МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Влада Србије донела одлуку да омогући слободу кретања свим возилима са КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Влада Србије донела одлуку да омогући слободу кретања свим возилима са КиМ

25. децембар 2023.

Влада Србија донела је данас одлуку да се омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да ће на свим граничним и административним прелазима бити постављен дисклејмер.

"Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране Привремених институција самоуправе у Приштини врши се искључиво из практичних разлога, ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности такозваног Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244", наводи се у тексту дисклејмера.

Одлука ће се примењивати од 1. јануара.

Петковић је додао да су на овај начин заштитили права нашег народа на КиМ и омогућили слободу кретања.

"Нисмо прешли црвене линије у очувању националног интегритета и суверенитета", навео је он.

На истој седници Владе донета је обавезујућа одлука за све - да нема преласка црвених линија.

"Данас смо на седници Владе усвојили посебну одлуку о принципу, приступу и ставу да се обавезује и председник Србије као и цела влада да се јасно и недвосмислено држе наших црвених линија у преговорима и у дијалогу, да се апсолутно поштује суверенитет и територијални интегритет, као што је чињено и до сада", рекао је он.

Петковић је додао да је то важна и значајна одлука која јасно и недвосмислено говори да нема признања КиМ и нема чланства тзв. Косова у УН, као и организацијама и агенцијама система УН.

''Таблице чије смо кришћење омогућили, као и пре годину дана личне карте нису симбол државности'', рекао је Петковић и подсетио да у свету посотоје бројни примери да се у једној држави користе различите таблице као што је то у Кини и Хонг Конгу а реч је о једној кинеској држави.

Додао је да такав пример постоји у Италији, где различити региони користе различите таблице.

Петковић је рекао да и није тајна да 99 одсто Срба користи РКС таблице, јер је то једини начин да живе, да опстану и да се крећу.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Користи их и монаштво и свештенство Епархије рашко-призренске, да би дошли до својих светиња и верника", нагласио је он и додао да је таква ситуација посебно јужно од Ибра, где их користе годинама.

"Овом одлуком ћемо омогућити нашим људима да брже дођу до централне Србије и заврше своје обавезе брже, као и брже кретање возилима санитета, што је и најважније", казао је Петковић.

Навео је да је важно да истакне због, како је рекао, ''свих душебрижника који ће напасти ову одлуку, а немају због чега'', да је она резултат њиховог договора из 2011.

"Ни сада, као ни тада не признајемо независност тзв. Косова. О томе најбоље говори то што су се и после те одлуке прошле године наставили притисци на Александра Вучића и Београд да призна тзв. Косово, што никада нећемо учинити“, навео је Петковић.

Београд је, подсетио је, апсолутно учинио све како би сачувао мир и стаблност и како би пре свега постигао напредак, и у дијалогу и у процесу нормализације односа са Приштином.

"Ми смо страна која је активно учествовала у примени свих споразума и чинимо све како би заштитили процес дијалога јер на тај начин штитимо животе Срба на Косову и Метохији'', рекао је Петковић.

Према његовим речима, без нормализације односа тешко је да се може говорити о опстанку и останку Срба који су свакога дана погођени једностраним потезима Аљбина Куртија.

Подсетио је да је Београд тражио понављање избора у четири општине на северу КиМ, с обзиром да је Курти организовао нелегалне изборе, са дугим цевима, по контејнерима, а које су Срби бојкотовали.

"Тамо су сад окупациони гаулајтери у општинама где више од 94 одсто чине Срби. Ти лажни градоначелници не представљају српски народ, али свакодневно доносе одлуке против српског народа", казао је Петковић.

Подсетио је и да Србија тражи формирање ЗСО, што Приштина већ 10 година одбија.

"Као што Курти ћути за изборе, тако ћути за ЗСО. Говори да ће са Рашићем писати статут, а нема никаква права у то да се меша...", казао је директор Канцеларије за КиМ.

Београд је, нагласио је, поштовао све споразуме и чинио апсолутно све да би дошло до формирања ЗСО.

''Србија је поштовала све споразуме, укључујући и оне који су договорани и потписивани у време претходне власти, бившег режима, посебно споразум о слободи кретања који је Борко Стефановић договорио 2011. године", рекао је Петковић.

Додао је да је уз тај споразум, у који је унета обавеза РКС таблица, прихваћена косовска лична карта, дозвола, и временско ограничено трајања УНМИК КС таблице је резултат.

Нагласио је да је Курти на основу тог споразума инсистирао на реципроцитету који је донео много проблема Србима, пре свега на северу КиМ, где се и даље забрањује кретање Србима са КМ такблицама.

Не само то, додао је, Приштина месецима забраањује и промет српске робе која треба да уђе на КиМ, и тиме гази и основне европске принципе о слободи кретања роба и услуга.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике