МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Дижем глас у име свих који верују у принципе УН
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Дижем глас у име свих који верују у принципе УН

21. септембар 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да жели да подигне глас у име Србије, али и у име свих оних који и 78. година од оснивања УН истински и једнако верују да су принципи повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава, али и залог самог опстанка људске цивилизације.

Фото: Танјуг

Он је на дебати током заседања 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку рекао да се ту обраћа као представник слободне и самосталне земље, која се налази на путу прикључења ЕУ, али истовремено није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила.

"Нови глобални талас ратова и насиља који ударају на темеље међународне безбедности јесте болна последица, чији узрок лежи у напуштању Принципа зацртаних у Повељи УН. Сви који говоримо у овом дому, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавајући са стварним и замишљеним непријатељем, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности уз недовољно реалног сагледавања ствари", рекао је Вучић.

Он је истакао да иако су сви чули речи генералног секретара УН Антонија Гутереша, мало ко га је слушао, а да готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи.

"Уосталом, у ери доминације социјалних мрежа, у којој је важно само добити 'лајк' више, у ери у којој сваком кућном љубимцу се посвећује више пажње него деци, није ни чудо да не разазнајемо опасности које су пред нама", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да не може и нема право као председник једне "невелике земље", да говори о односима између великих сила, да му то није посао, нити би то умео, али да може И жели да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица.

"Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још није завршен. Управо гажење Повеље УН у Случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим", рекао је он.

Према његовим речима, од претходне Генералне Скупштине УН Свет није постао ни боље, ни безбедније место.

"Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и да разговарамо. Као да су скоро сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у својим позицијама, одустали од тражења компромисних решења", рекао је Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић: Поштовање Повеље УН није избор, то је обавеза

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у УН да поштовање Повеље УН није избор, већ обавеза, као и да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН.

"То смо, уосталом, као што сам већ рекао помињући нека имена, имали прилике да чујемо и током досадашњих излагања већине мојих колега, између осталог, говорећи и о теми која је и даље доминантна у свим форумима - сукоб у Украјини. Сложићу се са њима када је у питању неопходност поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, што Република Србија од почетка доследно показује. Управо те апеле континуирано упућујемо већ деценијама, али са значајном разликом - Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН. Поновићу, свих држава чланица", рекао је Вучић у свом говору у дебати светских лидера на Генералној скупштини УН.

Каже да му је зато тешко да разумем како неки, ипак нису доследни када је у питању потреба поштовања територијалног интегритета Србије и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања.

"Ипак, желим да се од срца захвалим глобалној већини. Знатно више од половине чланица УН на нашем примеру подржава Повељу УН и не подржава насилно распарчавање моје земље. Драго ми је да за већину држава чланица УН дупли стандарди не постоје. Дубоко смо захвални свима вама који несебично подржавате и наше напоре за очување територијалног интегритета чиме потврђујете своју приврженост Повељи УН. Чувајући наше границе данас, чувате и своје границе и чувате мир. У ваше име, једнако као и у наше сопствено, наставићемо да из године у годину указујемо да одбрана принципа јесте исто што и одбрана слободе, независности и мира", навео је Вучић.

Неретко нам се чини да разговор са приштинском владом личи више на монолог него на дијалог, јер је тешко објаснити зашто више од 10 година од потписивања Бриселског споразума и преузетих обавеза немамо формирану Заједницу српских општина", истакао је председник Србије.

"Република Србија, њена влада и све институције у пуном капацитету раде на очувању дијалога са Приштином под окриљем ЕУ. То јесте наш задатак. Дијалог је могућ једино у случају да се сви, укључујући и европске посреднике, чврсто држимо договореног. Дисбаланс, по коме Србија вечито мора да попушта, не води решењу проблема. Напротив.

"Као што сам на почетку свог излагања рекао, Србија се налази на европском путу, спремна да себе мења, реформише и напредује. Србија данас има веома добру сарадњу са САД, у готово свим областима, и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи. Истовремено, Србија ће чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије, Латинске Америке. Не делимо људе по боји коже и њиховој религијској припадности, зато су наши односи са Народном Републиком Кином, Републиком Корејом, Јапаном и бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу", рекао је Вучић.

Такође ми не прекидамо ни наше важне и историјске везе са Русијом, навео је Вучић

Верујући да је дијалог једини начин за изналажење компромисног решења, истиче, Србија остаје посвећена овом процесу у циљу обезбеђивања мирног суживота Срба и Албанаца.

Нагласио је да мир и стабилност региона нема алтернативу.

"Са тим уверењем наступамо у свим разговорима под окриљем ЕУ", истакао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике