МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Свечано обележен Дан општине Косовскa Митровицa
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Свечано обележен Дан општине Косовскa Митровицa

23. новембар 2023.

Свечана академија поводом обележавања Дана општине Косовска Митровица одржана је данас у сали Митровачког двора.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Свечаности је требало да присуствују и помоћници директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић и Светлана Миладинов али су им приштинске институције забраниле улаз на Косово и Метохију.

На почетку свечаности, сарадници у настави Факултета уметности у Косовској Митровици извели су химну „Боже правде.“

Присутнима се обратио председник Привременог органа општине Косовска Митровице Иван Запорожац, који је честитао Дан ослобођења и поручио да данашњи дан представља симбол отпора, који је српски народ показао и који показује у својој борби за слободу.

“Сетимо се тренутака када су наши преци храбро стали у одбрани нашег града, суочени са неправдом. Њихова храброст, одлучност и жртва омогућили су нам да данас живимо овде. Нека нам ово буде подстрек да чувамо и негујемо те вредности, и да никада не одустајемо у праведној борби, те да се сећамо жртава које су поднели. Овај дан је прилика да се присетимо хероја, који су допринели ослобађању града, као и да одамо почаст свим борцима који су пали до дана данашњег, за слободу. Нека њихова храброст и преданост буде водиља за нас, како би градили бољу будућност. Сада више него икада важно је да у овим тешким временима очувамо мир, како би наш опстанак на овим просторима био могућ. Верујемо да ће у будућности наш град бити место, где се поштује слобода, правда и људска права. Нека данашњи дан буде подсећање да је мир вредност коју треба чувати и неговати, те да се залажемо за међусобно поштовање и разумевање” поручио је Запорожац.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица је истакао да се данас се не бавимо само историјским сећањима већ и реалностима које нас окружују и додао да је наша одговорност да се за њима суочимо храбро, како су то чинили наши преци.

“Глобалне претње изискују глобална решења, али та решења почињу у нашем локалном окружењу. Ова годишњица нас такође подсећа на важност образовања и информисања о историји нашег народа. Младе генерације треба да знају шта се догађало, да цене слободу, и да се обавежу на очување истих вредности које су нас довеле до ње. У вртлогу свакодневнице, не смемо да заборавимо на драгоцености које обликују наш народ. Обећања да никога и ништа нећемо заборавити осигурава трајну вредност онога што смо сада искусили. Данас, када славимо ослобођење нашег града, позивам вас да се заједно сетимо тренутака када смо градили мостове уместо зидова, када смо сањали о проспреитетној будућности. Кажу да се не треба освртати на прошлост, већ да треба гледати у будућност, а наша будућност је једино могућа ако иза нас стоји наша држава, присуство наше државе Србије и трајна подршка нашем граду и нашем народу” навео је он.

Запорожац је подсетио на пројекте који су уз помоћ Владе Републике Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и председника Србије Александра Вучића реализовани претходних година.

“Захваљујући Влади Републике Србије, Канцеларији за Косово и Метохију и председнику Александру Вучићу, до сада је изграђено 948 станова, а у овој години је започета изградња још 116 стамбених јединица за које се надамо да ћемо наставити да их градимо. Оно што је круцијално је да је завршена друга фаза изградње ректората, а радило се и на реконструкцији Клиничко-болничког центра, а у наредној години планирана је још једна фаза његове реконструкције. Извршена је набавка медицинске опреме, изградња ПЦР лабораторије, санације кровова, изградња Интераквиног мултимедијалног центра, капеле у Рудару, фонтане, кружног тока, асфалтирање улица, изграња новог моста на Дудином кршу, и у последње време што је наша држава а то је да смо добили лекове за наше болнице” рекао је он.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Према његовим речима, акценат ће у будућности бити на запошљавању младих брачних парова и младих људи, зарад боље целокупне будућности нашег града.

“Отворена су нова радна места и у Клиничко-болничком центру и осталим институцијама а наш задатак у будућности биће да отворимо још нових радних места и да акценат ставимо на запошљавање младих брачних парова и младих људи, како би им пружили наду у бољу будућност у нашем граду. Оно што са поносом могу да кажем је да смо захваљујући нашој држави и председнику Вучићу да ћемо врло брзо да остваримо да свака породица у нашем граду има бар једног запошљеног. Нека овај дан буде подсетник према нашој одговорности према прошлости, садашњости и будућности Косовске Митровице. Нека слобода, солидарност и просперитет буду темељи наше будућности“ истакао је Запорожац.

У наставку програма драмски уметник Лепомир Ивковић извео је “Беседу Степе Степановића”.

Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица и председник Српске листе Златан Елек је свим грађанима честитао Дан ослобођења и подсетио да се на данашњи дан грађани Косовске Митровице присећају свих јунака, који су овом граду донели слободу и за њу дали оно највредније, а то су њихови животи.

“Њихове жртве су доказ да слобода нема цену и да смо је као народ увек и свуда изузетно плаћали. Географски положај наше Србије је одредио судбину нашег народа, да своју слободу морамо непрестано бранити, и да слобода никоме неће бити поклоњена па ни нама. У 21. веку на Косову и Метохији ми се боримо за слободу која је исписана крвљу палих јунака, и то најбољих међу нама. Боримо се за мир на овим просторима који је преко потребан, и који је предуслов свега осталог, како би ми могли да нормало наставимо да живимо и да радимо. Боримо се за јединство и слогу нашег народа, јер то је наш бедем који нам гарантује опстанак и останак на овим просторима” навео је Елек.

Председник Привременог органа Запорожац је истакнутим појединцима и установама уручио повеље и захвалнице, за истакнути рад и допринос. Захвалница за помоћ особама погођеним поплавама, додељена је Ватрогасној јединици. Захвалнице су уручене и Одељењу гинекологије и акушерства, Интерном одељењу КБЦ-а Косовска Митровица, Ксенији Турковић, Дејану Живковићу, Луки Митровићу, Драгиши Максимовићу, Бојану Топличевићу, Школској управи, Елени Калаби, Студентском центру.

Повеље су уручене Кик-бокс клубу Косовска Митровица, Миодрагу Радомировићу, Немањи Бишевцу, директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу и Анђели Бабинцев.

Приређен је и културно-уметнички програм у којем су учествовали драмски уметници Лепомир Ивковић и Милица Досковић, као и Дуо Факултета уметности у Косовској Митровици на клавиру и труби. По први пут грађанима Косовске Митровице представио се и новооформљени Градски хор под диригентском палицом Сандре Марковић.

Свечаном обележавању присуствовали су представници политичког и јавног живота Косовске Митровице.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике