МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Терзић на обележавању славе Свети Димитрије у Косовској Митровици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Терзић на обележавању славе Свети Димитрије у Косовској Митровици

08. новембар 2023.

Косовска Митровица обележила је данас литургијом градску славу Светог Димитрија, којој је у име Канцеларије за Косово и Метохију присуствовао помоћник директора Милош Терзић. Он је свим мештанима Косовске Митровице, али и свим Србима широм Косова и Метохије који данас славе честитао овај празник.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Сви наши сународници који су се данас окупили овде на литургији, али и сви наши сународници широм Косова и Метохије који данас обележавају крсну славу представљају бедем одбране српских државних, националних и духовних вредности на Косову и Метохији. Данас у овим тешким временима нам је најважније да имамо јединство, да будемо саборни, удружени како бисмо још одлучније и енергичније бранили и чували српство на Косову и Метохији", поручио је Терзић.

Како каже, српски народ са Косова и Метохије најбоље зна колико ће та борба у будућности бити лакша уколико буду неговали духовност и поштовали традицију. Наводећи да је Српска православна црква темељ српског националног идентитета, Терзић указује да је кроз векове увек била у функцији чувања српског националног идентитета.

"Српска држава, српски председник Александар Вучић, Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију ће увек бити уз наш народ на КиМ, увек ћемо пружати сву могућу помоћ и у институционалном и материјалном смислу и нека нам молитве нашег свештенства упућене на данашњи дан са Косова и Метохије помогну да превазиђемо искушења са којима се суочавамо пре свега због антисрпске политике која се води из Приштине уз прећутну подршку међународне заједнице", навео је.

Терзић је одао почаст свим палим херојима до данашњег дана за, како каже, српство на Косову и Метохији.

"Ту пре свега мислим на Стефана, Бојана и Игора који су поднели највећу жртву и дали своје животе. Велику жртву су поднеле њихове породице, њихова деца и ми у том болу са њима саучествујемо, али сам сигуран да ће њихова жртва кроз векове представљати путоказ за све будуће генерације Срба које ће нас водити ка слободи, али и ка једног дана великој политичкој борби српског народа на КиМ што је насушна потреба Срба у овом веку и нека нам Свети Димитрије, заштитник Косовске Митровице помогне", казао је Терзић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Иван Запорожац честитао је славу грађанима и изразио наду да ће и будућа покољења наставити да обележавају Светог Димитрија на својим огњиштима.

"У тешким временима наш народ се увек окупљао око цркве ту је тражио да се сложи, да се моли и никада није губио наду у вољу Божју. Дакле и данас прослављамо нашу градску славу Светог Димитрија не губимо наду да ће Бог, Свети Сава и наш заштитник Свети Димитрије да нам помогну да у будућности живимо у миру, слози и да овај народ овде опстане. Свим суграђанима пожелео бих срећан празник , да га славимо у здрављу, весељу и миру још много година и што не рећи, да овде наша деца, наши унучићи и сва поколења у овој цркви, у овом граду прослављају Светог Димитрија", рекао је Запорожац.

Након служења литургије у Храму Светог Димитрија у Северној Митровици епископ рашко-призренски Теодосије пресекао је славски колач, и позвао окупљене суграђане да учествују у традиционалном ломљењу чеснице у потрази за златником. Дукат је извукао Срђан Дујовић.

"Окупили смо се да прославимо божјег угодника и заштитника који нам даје снагу да истрајемо у овим тешким временима на Косову и Метохији. И верујте да је божји благослов велики као никада до сада, што нас више газе, то смо духовно јачи. Значи ми много што сам ја извукао, сматрам да је то благослов божији за цео народ, не за мене лично. Христ нам даје снагу да истрајемо у овим тешким тренуцима и једино са Христом можемо да опстанемо на Косову и Метохији", рекао је Дујовић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике