МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Узурпација Рајске бање је огољена отимачина приватне имовине СПЦ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Узурпација Рајске бање је огољена отимачина приватне имовине СПЦ

21. децембар 2023.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је узурпација "Рајске бање" из Звечана огољена отимачина приватне имовине Српске православне цркве.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на представљању пројекта бесплатне правне помоћи за интерно расељена лица, избеглице и повратнике рекао да је комплекс Рајска бања једна од најзначајнијих инвестиција Владе Србије и Канцеларије за КиМ, како би се подигла та средина, запослили млади људи и понудило лечење за хиљаде болесника и посао за више десетина људи.

"И онда неко дође и каже то није ваше, то је наше. Како може да буде ваше када нисте градили, нисте никада били ту, немате ниједан документ. То је право лице данашњег стања на КиМ, правног насиља и освете српском народу", истакао је Петковић.

Он је истакао и да се српски народ на КиМ суочава са огромним проблемима који иду и до "тачке потпуне обесправљености".

"Институционално насиље које спроводи Албин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини готово сваког дана директно се рефлектује на живот српског народа на Косову и Метохији, нарочито последњих годину дана на северу Косова и Метохије, што је довело до тога да је преко 12 одсто Срба напустило јужну српску покрајину и отишло у правцу централне Србије. Дакле, све оно на што указујемо сваког дана и ми у Канцеларији за Косово и Метохију, али и Влада Републике Србије, председник Александар Вучић, говорећи о тешком положају Срба на Косову и Метохији", рекао је он.

Како је рекао Срби трпе прогоне, неоснована хапшења, конфискацију приватне имовине, противправне експроприације, изградњу нелегалних полицијских база, али и најдиректније угрожавање безбедности Срба од стране косовске полиције.

Све то, указао је има за последицу изузетно тежак живот српског народа на Косову и Метохији, али последично довођење у питање нормализације односа Београда и Приштине.

"Београд чини апсолутно све са своје стране да сачува мир, стабилност на Косову и Метохији, да обезбеди положај Срба на Косову и Метохији да буде такав да једноставно наш народ може да обстане и остане на својим вековним огњиштима. И с друге стране познато вам је да као одговорна страна Београд испуњава све своје обавезе у дијалогу са Приштином. Са друге стране имате Приштину која не испуњава своју главну обавезу, а то је да више од 10 година, најдиректније одбија да формира ЗСО. Ми смо кренули у Бриселу да разговарамо сада и о конкретним корацима за формирање ЗСО која представља једини оквир за опстанак нашег народа на Косову и Метохији како би се сачувала индивидуална и колективна права нашег народа, јер као што видите, без заједнице српских општина проблем је готово на сваком месту", рекао је он.

Додаје да се мање од два од сто интерно расељених лица вратило на своје огњишта, што значи да је већи проценат повратка у Руанди него на Ким, и што најбоље говори да не постоји никаква спремност приштинских власти да омогуће повратак, да омогуће право Србима да дођу у посет своје имовине.

Он је истакао да ће Београд, без обзира на све наставити да се бори за истину и за правду, за све наше интернорасељене да дођу до своје имовине, да оно што је узурпирано буде враћено.

"Јер таква политика, политика прогона и обрачуна према свему што је српско је неодржива. Она је тешка за Србе, тешка је за све нас, али на дужи рок је просто неодржива", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике