МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Еулекс није учествовао у истрази, Приштина желела да сакрије да су Срби мучки убијени
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Еулекс није учествовао у истрази, Приштина желела да сакрије да су Срби мучки убијени

28. септембар 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да мисији Еулекс није дозвољено да учествује у истражним операцијама у месту Бањска, јер Приштина жели да сакрије да су Срби убијени на бруталан и мучки начин.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Зашто сада сви ћуте и зашто нико сем Вучића не говори да је косовска полиција сама обезбеђивала место инцидента и није дозволила Еулексу да учествује у томе. Зашто се Еулекс није огласио о томе. Ја ћу вам рећи - Еулекс није учествовао у истрази косовске полиције јер су желели да сакрију доказе и чињеницу да су Срби мучки убијани од стране косовске полиције. То је требало да се сакрије од Еулекса и независне истраге", рекао је Петковић на конференцији за медије.

Он је казао да тражи од међународне заједнице и независних експерата да изврше независну истрагу и обдукцију уз помоћ српских патолога који би требало да изврше обдукцију.

"Имамо информацију да су породице извршиле идентификацију и да је Бојан унакажен. Имам фотографије али нису блуроване. Убијен је из непосредне близине, његова глава је унакажена", рекао је Петковић.

Како је истакао Србија је дошла до поузданих информација, доказа, фотографија, живих речии заштићених сведока шта се дешавало.

"То су искази који су доказани полиграфом да је Бојан Мијаиловић отац двоје деце од 6 година и 9 месеци, супруг син хладнокрвоно убијен након што је лакше рањен, пао на земљу и предао се и тако беспомоћан убијен и оверен у главу од косовске полиихје. то Свечља и Курти желе да сакрију", рекао је он.

Истакао је да Србија има све доказе и сведоке који су спремни да идентификују све Албанце убице који су учествовали у убијању Срба и додао да је због тога од кључне важности захтев Србије да међународна независна комисија са српским патолозима погледа тела и изврше обдукцију

"Приштина крије тела, важно нам је да видимо тела и Бојана и Игора и јасно видимо како су убијени. Реч је о грађанима Србије који су страдали. Ако посматрате ствари из Куртијеве визуре реч је о бруталном убијању чак и грађана које он сматра својим грађанима. Он жели да протера српски народ а оне које не успе да убије. То је доказао овом акцијом. Брутално убиство рањеног човека, то Приштина жели да прикрије", рекао је он.

Додаје да ће бити још тога чиме ће се разоткрити све лажи и преваре Приштине и оних из међнародне заједнице који га подржавају.

"Ми смо јуче тражили од Еулекса званичан допис где тражимо да се изврши додатна обдукција где би наши погледали тела. Већ четири дана Приштина покушава да сакрије тела.

У контакту сам са породицама убијених, са Лајчаком и његовим тимом. Јуче је било речи да ће предати тела, па су рекли да тужилаштво неће днк, а полиција инсистира, па да породица дође и да узорке. Пошто Игор нема родитеље, тражили су децу што супруга није дозволила, да јој још и децу малтретирају", рекао је Петковић.

Према његовим речима Свечља није дозволио Еулексу да буде присутан и да би се сакрило ко је у редовима косовске полиције који су дошли да убијају Србе, као и да за то српска страна има јасне недвосмислне доказе да су у тим редовима плаћене убице са намером да почисте цео простор и побију све Србе, а који су имали налог да се не враћају док не побију Србе.

"Наш једини захтев свих овоих месеци јесте да Кфор буде присутан на северу и да се повуче косовска полиција која нема шта да тражи ту на северу и то по Бриселском споразуму. Од почетка године до овог инцидента упуцано је шест Срба на Бистричком мосту. када се ради о страдалом Албанцу, он је страдао експлозива а није га нико убио. Он је наишао на барикаде постављане уз експлозив. То говорим да се види права природа свега што се дешавало 24 септембра", рекао је Петковић.

Нагласио је да је Приштина све лагала - и да ће Србија послати војску, која тада није била ни у степену приправности и за страдалог Србина у Новом Пазару и да је Радоичић повређен.

"Све живо су лагали и лагаће сваки дан да би показали везу локалних Срба и Војске Србије, а та веза не постоји", закључио је директор канцеларије за КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Упутили смо допис шефу мисије Еулекса са захтевом у вези обдукција

У допису који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу мисије Еулекса Ђовани Пјетру Барбану износи се захтев поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра у месту Бањска на северу Косова и Метохије.

"Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна", наводи се у допису.

Испуњење овог захтева, истиче се у тексту, је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основане сумње да су брутално ликвидиран након што су се предала.

"Ова чињеница посебно релевантна у случају убијеног Игора Миленковића. У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна спроведе посебну обдукцију", пише у допису.

С тога, додаје се, а имајући у виду делокруг надлежности Мисије као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања слободе одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено и снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике