МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Председник угостио породицу Јанковић са КиМ и најавио да ће крстити хиљадиту бебу из Пасјана
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Председник угостио породицу Јанковић са КиМ, родитеље хиљадите бебе рођене у Пасјану

25. октобар 2023.

Председник Александар Вучић изјавио је данас током разговора са члановима породице Јанковић са КиМ, чији је син Лазар хиљадита беба рођена у болници у Пасјану од отварања ове здравстене установе 2015. године, да је до сад у том породилишту рођено 1.045 деце и истакао да је наталитет на КиМ већи него у осталим деловима Србије.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је захвалио родитељима тромесечног Лазара и четворогодишње Уне што су их довели данас у Председништво и најавио да ће на крштењу бити кум малом Лазару.

Председник је рекао да неће моћи Лазара да крсте на територији КиМ, пошто, како је навео, вероватно не би могао да уђе на КиМ, али да то може да се обави и у неком месту у близини.

"Договорићемо се када да га крстимо, а патријарха ћемо питати да нам да неког владику. Ако одемо у Врањску епархију, Пахомије ће рећи да одемо у Прохор Пчињски. А могао би и сам патријарх да крсти Лазара ако буде желео, питаћемо га", рекао је Вучић.

Констатовао је да је у породилишту у Пасјану рођено сада већ 1.045 деце.

"На КиМ нам је виши наталитет него у остатку Србије, хвала Богу. И опет се на Косову Лазар родио", рекао је Вучић.

Председник је питао породицу Јанковић шта могу да учине за не само њих, већ за целу Коосвску Каменицу, на шта је добио одговор да су потребни додатни радови на вртићу у том месту.

"У Каменици имамо 170 деце у вртићу у Каменици", рекао је Вучић и додао да треба обезбедити одмах новац из текућих буџетских резерви.

Вучић је похвалио оца Николу истакавши да данас није лако пронаћи мушкарца који жели да чува и одгаја децу.

"Сви желимо двоје или троје деце, а нико неће да води бригу о њима", приметио је Вучић.

Он се интересовао да ли иду у цркву, и додао да његов старији син редовно иде у цркву, али да он сам није неко ко тиме може да се похвали.

"Али, верујем да смо уложили у цркве и манастире и у објекте других вера више него сви у претходних 60 година", рекао је председник.

Четворогодишњој девојчици Уни поручио је да су девојчице увек татине љубимице.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Имам двојицу синова, али кћерка је увек главна. Черка је татина мезимица. Можеш да добијеш колико год хоћеш браће, али ти си увек главна", рекао јој је председник Србије.

Он се и распитивао да ли људи одлазе из тог дела КиМ.

"Данас имамо, према последњим подацима које сам добио, ужасан наталитет, али је мање ужасно негу другима у окружењу, чак и код Албанаца и Хрвата", констатовао је Вучић.

Додао је да се показала успешна мера, коју су донели, а која подразумева додатних 50.000 динара за свако новорођено дете на КИМ.

"То нам даје резултате тамо где су људи сиромашнији, али у Београду то не важи, просто не желе децу. Негде желе, негде не желе", оценио је Вучић.

Никола Јанковћ захвалио је председнику што им је учинио велику част и што је пристао да буде кум њиховом сину Лазару.

"Такође, хвала вам на гостопримству. Имате поздраве од свих људи на КиМ, само да наставите тако, сви вас подржавају. Иначе, нама је најбитније што имамо болницу у Пасјану", рекао је Никола.

Вучић је одговорио да је њима свакако теже на КиМ па да је бесмислено да он било шта каже.

"Вас би да склоне са КиМ, а мене да черече зато што се не слажем са тим", одговорио му је Вучић.

Што се тиче болнице у Пасјану, председник је истакао да је то битно зато што је користи читаво Косовско Поморавље - Ранилуг, Клокот, Партеш, Каменица, Шилово, а да одмах када се из Прешева изађе стигне се у Пасјане.

Вучић је дадао и да су спремили поклоне за породицу Јанковић.

Лазареви родитељи, Тамара и Никола, рекли су новинарима после разговора са Вучићем, да се захваљују председнику Србије, али и Канцеларији за КиМ и њеном директору Петру Петковићу на свој помоћи коју пружају српском народу на КиМ.

"Породилиште у Пасјану је један од најбитнијих пројеката који је тада премијер Александар Вучић 2015. године отворио. Оно је од великог значаја. Сви ми из Косовског Поморавља идемо ту, у Пасјане. А од великог значаја је и помоћ коју Канцеларија за КиМ пружа за сваку бебу", рекао је Никола Јанковић.

Лазар је рођен 25. јула ове године, а тада је његова породица изразила жељу да детету име да лично председник Србије из захвалности за његово залагање за отварање породилишта у Пасјану, али и за свеукупну помоћ српском народу на Косову.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике