МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић из Брисела: Разговори завршени неуспешно, ми смо прихватили компромисни предлог ЕУ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић из Брисела: Разговори завршени неуспешно, ми смо прихватили компромисни предлог ЕУ

14. септембар 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после састанка на високом нивоу, у оквиру дијалога Београда и Приштине, да су разговори завршени неуспешно, у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа.

Фото: Танјуг

"Сви ми имамо своје предлоге, Албанци своје, ми своје - на крају, ми смо као Србија прихватили компромисни предлог ЕУ, Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан", рекао је Вучић.

Истакао је да је, што се тиче самог тока преговора, било не много пријатних, већ углавном непријатних ствари, пошто се сви боре за своје.

"Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО и то је суштина свега, Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли, не само ми, већ ЕУ - какав је ходограм и како ствари морају да се одвијају и такав њихов предлог, упркос томе што није ни мало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све", рекао је Вучић.

Мислим да ћете ускоро добити потврду и од европских званичника о томе, додао је председник Србије.

"Ми смо изнели да од нашег последњег сусрета и од последње изјаве 27 представника ЕУ од 3. јуна, имамо 22 еклатантна потеза Приштине, и данас смо имали у Кориљу у општини Звечан, где су провоцирали и покушавали да застраше људе. И када су видели да сам ја то изнео током самог дијалога, људе су повукли, али то се свакодневно дешава, у последња два месеца имамо 55 одсто више инцидената под Кутијем него у најгорој години у време било кога другог на власти на КиМ. На те чињенице смо указали овде", навео је Вучић.

Како је рекао, очигледно да није лако време пред нама.

"Србија се трудила и била веома конструктиван, озбиљан и одговоран партнер међународној заједници. Видећемо како ће ствари тећи убудуће", рекао је Вучић новинарима.

Предлог подразумевао да се најпре разговара о ЗСО

Председник Србије Александар Вучић је, коментаришући компромисни предлог ЕУ на данашњем дијалогу у Бриселу, рекао да је он подразумевао да се најпре разговара о Заједници српских општина.

"То значи да најпре разговарамо о ЗСО, да видимо има ли тог кредибилног процеса или нема, уколико бисмо установили да је тај процес кредибилан и да идемо ка формирању ЗСО, паралалено са тим бисмо ми кренули да радимо на ономе што су наше обавезе, међутим, друга страна то није прихватила", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је додао да су на састанку разговарали и о ситуацији на северу КиМ, те да је указао на то колико у сваком процесу успостављања рационалних односа смета и омета свакодневно шиканирање и хапшење и држање у притвору Срба.

"Покренуо сам и питање експропријације, илегалне експропријације, покренули смо питање исељавања Срба из њихових институција и са места где раде. Не верујем да је ту постигнут било какав напредак осим што верујем да ће на тзв. бели папир који је добијен од ЕУ Аљбин Курти морати да одговори везано за експропријацију што, а што се избацивања Срба тиче, не верујем", рекао је Вучић и додао:

"Разговарали смо и о једној и другој ствари, ово је резултат".

Најбоље решење за изборе градоначелника на КиМ су оставке

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Бриселу да је најбоље решење, када је реч о изборима за градоначелнике на северу КиМ, да се иде на оставке.

Фото: Танјуг

"Добио је одговор и (Габријел) Ескобар са којим сам ја разговарао касно синоћ, да је најбоље решење да се иде на оставке, зато што цео програм, петиције и свега другог - да ли ви знате колико би то било да се само иде кроз то. Знате ли каква је процедура? Намерно измишљена и сви то знају и овде, да је то намерно направљено да би се избегао суштински изборни процес ", рекао је председник у обраћању новинарима након још једне рунде преговора Београда и Приштине.

Вучић је објаснио да је у случају петиција потребно 118 дана да би се дошло до тренутка расписивања избора и да је неко намерно то све направио.

"Курти каже да му не пада на памет да се одрекне не знам чега него своје двојице градоначелника. Као што знате у Зубином Потоку и Звечану су претпостављам Тачијева партија градоначелници, а овамо су у Лепосавићу и Митровици лажни градоначелници из Куртијеве партије. То је један приступ који не разумем, али сам ја рекао да сам спреман да разговарам са Србима у сваком тренутку и да видим како ми можемо да допринесемо и по том питању деескалације ситуације", рекао је председник.

Вучић је додао да ипак то није било на дневном реду, већ друге ствари.

"Да ли смо дискутовали о овоме, јесмо дискутовали, о свему смо дискутовали, али био је Европски предлог на дневном реду и ово је резултат који сам вам већ рекао", рекао је Вучић.

Увек ћемо морати да разговарамо, не верујем да је ово "крај света"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после неуспешних разговора у дијалогу Београда и Приштине, да ће увек морати да се разговара и да не верује у то да је ово "крај света".

Вучић је тако одговорио на питање шта је сада наредни корак после неуспешних разговора.

"Не знам шта бих вам рекао. Свакако да ћемо увек морати да разговарамо, ја не верујем у то да је ово 'крај света'. Сигуран сам да ће се чути одговор ко је заслужан, ко је одговоран, то је једноставно нешто што мора да се догоди. Оно што је за нас важно, то је да сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо", рекао је Вучић новинарима у Брислеу.

На питање да ли је Европска унија помињала неке мере, Вучић је одговорио да он није Аљбин Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да "употребите бич против Србије".

"Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом, ја то не радим, то није мој принцип деловања, то није мој животни принцип. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани. Што бих ја то радио, питајте ЕУ", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике