МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Тајић и Стојковић обишли мостове изграђене и саниране средствима Канцеларије за КиМ у Лепосавићу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Тајић и Стојковић обишли мостове изграђене и саниране средствима Канцеларије за КиМ у Лепосавићу

15. новембар 2023.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић и помоћница Јелена Стојковић боравили су данас у Лепосавићу где су обишли четири моста, од којих су три новоизграђена и један саниран средствима Канцеларије за Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Тајић и Стојковић обишли су са Зораном Тодићем, Председником Привременог органа Општине Лепосавић, новосаграђени мост преко Дренске реке који води према сеоском гробљу. Претходни мост је срушен након надоласка ове бујичне речице у јануару месецу ове године. Такође у овом селу саниран је и мост који је био оштећен у истом периоду ове године услед бујичних поплава.

Представници Канцеларије за КиМ су потом обишли новосаграђени мост у селу Мекиниће, који се срушио у јануарским бујичним поплавама Дренске реке. Новосаграђени мост је на деоници пута који води до породица Јовановић, док други, који је саниран, води до породица Симијоновић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић је истакао да је након поплава уследила брза реакција стране Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију и да су одобрена значајна средства за санацију старих и изградњу нових мостова.

"Данас смо у току дана успели да обиђемо локације срушених мостова, путева који су били оштећени и имали прилику да са домаћинствима попричамо и о значају свих тих пројеката али и других проблема са којима се они суочавају у свакодневном животу. Овде смо у специфичном тренутку да пренесемо поруку директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, као и Владе Републике Србије, да ћемо и даље у једном интензивном раду, присуству овде на терену, заједно са представницима локалне самоуправе скратити пут од потреба становништва на Косову и Метохији до њихове реализације, за које у сваком случају радимо врло посвећено и можемо рећи на дневном и недељном нивоу“, рекао је он.

Тајић је истакао да је тренутак да сви заједно разумемо важност заједничког и јединственог приступа проблемима.

“Надамо се да ћемо и у будућности успети да истим интензитетом будемо, не само присутни на терену, него и да решавамо виталне проблеме становништва, као што смо и у данашњим сусретима. Поменућу неколико локација које смо обишли, а то су локације на дренској реци, то су породице Јовановић, Симијоновић, обишли смо и локацију дренског гробља где смо разговарали са мештанима и поделили њихово задовољство оним што је урађено. Наравно до свих тих мостова су стигли и асфалтирани путеви, тако да се значајни проблеми решавају, али смо разговарали и о другим стварима, о томе шта је перспектива овде на терену и надамо се да ћемо врло брзо бити у прилици да то заједно са локалном самоуправом решимо", навео је Тајић.

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић је подсетио на елементарне непогоде почетком године које су довеле до урушавања и оштећења великог броја приступних мостова које живот значе људима.

„Наравно том приликом је било оштећења и великог броја домаћинства која су претрпела штету, такође и велики број пољопривредних газдинства је претрпело штету на пољопривредном земљишту, али реаговање у правом тренутку локалне самоуправе у сарадњи са Дирекцијом за градско грађевинско земљиште тада и са Јавним комуналним предузећем, успели смо да колико толико ту штету у том тренутку санирамо, односно да заштитимо имовину и животе људи“, рекао је он.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Тодић истиче да су, захваљујући средствима Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, успели да након неколико месеци санирају мостове који се налазе на приступним саобраћајницама који воде до села.

„Данас смо обишли велики број санираних, новосаграђених мостова и осталих инфраструктурних објеката који живот значе нашем становништву, тако да користим прилику да се захвалим у име општине Лепосавић и становништва, представницима Канцеларије за Косово и Метохију, да се и они увере шта је то што смо ми заједно као локална самоуправа са нашом државом успели да урадимо. Нама је важан сваки човек свако домаћинство“, поручио је Тодић и додао да ће наставити да се боре и да створе елементарне услове за пристојан живот нашег становништва.

Градимир Јовановић из села Мекиниће је за ТВ Мост истакао да њему и осталим мештанима овај мост значи живот, као и да без њега не би могло да се функционише.

"Имали смо велике проблеме јер је вода сила која не може да се савлада. Захвални смо Канцеларији за КиМ и људима овде који су помогли да се овај мост изгради, да нас спаси. Нисмо могли да приђемо ни од куће ни према кући. Ту има једна породица Јовановић, три брата смо са породицама овде, нисмо могли да функционишемо. Хвала господу Богу и људима сад се овде живот вратио у нормалу. Ми смо на селу, знамо и сами каква је ситуација овде, да променимо не можемо сами, то су силе природе, не можемо да се изборимо", рекао је Јовановић.

Према плану, Тајић и Стојковић су обишли и новосаграђени мост на Јошаничкој реци у селу Јошаница који је срушен у јануарским полплавама. Новосаграђени мост се налази на деоници пута који повезује засеоке у којима живе породице Бараћ, Милосављевић...

Небојша Бараћ из села Јошаница је изразио захвалност Канцеларији за КиМ што су саградили мост, јер то пуно значи људима који желе да остану у својим домовима и да привређују.

"Мост је био оштећен у последњим поплавама које су се догодиле, тако да није био за употребу и заједничким залагањем Координационог центра и локалне самоуправе направљен је један добар резултат, тако да ови мештани овде могу несметано да пролазе и обављају своју делатност. Овде људи углавном живе од пољопривреде, гаје воће. У мом случају радимо три хектара засада крушке Виљамовке, тако да нам пуно значи мост, јер људи морају у набавку материјала и ђубрива и све оно што је неопходно за производњу како би пласирали своје производе. Још једном истичем, хвала држави Србији на крајњем исходу јер на овај начин даје једну моралну подршку и једну јаку поруку људима да нису заборављено да остану и да је држава уз њих. Да изразим задовољство и захвалност заједници и локалној самоуправи на овом подухвату", рекао је Бараћ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике