да би их притисли да продају имовину оптуже их наводно за некакве ратне злочине, доведу пред суд двојицу Албанаца који лажно сведоче и онда креће агонија за те људе", рекао је Петковић и додао да они шести или седми пут по доласку бивају ухапшени по неким тајним оптужницама и нађу се у притвору без основа.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике